• пн
  26
  сеп.
  2022
  вт
  15
  ное.
  2022
  19:00Зала Анахата, ет. 3, гр. Бургас, бул. "Стефан Стамболов" ет. 6

  Умението да медитирам - методи и техники

  Водещ на курса - Люба Комитова

  Ден и час: Понеделникот 19:00 до 20:00часа в зала "Анахата"

  Първо ниво от 26.09.2022г. до 15.11.2022г. 

  За желаещите да посещават този курс е подготвена пълна програма от теория и практика със специално подбрани техники за овладяване и усъвършенстване на умението медитация.

  През последните години темата за медитацията придоби такава популярност, че същинското й значение се преплете с различните мнения на хора, които се опитват да обясняват своите гледни точки по тази тема. Това не означава, че медитацията  е станала по-разбираема или по-лесна. Може де се каже дори, че поради интереса към медитацията, в медийното пространство се появиха представяния на медитативни техники със сериозни видоизменения от оригиналните методи/предавани в древните текстове на ученията за себепознание /. Това доведе до последици като най-малкият проблем, който може да възникне за ново-практикуващите, е разочарованието или усещането, че нещо не е наред.

  Медитацията може да се практикува успешно от всеки човек! Необходимо е: първо – желание и второ – личният метод, който работи точно при вас.

  Медитацията има силата да възстановява баланса във вътрешния мир, както и да доведе до разгръщане на скрития/потиснатия потенциал на личността. Всички негативни влияния от външния свят, които водят до натрупване на напрежения се преодоляват успешно, когато се използва правилната медитация.

  Като начало аз (Люба) запознавам участниците с основните упражнения  за контрол на ума и емоциите, след това постепенно разглеждаме и практикуваме методите, които стъпка по стъпка ни водят към медитативното състояние. Всеки има свободна воля и по време на обучението ще има възможност да прави своя избор за начина, по който ще практикува и също така да надгражда своите знания и умения.

  В началото повечето хора имат очаквания, но това води до разочарования. Ако вие желаете да развивате медитацията си, опитайте се да освободите съзнанието си и да започнете на чисто. Така ще виждате подробностите по пътя и ще изградите независима концепция за понятието медитация. Колкото до медитацията ви - тя ще става все по-дълбока и проникновена J

  Някой от темите разглеждани в часовете:

  • Медитацията – основни понятия 
  • Приложение на медитативните техники
  • Медитацията и влиянието й при стрес и ежедневни напрежения
  • Здравословен аспект и лечебно въздействие на медитацията
  • Методи за релаксация, контрол на ума и емоциите
  • Видове медитация – творческа, спонтанна, динамична, статична, хипнотична, с музика, без музика, сред природата, субективни и обективни медитации, дихателни медитации и др.

  Цени и запазване на място:
  Курсът ще се проведе от 26.09. до 15.11.2022г. / всеки понеделник от 19:00ч.

  Крайна дата за запазване на място – 21.09.2022г.

  Записването е с обаждане на посочения по-долу  телефон и заплащане на таксата или капаро от 50%. Доплащането може да се направи при започването на курса.

  Таксата е 80лв.

  Еднократно посещение - 12лв. /само с предварително запазване на място, ако има такова след стартирането на курса/

  Телефон за контакти:
  0887 689903 - Люба Комитова

 • вт
  27
  сеп.
  2022
  ср
  01
  мар.
  2023
  Център за йога и психология - Хридая
  • Йога курс за начинаещи –  Основни теоретични и практически познания за йога: паванмуктасана (антиревматична серия), асани (пози) за начален етап, основни пози, крокодилски упражнения за гърба, пранаяма - основни дихателни, релаксарищи и медитативни техники. Всичко необходимо за първите ви стъпки в света на йога. Този клас е подходящ, както НАЧИНАЕЩИ така и за хора, които са прекъснали практиките си по йога и желаят да започнат отново. Курса започва на 27 септември 2022 и ще сепровежда в дните вторник и четвъртък от 17:45ч. в студио Самхита, Проектантска организация, ет.3. Водещи са Люба Комитова и Йордан Червенков.  Записването е предварително, местата за курса са 11. Вижте подробната информация тук.

  • Медитация - основен курс (подходящ за начинаещи) - 27 септември 2022г. от 19:00ч. в студио Мандала, ет.3, водещ: Люба Комитова. "Умението да медитирам" - За желаещите да посещават този курс е подготвена пълна програма от теория и практика със специално подбрани техники за овладяване и усъвършенстване на умението медитация. Медитацията може да се практикува успешно от всеки човек! Необходимо е: първо – желание и второ – личният метод, който работи точно при вас. Записването е предварително, вижте още тук.


  • Групова психотерапия с медитации и дишане - отвъд тревожността - Първи модул - четири сесии в сряда от 17:30 до 19:00ч.Водещ - Люба Комитова. Отвъд тревожността - психологични тренинги в група. Тайните на психиката и умението да се самотерапевтираме. Подходящо за всеки, който продължава да се вълнува от живота си и личния избор - свободната воля. Каня Ви на едно пътуване към скритите кътчета на човешката душа и по-специално към вашите силни страни. Пълното събитие тук 

   


  • Звукова медитация с Тибетски купи и други инструменти – 30 септември /петък/ от 19:00ч. в зала Анахата, ет.6., водещи: Люба Комитова и Мария Червенкова. Целта ни е да постигнем вътрешна хармония, да успокоим ума и тялото, и най-важното – посредством звука да направим свързване с висшия си Аз, защото вибрационното поле на тибетските купи има силата да изчиства пространството от негативни влияния. Освен това звукът, сам по себе си, има свойството да освобождава от влиянието на кармични блокажи. Записването е предварително! 

   

 • вт
  27
  сеп.
  2022
  пт
  13
  ян.
  2023
  17:45-18:45ч.студио "Самхита", "Проектантска организация", ет.3

   НОВИ курсове по йога за начинаещи в Хридая
  Дни и часове:
  ➡️ От 27 септември 2022г - вторник и четвъртък от 17:45 до 18:45ч.  (местата са запълнени) с Люба Комитова и Йордан Червенков
  ➡️ От 30 септемви 2022 - сряда и петък от 17:45ч. до 18.45ч. (има места) с Мария Червенкова и Аглика Костадинова
  ➡️ Място: студио "Самхита", бул. Стефан Стамболов" № 120, ет. 3, 314

  Този клас е подходящ, както НАЧИНАЕЩИ така и за хора, които са прекъснали практиките си по йога и желаят да започнат отново.

  ️Какво да очакавте от тези класове?

  ➡️Основни теоретични и практически познания за йога: паванмуктасана (антиревматична серия), асани (пози) за начален етап, основни пози, крокодилски упражнения за гърба, пранаяма - основни дихателни, релаксарищи и медитативни техники.

  ➡️Курса се провежда в три нива, всяко по 2 месеца, като класовете са фиксирани във вторник и четвъртък от 17:45ч., и сряда и петък от 17.45ч. 

  Първо ниво – група 1 от 27.09.22г. до 17.11.22г.; група 2 от 30.09.22г до 23.11.22г. - Поставят се теоретични и практически основи за овладяване на йога асаните (йогийските пози), правилно дишане по време на изпълнението им и релаксация на ума и тялото.

  Второ ниво – група 1 от 22.11.22г. до 19.01.22г.; група 2 от 25.11.22г. до 25.01.22г. - В тези часове се надграждат пози и варианти от различни групи асани, като се обръща специално внимание за усъвършенстването на изпълнението, дишането и концентрацията, което е от важно за извличане на максималното въздействие от йога практиката. Разучават се техники от пранаяма (дихателните практики).

  Трето ниво – група 1 от 24.01.22г. до 16.03.22г.; група 2 от 27.01.22г. до 22.03.22г. - Обогатява се теорията на йога - включва информация за енергийните центрове и потоци – чакри и нади. Използват се бандхи и мудри, които са специфични за йога. Включват се медитативни техники.

   

  След завършване на трите нива, ще имате основни познания по теория и практика на йога и ще можете да се включите и в други класове с различна интензивност.

   Можете да запишете всяко ниво поотделно. Картата важи само за този период и само за тези класове. Пропуснати практики не се компенсират.

  Още полезна информация:

  АСАНА - упражненията в йога са статични и динамични пози, в които се задържа без напрежение и влияят, както на здравословното състояние като го подобряват, така и върху вътрешната хармония. Основна цел от изпълнението на асаните е да се постигне физическо здраве. За да се постигне този ефект йога практиките трябва да се изпълняват поне два пъти на седмица - в началния етап, а след няколко месеца занимания - от три до пет пъти на седмица.
  ПРАНАЯМА – дихателни упражнения. Усвояват се основните дихателни техники като Нади Шодхана, Уджаий, Капалабхати, Бхастрика, Брамари и др. Основната ни цел е да се докоснем до смисъла от тях и как влияят на физически и умствен план.
  ЙОГА НИДРА и РЕЛАКСАЦИЯ – в йога се отдава специално внимание на всички техники за контрол на ума. Релаксацията успокоява не само тялото, тя възстановява и нервния баланс и сваля напреженията. При нас се използват няколко метода за релаксация и те са: йога нидра, антармауна, мускулна релаксация, музикален подход.

  Добре е да се знае, че няма никакви възрастови и полови ограничения. Мъже и жени практикуват йога по цял свят и тя влияе благотворно, както на едните така и на другите. Възрастта не може да е пречка за практикуване на йога, защото практиката на йога е за баланс и хармония на тялото, ума и емоциите. 

  В зала „Самхита“ има място за спокойно практикуване на йога, спазвайки необходимата дистанция. В помещенията ни се спазват мерки за хигиена. Разполагаме с постелки за йога, но съветваме да си носите лична или хавлийка, която да поставите върху нашата постелка. След употреба има на разположение дезинфектант за почистване. При желание, можем да Ви насочим от къде да се снабдите с шалте за практика.

  Има съблекалня за жени и мъже, където можете да се преоблечете в екип за йога. За да се избегне струпване на хора, по възможност бъдете готови за практика или се изчаквайте взаимно. Изберете леки и удобни дрехи, с които можете лесно да се движите и да не се блокират движенията на тялото ви. Носете си чорапи, не ви трябват маратонки или кецове. Носете си и шал или анорак за релаксацията и медитацията.

  В случай че възникнат други въпроси, можете да се обърнете към нас и ние ще ви отговорим.

  *Максималният брой на участниците в курса е 10 души. При запълване на бройката ще преустановим записването.


  Записване, такси и условия на курса:

  Записването става с обаждане на един от посочените по-долу телефони и внасяне на сумата за курса, за да Ви гарантира място в групата. Краен срок за записване 15 септември !

  Цената на едно ниво /два месеца/ е 120лв.  и включва всички класове в рамките на периода на нивото. Пропуснати класове не се компенсират. Картата е персонална и важи само за посочените часове и  не може да се използва за други класове и други хора. 

  При възникнала невъзможност да посещавате практиките, моля да ни уведомите в най-кратък срок (от един до три дни при възникнал проблем с посещенията ви). При такива случаи можем да удължим срока за посещения или да се преотстъпи на друго лице ползването на остатъка от време.

  Еднократни посещения ще се допускат единствено при наличие на свободни места в залата. Цената на еднократните посещения е 10лв.

  Начини за заплащане:

  Можете да платите в брой или с карта в залите ни, след предварителна уговорка.

  Ако желаете да платите по банков път нашите данни са:

  IBAN: BG35BGUS91601006196400

  „Център за йога и психология – Хридая“ ЕООД

  Адрес: гр. Бургас, бул. Стефан Стамболов” № 120

  МОЛ: Люба Георгиева Шулева-Комитова

  Телефон за записване:

  • 0887689903 - Люба Комитова
  • 0885537372 - Мария Червенкова

   

 • ср
  12
  окт.
  2022
  17:30 - 19:00Йога център "Хридая", зала Мандала, ет. 3

  Йога психология - пътят на себепознанието

  Тайните на психиката и умението да се самотерапевтираме

  Първи модул - Отвъд тревожността

  Четири сесии в сряда от 17:30 до 19:00ч.

  Всяка сесия включва: теория по темата на сесията, групова работа и медитация. Освен това ще бъдат разяснявани и практикувани дихателни техники.

  Водещ - Люба Комитова

  Подходящо за всеки, който продължава да се вълнува от живота си и личния избор - свободната воля.

  Каня Ви на едно пътуване към скритите кътчета на човешката душа и по-специално към вашите силни страни.

  Работата в група дава невероятно много възможности за работа със себе си като прави видими някои страни от личните ни особености, които по принцип са в латентно /неактивно/ състояние и влияят на спонтанните реакции, особено в стресови или необичайни ситуации. Може да се приеме, че това е психологичен курс, защото включва много теория и в същото време участието в тренингите създава условия за вътрешна трансформация. Представете си, че се подготвяте за пътешествие, което отдавна ви се иска да предприемете. Иска ви се да вземете много неща със себе си – нещата, с които сте свикнали. Може би ви е трудно да оставите работата, дома, приятелите си. За да тръгнете обаче, трябва още нещо – смелост. Особено когато пътешествието е към непознато място, за което само сте чували интересни неща и много ви се иска да отидете. И, ето че моментът е настъпил.  Вземете най-необходимото и тръгнете, направете първата стъпка в пътуването към себе си.

  Какво включват сесиите?

  Всяка сесия има тема, теория, разговор и медитация. Разговорите в групата служат за обратна връзка с преживяванията и промените, които настъпват във времето, но не е необходимо да се изказвате, в случай че не желаете. Принципите на работа в групата се определят на първата среща.

  За какво става въпрос?

  • Психологически тренинги - да се научим да се самотерапевтираме
  • Медитации - основни познания и практики за спокоен ум
  • Тестове за себепознание - какъв е вашият тип / екстраверт или интроверт
  • Анализи и разговори по темите на сесиите
  • Практики за контрол на ума - източни, древни техники от типа на йога нидра
  • Психологични констелации (благоприятни условия) - разглеждане на човешката личност като уникална частица от цялото, провокиране на вътрешната сила...
  • Дихателни техники - източни техники - от йога и рейки

  Първа сесия - Рестарт

  Запознанство

  Теория и практика по темата - Рестарт

  Дишането като основно умение за постигане на спокойствие

  Медитация – „Аз и Азът”

  Втора сесия

  Тема - Какъв психологичен тип сте?

  Теория  и практика – различните типове и тревожността, анализ на тестовте

  Реакцията в стресова ситуация и залагане на решение за промяна - личният избор

  Медитация – „В хармония със себе си”

  Трета сесия

  Тема – Активиране на личната творческа сила

  Интерактивен подход – групова практика (констелация)

  Медитация

  Четвърта сесия

  Тема на сесията – За контролът на ума и емоциите

  Дихателна техника за самостоятелна работа

  Медитация – Вътрешното дете (катарзис, освобождаване от минали емоционални блокажи)

  Обратна връзка


  За водещият - Люба Комитова

  Психолог – психотерапевт и йога учител, хипнотерапевт

  Основател на „Йога център – Хридая“, Бургас, 2002г. 

  Започва да се занимава с йога през 1995г. като след основаването на йога центъра това се превръща в основна дейност. След квалифицирането й като психолог и психотерапевт започва да провежда и психотерапия. Според нея йога и психологията са две взаимно свързани науки, които предоставят възможности за себепознание и работа със способностите ни.

  Споделя мнението, че човек притежава скрит потенциал, който може да бъде активиран и използван за повишаването качеството на живот и за лично израстване.  

  „Бих се радвала повече хора да се докоснат до древната мъдрост и да почерпят от нея сила и вдъхновение по пътя към своето щастие, реализация или спокойно съществуване. Всеки човек притежава сила и има своето място в света. Нашата цел, когато започнем да се занимаваме с йога или друго учение за себепознание, е да разбираме по-добре собствените си заложби, да ги развием и да изпълним живота си с радост, защото всеки миг от живота е шанс за физически и душевни преживявания. Пътят на себепознанието, разбира се, не е лесен, но пък това което ни се разкрива ден след ден си струва усилието.“

  Вижте още тук https://www.yoga-hridaya.com/


  Записване и запазване на място

  Записването става с обаждане на посочения телефон и заявяване на участие.

  Заплащането е за един модул, за един месец.

  Цената на модула е 72лв.

  Броят на хората в групата може да бъде максимум осем човека и минимум шест човека.

  Крайната дата за записване е 02.10.2022г.