ЙОГА ЦЕНТЪР-ХРИДАЯ БУРГАС

„Хридая“ е специализиран център за йога и психология, основан през 2001г. в гр. Бургас.

Член на Международната федерация по йога.

 Основната цел за създаването на “Хридая” е постигането на здравословен и пълноценен начин на живот като се използват познанията на йога и съвременните научни достижения.

Дейността на Хридая обхваща различни стилове на йога, медитация, психологически тренинги и терапии за тялото и духа. Някои от стиловете които може да практикувате в Хридая са: Ащанга виняса йога, Класическа интегрална йога, Кундалини йога, Пауър йога, Йога за гръб и гръбначен стълб, Терапевтична йога, Йога за бременни, Въздушна йога, Пилатес. Освен йога практики се изучават: Пранаяма – дихателни техники, Медитация и релаксация, също така и философията на йога, която в голяма степен е свързана с психологията. 

Йога център – Хридая има дългогодишна традиция и богат опит в организирането и  провеждането на йога мероприятия – лагери и походи, уикенди и семинари.

През всички години след основаването на Хридая, а и сега, нашият работен екип от инструктори и администратори участва и организира различни събития, които са обществени и дават възможност на много хора, които не са се занимавали с йога, но имат интерес към източните древни учения, да се запознаят с някой основни понятия и да направят своите първи стъпки в йога – пътят за себереализация и себепознание.

Част от тези обществени събития са участията ни в Международния ден на йога, Държавните първенства към БФЙ, Фестивали и тренинги и ритрийти.

Наши гости през годините са били: Рашко Зайков (Пловдив), Живко Стоилов (Пловдив), Даниел Петров (София), Иван Великов (Русе), Иво Величков (София), Илияна Захариева (Варна), Людмил Дренски (София), Стефка Реджилъс (Варна), Стела Христова – Сачи Сундари (София), Ирина Бъчварова (София) и др.

Ще се радваме да посетите нашия йога център и да почерпите от енергията на йога, с която да се чувствате хармонични и щастливи!

От екипа на „Хридая“

 

Люба Шулева-Комитова

 Психолог – психотерапевт

Йога учител

Основател на „Йога център – Хридая“, Бургас, 2002г. 

Започва да се занимава с йога през 1995г. като след основаването на йога центъра това се превръща в основна дейност. След квалифицирането й като психолог и психотерапевт започва да провежда и психотерапия. Според нея йога и психологията са две взаимно свързани науки, които предоставят възможности за себепознание и работа със способностите ни.

Споделя мнението, че човек притежава скрит потенциал, който може да бъде активиран и използван за повишаването качеството на живот и за лично израстване.  

„Бих се радвала повече хора да се докоснат до древната мъдрост и да почерпят от нея сила и вдъхновение по пътя към своето щастие, реализация или спокойно съществуване. Всеки човек притежава сила и има своето място в света. Нашата цел, когато започнем да се занимаваме с йога или друго учение за себепознание, е да разбираме по-добре собствените си заложби, да ги развием и да изпълним живота си с радост, защото всеки миг от живота е шанс за физически и душевни преживявания. Пътят на себепознанието, разбира се, не е лесен, но пък това което ни се разкрива ден след ден си струва усилието.“

Квалификации и специализации:

  • Психолог, магистър
  • Психотерапевт по метода на позитивната психотерапия 
  • Йога учител: Сертифициран йога учител на деца и възрасни – 2000г. БФЙ, 2000г.
    – Инструктор по йога – Следдипломна квалификация 2005г. в НСА „В. Левски“ ;
  • Дипломиран йога учител към Международната федерация по йога, 2011г.
  • Сертифициран хипнотерапевт 
  • Рейки мастер, трето ниво- 2014г.

Притежава още множество сертификати и квалификации в областта на йога и психологията от семинари и курсове, които не са поместени тук.

Мария Кирова-Червенкова /Майтри/

Йога инструктор

Юрист

„За мен йога е живот, любов, изкуство.. начин да се чувстваш добре в тялото си, в хармония със себе си и другите.. Йога ме научи на много и продължавам да се уча всеки ден, когато стъпна на постелката.. Тъй като съм музикант, изкуството е част от мен, а йога е моята друга половина.. И когато практикувам йога, сякаш тялото ми твори, както музиката се лее.. Няма мисъл.. само дишане.. движение.. тишина.. наслада.. Това ми се иска да ви предам.. това усещане.. Обичам да помагам на хората и да ги подкрепям в избора им по пътя на йога и здравословния начин на живот. В този шарен свят, търся винаги баланса и хармонията или както казват възрастните хора: „Търсете средния път и никога не изпадайте в крайности..“ Винаги съм се стремяла да дам на хората най-доброто от себе си и да споделя това, което съм научила през годините. Използвам познанията си от различните школи, за да може всеки човек да намери „своето“ в практиките ми.“
Мария практикува йога от дете в Йога център Хридая. Участва в различни семинари и обучения в България и чужбина. През 2009г. от Свами Шивамурти е посветена в лична мантра, а през 2010г. получава духовното си име – Майтри. През 2018г. е пребивавала в Сатянанда Ашрама в Гърция.
Квафиликации:
– Специализирано обучение – йога – филосифия на йога, йога практики, спорт йога от Център за професионално обучение „ВР ПРОПЪРТИС“ – Бургас, 2011г.
– Курс по Артистик и Спортна йога под ръководството на Джулиана Брод – Директор на Йога Спорт в Европа, член на Йога съвета в Европа, към Международната федерация по йога към тогавашния момент, 2011г.
– Курс за инструктор към Българска Ащанга йога академия и Международния йога алианц, под ръководството на Ирина Бъчварова, 2013г
– Курс за инструктор по Въздушна йога, 2017г
– Звукова медитация и вибрационен масаж с тибетски купи, 2021
– Музикотерапия – същност, техники, инструменти и игри, 2021
– Към момента се обучава за Следдипломна квалификация за треньор по йога към НСА-БФЙ.
 

Лиляна Русева

Йога инструктор

Масажист

Лиляна започва да практикува йога през 2003г. в „Хридая“. Участвала е в различни мероприятия свързани с йога, организирани от БФЙ, клубове от страната и международни събития.
През 2011г. завършва специализиран курс за обучение по йога – философия на йога, йога практики, спорт йога от Център за професионално обучение „ВР ПРОПЪРТИС“ – Бургас.
Активно е участвала в Държавните първенства по йога. Няколкократен Абсолютен шампион на България. Европейски шампион за 2011 г. в София, стил – Артистик йога – Второ място; Йога асани – Първо място.
 
„Йога – беше любов от пръв поглед и така до ден днешен… йога заема голяма част от моя живот и моето сърце, за мен тя е щастие, утеха, душевна хармония, красотата и светлината в дните на сивото ежедневие…дори мъничко бягство.. време само за мен… През всички тези години на участия в различни събития и обучения, съм била водена от стремежа към себеусъвършенстване. За мен йога е начин на живот. Тя е изкуство, в което успях да намеря своето място. Тя е нещо ценно и незаменимо..“
 

Гергана Андреева

Йога инструктор

Масажист

Започнах да се занимавам с йога през 2009г. в „Хридая“. Към момента преподавам йога и пилатес.
Обогатявам се като посещавам различни мероприятия свързани с йога, организирани от БФ по Йога; Йога център – Хридая, Бургас; клуб Амрита, Пловдив; клуб Скорпион, София и др.
През 2010г. взех участие в Държавното първенство по йога в гр. Габрово – стил Артистична йога.
През същата година при посещението на Свами Шивамурти в гр Бургас, получих от нея личната си мантра.
През 2011г. завърших специализиран курс за обучение по йога – философия на йога, йога практики, спорт йога от Център за професионално обучение „ВР ПРОПЪРТИС“ – Бургас.
Намерила съм начин да отделям време за йога в ежедневието си. Вътрешното спокойтсвие и дисциплината са само някои от качествата, с които ме дари йога откакто практикувам. Мога да споделя на всички, че промяната е вътре в нас, в начина по който гледаме на света!
Споделям мисълта на Свами Вишну Девананда „Духът не е индивидуално тяло или ум, а по-скоро онова нещо дълбоко във всеки човек, което познава Истината“..

Десислава Георгиева Христова- Петкова

 Йога инструктор

Юрист

С йога започнах да се занимавам през 2008 г. съвсем случайно – от любопитство. Реших да опитам нещо различно. Убедих се, че случайни неща няма. Още от първите посещения в залата реших, че това е нещото, което съм търсила. От тогава йога е неизменна част от живота ми. По-спокойна и уравновесена съм, по-лесно преодолявам трудностите, промених хранителните си навици, усещам тялото си силно , здраво и гъвкаво . Йога промени живота ми. Промени мисленето ми. Промени мен. Пътя ми ме отведе към посещение на ашрам в Индия, което остави дълбок отпечатък в мен..
През 2011г. завърших специализиран курс за обучение по йога – философия на йога, йога практики, спорт йога от Център за професионално обучение „ВР ПРОПЪРТИС“ – Бургас.
Участвала съм в различни събития и семинари организирани от йога център „Хридая“ и други организации. Взимала съм участие и в Държавни първенства по йога.

Йордан Червенков

Йога инструктор

Масажист 

 
Йордан практикува йога от 2017г. Вдъхновен от личните си преживявания от практиката завършва обучение и започва да преподава. Участва активно в различни събития и семинари организирани от Хридая.
Йордан е завършил специализиран курс за обучение по йога – философия на йога, йога практики, спорт йога от Център за професионално обучение „ВР ПРОПЪРТИС“ – Бургас и е обучаван за инструктор в Хридая за провеждане на класически йога практики.
След като се докосва до Мандала виняса йога в Англия през 2019г, преоткрива себе си и започва да развива този стил. Намира силна връзка със стихиите и елементите от природата, а практиката му е динамична и енергизираща.
През 2021г е иницииран в Усуи Реики – Шоден и Окуден.
Към момента следва Следдипломна квалификация за треньор по йога към НСА и БФЙ.
 

„Каквито са мислите ви – такива ставате и вие. Каквито са мислите ви, такъв е и животът ви. Светът около вас е само това, което вие вярвате че е. Рамките, които си поставяте в мислите, чертаят ограничеността на възможностите ви.” – Свами Шивананда“

 


Годишни отчети на СНЦ Йога център Хридая:

BALANS 
OPR_1 
OPR_2