• ср
  03
  апр.
  2024
  пт
  28
  юни
  2024
  Център за йога и психология - Хридая
  ЙОГА ЗА НАЧИНАЕЩИ
  ПРОЛЕТ-ЛЯТО 2024
  Модули по един месец
  Вторник и четвъртък от 17:45 до 18:45ч.
  В зала Самхита, ет. 3, място в залата - 13 човека
   
  ВОДЕЩИ НА КУРСА:
  Лиляна Цветкова
  Йордан Червенков
  Радина Калоянова
  ЗАПОВЯДАЙТЕ на курс по йога за начинаещи в Хридая - Академия!
   
  Подходящо за начинаещи и всеки, който желае да си опресни практиката и знанията за йога.
   
  Това, което се усвоява са техниките на изпълнение на АСАНИТЕ - йогийските пози, основни методи на дишане - ПРАНАЯМА и първите стъпки за постигане на РЕЛАКСАЦИЯ, по-късно и МЕДИТАЦИЯ. За периодът от три месеца вие можете да придобиете увереност и спокойствие във вашата йога практика. След това ще имате добра основа от знания и практически умения, за да можете да продължите с класическа йога или някой от другите стилове, които предлагаме в Хридая. 
  Курсът за начинаещи при нас е не само подготовка за тялото, но и предлагаме теоретична основа за разбиране на йога като цялостна система за благотворно влияние върху човека. Това е така, защото, както асаните влияят на физически план, така релаксацията влияе на нервната система за отпускане. А ние всички знаем, че когато сме спокойни умът работи по-добре, когато правим асаните правилно, те влияят на физическото здраве. И още нещо, което стои като корона на всичко свързано с йога практиките - когато започнем да правим медитативни техники, пред нас се разкриват необятните възможности на човешката природа. Неслучайно наричаме тези класове - йога за начинаещи и неслучайно има различни стилове, защото, за да изберем най-доброто за себе си е необходимо да имаме базова информация за това - кое какво означава и как се прави 🙂
  Още полезна информация:
  АСАНА / упражненията в йога - това са статични и динамични пози, в които се задържа без напрежение и влияят, както на здравословното състояние като го подобряват, така и върху вътрешната хармония. Основната цел от изпълнението на асаните е да се постигне физическо здраве. За да се постигне този ефект йога практиките трябва да се изпълняват поне два пъти в седмицата. След няколко месеца занимания практиката може да се увеличи от три до пет пъти на седмица.
  ПРАНАЯМА – дихателни упражнения. Усвояват се основните дихателни техники като Нади Шодхана, Уджаий, Капалабхати, Бхастрика, Брамари и др. Основната ни цел е да се докоснем до смисъла от тях и как влияят на физически и умствен план.
  ЙОГА НИДРА и РЕЛАКСАЦИЯ – в йога се отдава специално внимание на всички техники за контрол на ума. Релаксацията успокоява не само тялото, тя възстановява нервния баланс и сваля напреженията. При нас се използват няколко метода за релаксация, които са: йога нидра - йогийски сън, антармауна - вътрешна тишина, мускулна релаксация, музика и др.
   
  Добре е да се знае, че няма никакви възрастови и полови ограничения. Мъже и жени практикуват йога по цял свят и тя влияе благотворно, както на едните така и на другите. Възрастта не може да е пречка за практикуване на йога, защото практиката на йога е за баланс и хармония на тялото, ума и емоциите.
  Зала „Самхита” е уютна, светла и топла зала, с капацитет – 13-14 човека. В помещенията ни се спазват мерки за хигиена. Разполагаме с постелки за йога, но съветваме да си носите лична или хавлийка, която да поставите върху нашата постелка. След употреба има на разположение дезинфектант за почистване. При желание, можем да Ви насочим от къде да се снабдите с шалте - постелка за практика.
  Има съблекалня за жени и мъже, където можете да се преоблечете в екип за йога. За да се избегне струпване на хора, по възможност бъдете готови за практика или се изчаквайте взаимно. Изберете леки и удобни дрехи, с които можете лесно да се движите и да не се блокират движенията на тялото ви. Носете си чорапи, не ви трябват маратонки или кецове. Носете си и шал или анорак за релаксацията и медитацията.
  В случай че имате други въпроси, можете да се обърнете към нас и ние ще ви отговорим.
   
  ЗАПИСВАНЕ за курса:
  Записването става с обаждане на някой от телефоните за контакти и заявяване на желанието ви за участие.
  Моля, не превеждайте таксата за курса преди да сте се свързали с нас.
   
  Такса - 72лв. за модул (един месец)
  Еднократни посещения се допускат, само ако има място в залата.
  Цената на еднократно посещение е 13лв.
   
  Адрес: гр. Бургас, бул. Стефан Стамболов" № 120 / сградата на Проектантска организация
  Зала "Самхита" ет. 3
   
  Начини за заплащане:
  Заплащане в брой или с карта - моля свържете се с нас, за да се уговорим за среща и да ви запазим място за курса. 
  Ако желаете да платите по банков път, първо се обадете да ви запазим място за курса.
   
  Данни за плащане по банка:
  IBAN: BG35BGUS91601006196400
  „Център за йога и психология – Хридая“ ЕООД
  Адрес: гр. Бургас, бул. Стефан Стамболов” № 120
  МОЛ: Люба Комитова
   
  Телефони за контакт:
  0899 542075 – Лиляна Цветкова
  0887 019520 - Йордан Червенков

  0887 689903 - Люба Комитова 

  Вижте по-малко
 • сб
  22
  юни
  2024
  09:00 - 12:30Морска градина - Флора, Бургас

  Каним ви да честваме заедно Международния ден на йога
  Заповядайте на 22 юни(събота) от 9:00 – 12:30ч. в зала 6 на Флора Бургас.

  Програма:
  - 09:00ч. - 10:00ч. – Йога практика и дихателни упражнения на открито (поляната до Флората).
  - 10:15ч. – Официално откриване в зала 6 на Флора Бургас с музикална част – Въздействието на музиката в йога и артистични демонстрации от йога съчетания.
  - 11:30ч. – 12:30ч. – Лекция „Автентична и модерна йога” и Творческа медитация.
  - 12:30 - Закриване
   
  За поредна година светът отбелязва Международния ден на йога − здравословната практика, обявена от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно наследство на човечеството. Официалната дата е 21 юни – деня на лятното слънцестоене. Събитията, посветени на празника обикновено започват дни преди и след това. България ще отбележи Международния ден на йога с редица инициативи и практики, организирани в много населени места у нас, под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана. Събитието се организира от посолството на Република Индия в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации, сред които са Българска федерация по йога, Асоциация „Индия”, Индологическа фондация „Изток-Запад” и др.
  Нашето желание е всеки желаещ да се докосне до магията на йога и да почувства благотворното влияние на асаните (упражненията), дишането и медитацията.
   
  ВХОД – СВОБОДЕН
   
  ЗАПОВЯДАЙТЕ!
 • сб
  20
  юли
  2024
  сб
  27
  юли
  2024
  14:00Хотел "Белица" гр.Приморско

  Морски Йога Ритрийт

  Организиран от Хридая – център за йога и психология

  Теми на Ритрийта - Петте стихии, Аюрведа, Йога фундамент - стилове и техники в йога

  Дати - 20 - 27 юли, 2024г. 

  Място - Приморско - Хотел Белица***

  Местата са за 35 участника

  Подходящо за семейства и деца.


  Няколко думи за Ритрийта:

  Програмата е подготвена така, че участниците да имат възможност, както да участват в програмата, така и да се възползват от морето за почивка през юли.

  Използването на едни от най-ефективните техники за отдръпване от ежедневните грижи или просто от битовизма, допринася за спокоен вътрешен мир и баланс на емоционално, и ментално ниво. Йога и Аюрведа са древни учения за тялото и ума, който включват именно такива техники. Петте елемента, също наричани стихии, са основна тема не само в източната култура. На базата на теориите за тези  природни сили се опира и концепцията за себепознание и развитие на човека в съвременната психолоия. В природата всичко е истинно и живо. Съзнателното свързване с енергията на природата дава не просто сила, а влива жизнена енергия в тялото и освежава ума. Това повишава сензитивността на човека на много фино ниво, като усещане за част от цялото - вселената. Точно затова опознаването на петте стихии може да се окаже безценен дар, чрез който да усещаме все по-добре същността си, която изначално е свързана с природата, и  да повишим качеството на живота си.


  Дали е подходящ за вас този Ритрийт?

  Ето някой особености, които ще ви помогнат да се ориентирате:

  Подходящо за хора, които практикуват йога, както и за такива, които сега са решили да започнат с това начинание.

  Подходящо за хора, които имат интерес към темите на Ритрийта. 

  Ако имате желание за почивка и отдръпване от ежедневието, но не сте от хората, които се занимават с йога, можете да се възползвате от предложението ни за ритрийта и да се забавлявате. За тази цел имаме опция като придружители.

  Семейства с деца – в двора на хотела има градина, детски кът, басейн и шезлонги. Също така има и игрище, на което може да се играе с топка и тенис. При желание на един член на семейството да участва в практиките, а другите да си почиват, имаме предвидена отстъпка за не-практикуващите.


  Какво включва програмата:

  • Йога фундамент – два уъркшопа. Включват теория и практика на основните понятия в йога, техники за изпълнение на йога асаните, дишане и релаксация;
  • Сутрешна йога – шест практики – раздвижва и зарежда тялото с енергия за целия ден;
  • Мандала йога – стихии. Акцентът е във връзката на елементите с упражненията.
  • Ин йога – съвременен стил с подчертано въздействие върху меридианите и акупресурните точки.
  • Йога и Аюрведа – Петте елемента в Аюрведа. Определяне на личната конституция.
  • Танцова медитация - стихии.
  • Медитация с гонг и тибетски купи.
  • Разходка до Бегликташ (силно енергийно място) с медитация.

  Още малко за темата на Ритрийта – Петте елемента

   Стихиите се наричат също и елементи.  Има се предвид, че това са енергиите, изграждащи вселената. Те съществуват навсякъде, включително и в нас. Всеки елемент има сила и тя се изразява в особени качества, свойства и темперамент. Опознаването на стихиите разширява представата за същността на човека.

  Петте елемента според Аюрведа са: Земя – Вода – Огън – Въздух – Етер.

  Развиването на интуицията, както и преживяване за усещане на мястото и времето в пространството е една от особеностите на разбирането за петия елемент – Етер, наричан също – Дух.  Докато за Водата, примерно, имаме ясна представа какво представлява, то петият елемент може само да се почувства и евентуално да се осмисли. Всяка стихия прониква в различните измерения на съществуването и когато чрез звук, светлина, аромати и движения навлезем в медитация, за нас се разкрива едно ново, отвъд-сетивно преживяване – трептящо, ефирно, трансформиращо.

  Водещи:

  Люба Комитова - Йога учител и психолог

  Мария Кирова-Червенкова - Йога треньор, музикант, юрист

  Йордан Червенков - Йога треньор и масажист

  Лиляна Цветкова - Йога инструктор и масажист

  Георги Николов - Йога инструктор, практикуващ във Финландия

  Повече за нас вижте  тук 


  За  хотел „Белица“ Мястото на хотела е на 5 мин. до центъра на Приморско и 5 мин. до северния плаж - известен като плажът до Перла. Хотелът разполага с голяма градина с цветя и дървета, басейн, шезлонги, открит фитнес и детски кът. Има и игрище подходящо за игри с топка и тенис. Ползването на басейна, шезлонгите, игрището и фитнеса са към пакетната цена.

  Йога практиките се провеждат в зала и на открито в двора на хотела. Медитациите – в залата, на брега на морето и Бегликташ.


  Записване и запазване на място

  Цени на човек за двойна или тройна стая

  За настаняване в такъв тип стая няма възможност за заявка само за едни човек, тъй като не можем да знаем дали ще има друг желаещ да бъде настанен в една стая с непознат.

  7 нощувки - 825лв.

  6 нощувки - 750лв.

  Самостоятелна стая - всички самостоятелни стаи са заети.

  Деца – от 2 до 12г. 

  На редовно легло:

  6 нощ.  418лв.

  7 нощ. 471лв.

  На доп. легло:

  6 нощ. 292лв.

  7 нощ. 324лв.

  Цената включва: Нощувките + закуски и вечери, + ползавне на басейна в хотела, както и всичко упоменато в описанието за х. Белица; + всичко предвидено в програмата.

  Заплащане:

  За да направите вашата заявка, моля попълнете формуляра 

  Можете за заплатите цялата сума или 50% от сумата на банковата сметка на Хридая, във формуляра. 

  Можете също да заплатите в брой, в офиса ни в Бургас на адрес: гр. Бургас, бул. Ст. Стамболов 120, ет. 3

  Необходимо е да се свържете с нас на посочения за контакти телефонен номер.

  Телефон за контакт: 0887 689903 - Люба Комитова

 • нд
  25
  авг.
  2024
  пт
  30
  авг.
  2024
  14:00Хотел Лион, Боровец

  Организирано от ЦЕНТЪР ЗА ЙОГА И ПСИХОЛОГИЯ - ХРИДАЯ

  "В ПРЕГРЪДКАТА НА ПЛАНИНАТА"

  Водещи ТЕМИ:

  Йога за всеки - три стила практики - техники и методи

  Психология - вътрешното семейство и гласът на вътрешното дете; Родова терапия - тренинг

  От 25 до 30 август 2024г. шест дни – пет нощувки в хотел Лион****, Боровец

  Местата за Ритрийта са за 30 човека.

  Подходящо за самостоятелно и семейно участие, както и за деца.

  Програмата включва:

  Йога – Класическа практика, Виняса флоу, Ин йога и Денс медитация на тема – Елементите на природата; Медитация – теория за медитацията и практика на няколко метода за навлизане в медитативното състояние; Разходки в планината; Дихателни техники – контрол на дъха и ума; Психологичен тренинг – Родова терапия и вътрешното семейство; почивка - СПА и разходки в Прегръдката на планината.

  Всяка практика и тема в този ритрийт са насочени към вътрешната хармония. Техниките за дишане и медитация провокират на много фино ниво активиране на хормоните на щастието, което води по естествен начин до спокойствие. Всеки човек се нуждае от релаксация, особено в днешно време и ние ще ви запознаем с едни от най-работещите методи за тази цел, а вие ще можете да правите това сами, след като имате необходимата информация и опит.

  Относно йога практиките – това, което ви предлагаме са няколко стила в йога и включват техника на изпълнение, концентрация и дишане. Всеки стил е с определена насоченост. Класическата йога е универсална /интегрална йога/ и дава цялостна представа за това какво включва една йога практика. Виняса флоу – стил с повече динамика и преминаване от поза в поза. В този стил са съчетани – асана – пранаяма - дишане, концентрация и насочване на вниманието. Психологичната  част е свързана с понятията Психосоматика и Вътрешното семейство. Психосоматиката е връзката на тялото с психиката и как едното влияе на другото. Много от тревожните състояния и здравословни проблеми са психосоматични. Ще разгледаме тази тема и ще направим тренинг за себепознание и за трансформация в желаната позитивна посока. Родовата терапия е свързана със понятията - вътрешното дете, вътрешното семейство и тренинги за освобождавне от блокажите на миналото. Казано с други думи - това е нещо като да започнеш начисто, нещо като рестарт на духовен план. Смисълът, който стои зад всичко това е да дадем шанс на свободната воля.

  За разходките в планината – Планираме да отидем до хижа Мусала, до Царска Бистрица и Самоков. Може да се отиде и до Бели Искър. При хубаво време ще осъществим тези разходки. И тъй като хотелът е разположен сред самата гора, винаги когато пожелаете можете да се поразходите наоколо и да усетите връзката с природата още по-силно. 

  Основната ни цел е да постигнем спокойствие и баланс, усещайки прегръдката на планината около нас.

  *Програмата може да бъде променяна/адаптирана на място, при нужда.

  Екип на Хридая:

  Люба Комитова – Психолог – психотерапевт и йога учител

  Мария Червенкова – Юрист и йога треньор

  Йордан Червенков – Масажист и йога треньор                                                                    

  Информация за водещите вижте тук.


  Мястото, което избрахме тази година е хотел Лион, Боровец. Разположен е в едно от най-спокойните и живописни места в курорта, заобиколен от вековна борова гора. Целогодишно, хотелът предлага на своите гости комбинация от спокойствие и уединеност, необходими за една пълноценна почивка. Със своята съвременна концепция за уелнес услуги, комплексът е идеалната дестинация за релакс, семейна почивка или ски ваканция. След ден, прекаран в планината, лоби барът e чудесно място за отпускащи разговори в приятна компания. Лятната тераса разкрива удивителен изглед към горите на Рила планина. 

   


  Записване и запазване на място за 5-те нощувки. Вижте по-долу какво включва цената.

   

  За двойна стая (за един човек)

  • Ранно записване до 20.06.2024 - цена - 750лв.

  След тази дата цената е 800лв.

  • Настаняване на човек, също и за деца над 12г. на допълнително легло в двойна стая - 640 лв. 

  За единична стая

  • Ранно записване до 20.06.2024 - цена 995лв.След тази дата цената е 1045лв. 

  Цени за деца / тези цени няма да се променят след датата за ранно записване/.

  • Деца до 4 години се настаняват безплатно.Едно дете от 4 до 12години, на допълнително легло в стая с двама възрастни се настанява безплатно.Две деца от 4 до 12 години, на допълнителни легла в стая с двама възрастни, се настаняват на 300лв. на дете, за петте нощувки.При настаняване на дете до 12години в двойна стая с един възрастен, на редовно легло, цената е 475лв. ! За семейства - може да се ползва отстъпка ! Може да се изготви семейна оферта. За тази цел трябва да се свържете с нас.

  Цената включва:

  • Пет нощувки със закуска и вечеря на блок маса;
  • Всичко включено в програмата на ритрийта - йога практики, лекции, медитации, психологически тренинг;
  • Басейн, фитнес, сауна парк – финландска сауна и билкова сауна, парна баня и релакс зона; охраняем паркинг; интернет.  

  Цената НЕ включва: транспортни разходи и таксите при посещение на забелижителности и разходките - лифт и др.


  Как да се запишете?

  За да се запишете за ритрийта, моля, свържете се с нас като се обадите на телефона за контакти и попълнете формуляра - формуляр за записване. Следващата стъпка е внасяне на капаро 50% от сумата в период от 5 дни след заявката за участие. Доплащането на остатъка е до 20.07.24г.

  Заплащане:

  Може да платите и в брой и на ПОС терминал в офиса на Хридая, в гр. Бургас, бул. „Ст. Стамболов“ 120 ет. 3, стая 314

  За заплащане по банка, моля свържете се с нас.

  За повече информация позвънете на посочения телефони за контакти:

  Люба Комитова - 0887 689903

  При неспазване на условията за записване и капариране на място заявката ще се счита за невалидна.