• вт
  27
  сеп.
  2022
  ср
  01
  мар.
  2023
  Център за йога и психология - Хридая
  • Йога курс за начинаещи –  Основни теоретични и практически познания за йога: паванмуктасана (антиревматична серия), асани (пози) за начален етап, основни пози, крокодилски упражнения за гърба, пранаяма - основни дихателни, релаксарищи и медитативни техники. Всичко необходимо за първите ви стъпки в света на йога. Този клас е подходящ, както НАЧИНАЕЩИ така и за хора, които са прекъснали практиките си по йога и желаят да започнат отново. Записване за трето ниво на курса от 27 януари до 22 март 2023. Класовете се провеждат в дните сряда и петък от 17:45ч. в студио Самхита, Проектантска организация, ет.3. Водещи са Мария Червенкова и Аглика Костадинова. Вижте подробната информация тук.
  •  

  • Медитация - за начинаещи. Основите на медитацията. Студио "Мандала", Вторник от 19:00ч. с Люба Комитова.

   • Исторически данни и теории за медитацията.
   • Какво означава понятието - медитация и как да разберем напредъка си в личния опит с медитацията?
   • Разбирането за медитацията в съвременния свят.
   • Научни изследвания за медитативното състояние.
   • Методи за медитация от йога и рейки.
   • Енергийна система - чакри и нади. Основните чакри и нади, и Кундалини.
   • Активност на чакрите.

  • Виняса флоу йога и релаксация с Тибетски купи - петък, 27 януари, от 19:00ч. с Мария Червенкова, студио "Самхита".Виняса буквално се превежда като „поставям на място“, а флоу е „поток“. Най-често „виняса“ се използва като израз на синхрона на дишане и движение. В тази практика се преминава плавно от поза в поза, съчетавайки движението с дъха. Използват се преходи, за нежно преливане на асаните като поток.. А за пълноценно отпускане, за финал на класа, релаксацията е под магичните звуци на Тибетски купи. 

   Практиката е подхояща за всички. Записването е предварително - 0885537372.


  • Регресивна медитация с Тибетски купи, Гонг и специални инструменти. Водещ: Люба Комитова (психотерапевт), музикален съпровод Мария Червенкова (музикант) - 10 февруари, петък, 19:00ч.
   Заповядайте на тази специална Регресивна медитация под звуците на тибетски купи и други музикални инструменти - коши, кристални купи и гонг!
   Тибетските купи са един от методите, чрез които успешно се постига вътрешен баланс и се възвръща усещането за хармония в духа и тялото. Звуците на тибетските купи помагат да се преодолеят и преработят ниските вибрации, негативните мисли и емоции.

   С цел да ви бъде комфортно в залата, местата са ограничени. Записването е предварително!


  • Йога Ритрийт в Пампорово 25-28 февруари – „Тайната на личните символи“ 

   ЙОГА - Ресторативна йога; Хатха йога флоу и Основен йога комплекс – пълна практика
   ПСИХОЛОГИЯ – „Символите – гласът на подсъзнанието”; „Проектирай себе си”
   МЕДИТАЦИЯ – „Амрита”; „Духовното сърце – Анахата”; „Ритъм с послание”
   СКИ – за всеки, който желае
   Предлагаме Ви няколко дни в планината сред снежните борове и кристалния въздух на Пампорово.

  Събитието вижте тук, записването започна! -> https://bit.ly/3HnqcAL

 • вт
  07
  фев.
  2023
  19:00студио "Самхита", ет.3

  Пауър йога – Февруари – месец на Любовта към себе си!

  Мини курс от 8 практики, насочени към нашия вътрешен свят!

  Начало: 7 февруари 2023г.

  Ден и час: вторник и четвъртък от 19:00 – 20:15ч.

  Място: студио „Самхита“, ет. 3

  Водещ: Лили Русева

  В днешното забързано ежедневие често забравяме за себе си и своите нужди. Задачите и ангажиментите, които трябва да свършим са много повече от времето, с което разполагаме. Идва един момент, в който тялото и душата просто отказват, започват да дават тревожни сигнали и си искат своето… своето време, вдъхновение и грижа. Единствения човек, който може да се погрижи за Вас сте самите ВИЕ!!!

  Февруари е известен като „месецът на любовта“.. Любов към ближния, към децата, а всъщност забравяме за любовта към себе си!

  Началото на новата година също може да бъде „тежко бреме“, ако сме на кръстопът и не знаем на къде да поемем… и точно сега е времето да погледнем към нашия вътрешен свят, времето, в което да помислим за нашите мечти и да започнем да ги осъществяваме. Рамките, които сами се поставяме са в ума ни. Няма железни решетки, а умствени…и само с нужните техники, ще успеем да ги преодолеем.

  В този „мини курс“ ще обърнем внимание на СЕБЕ СИ!

  Нашето тяло има нужда от движение, за да се чувства добре в кожата си, а душата има нужда от духовна храна, за да може да полети…

  Какво да очаквате?

  • Всяка практика включва характерни за стила асани - воини, тояги, триъгълници, техните варианти, преходът „виняса“ и др.
  • Акцент на часовете ще бъдат:
   • Специално подбрана Пауър йога комбинация върху определена група пози,
   • Мудра - тематична техника с ръцете или тялото
   • Притча(кратка поучителна история) или Мотивационна мисъл на деня.
   • Пранаяма (дихателна техника).
   • Релаксация/Йога Нидра;

  Още информация за стила:

  Пауър йога е красива с преливането от поза в поза, а умът е ангажиран с мисъл към потока от движение, дишане и концентрация. Редовното практикуване ни дава гъвкавост и извайва тялото по много елегантен начин, учи ни на издръжливост, упоритост и търпение.

  Основната отличителна черта в стила Пауър йога е, че при нея няма стриктно спазвана последователност на асаните. Това означава, че комбинациите от упражнения в две последователни практики, могат да бъдат напълно различни. За разлика от класическата йога, тук отделните пози са свързани една с друга чрез плавен преход – флоу (поток, преливане). Може да има повторения и задържане, но цялата последователност от движения е обединена във флоу от асани, който може да се изпълнява няколко пъти последователно. Идеята е да успеем да се потопим изцяло в практиката, в позата, да ангажираме ума, да комбинираме дишане и движение.

  За кого е подходящ стилът Пауър йога:

  - Пауър йога е модерен, съвременен стил йога, който е удачен за активни хора, нуждаещи се от динамично физическо натоварване. Тя укрепва тялото, прави го силно и издръжливо, повишава мускулния тонус, повишава имунитета на организма, заздравява и подобрява подвижността на ставите, подобрява кръвообращението и храносмилането, повишава устойчивостта на организма към умора тревоги и депресии, прави ни жизнени, енергични и щастливи. Пауър йога премахва токсините чрез потта, отделяна по време на практиката, и засилва имунната система. Чрез различните асани се развива сила и издръжливост, използвайки собствената тежест на тялото. По време на релаксацията се постига усещане за вътрешен мир и спокойствие на всеки един мускул от тялото.

  Водещ:
  - Лили Русева (Лакшми Деви) - Сертифициран йога инструктор в йога център „Хридая“ и Масажист.
  Започнах да се занимавам с йога през 2003г. в "Хридая". За мен йога е начин на живот. Тя е изкуството, в което успях да намеря своето място. Тя е нещо ценно и незаменимо, също както въздуха, който дишам. Благодарение на йога откривам красотата в малките неща, наслаждавам се на настоящия момент, виждам смисъл във всяко преживяване било то лошо или добро и смятам, че тя ме прави по-добър човек и определено промени моя вътрешен и външен свят!

  Цена:

  Едн. Посещение – 13лв.

  Карта за 4 практики – 38лв.

  Карта за 8 практики – 64лв.

  Работим и с карти – Мултиспорт!

  Тел. За контакт:
  Лили – 0899 54 20 75

 • пт
  10
  фев.
  2023
  19:00 - 20:00Хридая - Зала Анахата, ет. 3, гр. Бургас, бул. "Стефан Стамболов" ет. 6

  Заповядайте на една нестандартна медитация!

   
  Това, което ви предлагаме не е класическа медитация. Ще имате възможността да медитирате под въздействието на няколко компонента: вибрационното поле на тибетските купи, гонга, перкусиите, кошите, кристалните купи и изчистващото влияние на регресивната медитация. 
  Регресията се използва като терапия за душата. Връщайки се назад във времето, чрез медитация, ние можем да преработим вътрешни конфликти или болезнени душевни травми. Целта е да постигнем естественото си състояние на спокойствие. Този тип медитация създава подходящи условия за рестарт на много дълбоко ниво. 
  Всички музикални инструменти, които се използват по време на медитацията имат уникално звуково трептене, което се възприема от по-фините нива на човешката природа и провокират освобождаване на напреженията и стреса. 
  Медитацията с тибетски купи е благоприятна за хора, които обичат да слушат музика, възприемат добре, чрез слуха, както и понякога утихват, за да чуят звукът на тишината..
  Заповядайте!
   
   
  Водещ - Люба Комитова (психотерапевт)
  Музикален съпровод Мария Червенкова (музикант) 

  Записване и запазване на място
  Местата в залата са за 16 човека
  Времтраене - 60мин.
  Таксата за участие е 15лв. или две посещения с карта на Хридая
  Не могат да се използват карти Мултиспорт.

  Телефон за контакт:
  0887 689903 - Люба
  0885 537372 - Мария
   

   

 • сб
  25
  фев.
  2023
  ср
  01
  мар.
  2023
  13:00Пампорово, хотел "Финландия"

   

  ХРИДАЯ – ЦЕНТЪР ЗА ЙОГА И ПСИХОЛОГИЯ

  ОРГАНИЗИРА

  ЧЕТИРИ-ДНЕВЕН РИТРИЙТ

  ЙОГА - Ресторативна йога; Хатха йога флоу и Основен йога комплекс – пълна практика

  ПСИХОЛОГИЯ – „Символите – гласът на подсъзнанието”; „Проектирай себе си”

  МЕДИТАЦИЯ – „Амрита”; „Духовното сърце – Анахата”; „Ритъм с послание”

  СКИ – за всеки, който желае

   

  Предлагаме Ви няколко дни в планината сред снежните борове и кристалния въздух на Пампорово.

  Нищо не може да зареди човека с енергия повече от природата. И колко добре би било да знаем как да използваме тези сили, които принципно са навсякъде, но остават невидими за много хора. Замисляли ли сте се колко хора около вас са запознати с подобни практики и успешно ги прилагат в живота си? 

  Ритрийтите, които подготвяме в Хридая са насочени към преподаване на чисти техники, без излишно замърсяване. Ползата, която може да извлечете от това е, че ще знаете как и защо да използвате вашия енергиен ресурс, както и да контролирате съзнателно реакциите на тялото си в сложни ситуации, да разбирате гласа на тялото и така да можете да му помогнете, за да се чувствате по-добре, по-здрави и по-спокойни.

  Не е необходимо да сте експерт в йога или да прочетете един куп книги, за да направите тези техники, които по време на ритрийта се практикуват. Но е важно да разбирате, че има и рискови моменти в йога и в медитацията. Това ще ви защити и вие ще знаете занапред на какво да се доверите.

  Защо ресторативна йога и защо отново медитации? Защото ключът към кутията с тайните за йога, както и за подсъзнанието, е скрит в код, наричан по-просто – символ. Символите са навсякъде и ние непрекъснато правим асоциативни връзки като това влияе най-вече на решенията, които взимаме. Важно е да можем да останем в пустота – неутрални, за да видим картината на живота в реални цветове. Това е като първите впечатления от нещо ново, без очаквания.  За да проектираш себе си първо трябва да се отдръпнеш от егото си, от страстите и емоциите.

  Ресторативната йога не е нищо друго, освен йога в съгласие с личните потребности, в пълна хармония с индивидуалните способности и най-вече – усещането, че правим нещо правилно.

  Медитацията, както много от вас вече знаят, може да бъде полезна за вътрешния баланс, тоест -да се справяме успешно със стреса и напреженията от заобикалящата ни среда.  Много малко хора обаче са успели да вникнат в истинския смисъл на медитацията. Какъв е той и как да успеем да разшифроваме посланията на тялото си, които често се пренебрегват, това е нещо за което ще отделим специално време.

  Не на последно място, но като черешката на тортата, може да се приеме вслушването в ритъма на личното трептене. Емоциите и разумът влияят на излъчването ни, на посланията, които отправяме към другите и въобще навсякъде. Една от теориите за същността на вселената е, че всичко има вибрация, нещо като пулс, а ние сме частица от вселената, нали? Ако сме малко по-освободени от многото информация, затрупваща ни отвсякъде, може би ще усетим тази връзка.  

  ПРОГРАМА

  25 февруари /събота/:

  14:00ч. – Настаняване в х.Финландия, Пампорово

  16:30ч. – Организационна среща във фоайето на хотела

  17:00-18:00ч. – Йога практика

  18:00-18:30ч. – Медитация

  19:00ч. – Вечеря

  26 февруари /неделя/:

  07:15-08:15ч. – Сутрешна йога

  08:30ч. – Закуска

  09:00ч. – Желаещите за ски тръгват за пистите

  10:00ч. – За другата част от групата, среща във фоайето за разходка в хубаво време

  12:00-13:00ч. – Обяд в хотела (за скиорите има пакети)

  13:00-16:30ч.  – Почивка / Свободно време

  16:30-17:15ч. – Работилница – Ресторативна йога

  17:30-18:45ч. – Лекция на тема – Анахата и невербалното послание на душата. Практика – Медитативен тренинг – „Ритъм с послание”

  19:00ч. – Вечеря

  27 февруари /понеделник/:

  07:15-08:15ч. – Сутрешна йога

  08:30ч. – Закуска

  09:00ч. – Желаещите за ски тръгват за пистите

  10:00ч. – За другата част от групата - време за СПА или разходка при хубаво време.

  12:00-13:00ч. – Обяд в хотела (за скиорите има пакети)

  13:00-16:30ч.  – Почивка / Свободно време

  16:30-17:15ч. – Работилница – Йога и Рейки – как да насочваме енергията към определени места в тялото си по време на йога.

  17:30-18:45ч. Лекция – Символите – тайният код на подсъзнанието. Практика – Медитация – Да открием личния си символ, да разберем неговия смисъл и сила.

  19:00ч. – Вечеря

  28 февруари /вторник/:

  07:15-08:15ч. – Сутрешна йога

  08:30ч. – Закуска

  09:00ч. – Желаещите за ски тръгват за пистите

  10:00ч. – За другата част от групата, среща във фоайето за разходка при хубаво време, до Широка лъка.

  12:00-13:00ч. – Обяд в хотела (за скиорите има пакети)

  13:00-16:30ч.  – Почивка / Свободно време

  16:30-17:15ч. – Работилница – Енергията на асаните и Амрита

  17:30-18:45ч. – Лекция – Емоционална интелигентност. Практика - Проектирай себе си – творческа медитация

  19:00ч. – Вечеря

  01 март /сряда/:

  08:00-09:00ч. – Сутрешна йога 

  09:00-09:15ч. – Сатсанг обратна връзка, завършване на лагера

  09:15ч. - Закуска

  12:00ч. – Освобождаване на х.Финландия, отпътуване.

  Вечер – среща във фоайето на хотела, до камината 🙂

  Понякога една дума може да промени живота, може да сложи начало на нещо ново! 


   Записване и запазване на място:

  Местата са за не повече от 30 човека! Има двойни и тройни стаи, както и няколко самостоятелни стаи.

  Можете да запазите място до края на месец януари.

  Капарирането на стаите ще бъде от 01.02. до 05.02.2023г. На всички, запазили своето място ще бъде изпратена банковата сметка, за да направят превод на сумата за капаро.

  След 31 януари ще записваме само, ако има още свободни места.

  Пакетната цена включва:

  • 4 нощувки, пълен пансион (закуска, обяд, вечеря) за хората, които желаят обядът може да е под формата на сух пакет.
  • Всички йога практики
  • Всички медитации и психологически тренинги
  • Лекция – Символите – гласът на подсъзнанието;
  • Две групови разходки до близки местности: Манастирът – Св. Пантелеймон и Еко пътека „Невестата”, с лични автомобили. Може да се отиде също до „Снежанка”, до Смолян и до Широка лъка...
  • Безплатно ползване на басейн и фитнес в хотела
  • Преференциални цени за СПА центъра:

  Пакетни цени, за един човек за 4-те нощувки:

  Възрастен настанен в двойна или тройна стая – 460лв.
  Възрастен настанен в самостоятелна стая – 520лв.

  Деца от 2-12 г. настанени в двойна стая – 240лв.

  Отстъпки:

  За хора, които няма да участват в йога практиките – минус 50лв.

  Можем да коментираме отстъпка за групи, които желаят да участват в ритрийта. За целта представител на групата трябва да се свърже с нас.

  Всеки, който вече е бил на наш ритрийт или йога лагер също ще ползва отстъпка. 

  Специално предложение до 15ти февруари за последните две свободни стаи - 7% отстъпка от цената (възрастен в двойна или тройна стая - 428лв., самостоятелна стая 484лв.). 

  *Може да се ползва само една отстъпка.

  Отстъпки в хотела:

  Джакузи – 8.00 лв. (при редовна цена 10.00 лв.)

  Сауна – 10.00 лв.  (при редовна цена 12.00 лв.)

  Парна баня – 10.00 лв. (при редовна цена 12.00 лв.)

  • Безплатно ползване на паркинг.

  За записване обадете на телефон -

  0887 689 903 – Люба Комитова

  0885 537372 - Мария Червенкова


  За хотел „Финландия”:

  Разположен е в планинския курорт „Пампорово” сред гъсти борови гори, само на 80 км. южно от гр. Пловдив.

  Хотелът разполага с Уелнес център който включва: закрит плувен басейн, две джакузита, сауна, парна баня и фитнес зала. На ваше разположение ще бъдат също така и опитни масажисти под чиито ръце ще се почувствате като преродени,  - в случай че сте прекарали целия ден по ски пистите. 

              Както вие така и вашите деца ще може да се забавлявате в залата за игри, където са разположени билярдни маси, електронни игри и тенис на маса.


  За нас

  Люба Шулева-Комитова  е психолог – психотерапевт (дипломирана към Висбаденската академия по позитивна психотерапия (WIAP), йога учител и треньор по йога (с дипломи от НСА/БФЙ и Международната федерация по йога). Започва да се занимава с йога през 1995г., а през 2002г. основава Хридая - център за йога и психология. След близо трийсет години практически и теоретични занимания в сферата на йога и други учения за разгръщане на потенциала на човека, Люба Комитова създава стила Хридая йога. Този стил включва, както асани така и дихателни, релаксиращи и медитативни техники, представени по достъпен начин, така че всеки, който следва инструкциите би могъл да се справи. Освен това стилът Хридая включва психологичен момент, който допринася за баланса в цялостната система на човека - тяло, ум и емоции. Люба е Рейки мастер - трето ниво. В годините съчетава Йога и Рейки в практиките си и психотерапията. Хипноза и Регресия практикува, както групово така и индивидуално. Най-важното според нея е да запазим чист душевния си мир, за да се развиваме в синхрон с принципите на ученията за Пътят и знанието. 

  „Бих се радвала повече хора да се докоснат до древната мъдрост и да почерпят от нея сила и вдъхновение по пътя към своето щастие, реализация или спокойно съществуване. Всеки човек притежава сила и има своето място в света. Нашата цел, когато започнем да се занимаваме с йога или друго учение за себепознание, е да разбираме по-добре собствените си заложби, да ги развием и да изпълним живота си с радост, защото всеки миг от живота е шанс за физически и душевни преживявания. Пътят на себепознанието, разбира се, не е лесен, но пък това което ни се разкрива ден след ден си струва усилието.“ ЛК

  Мария Кирова-Червенкова /Майтри/ е музикант, юрист и йога инструктор в "Хридая"
  "За мен йога е живот, любов, изкуство.. начин да се чувстваш добре в тялото си, в хармония със себе си и другите.. Йога ме научи на много и продължавам да се уча всеки ден, когато стъпна на постелката.. Тъй като съм музикант, изкуството е част от мен, а йога е моята друга половина.. И когато практикувам йога, сякаш тялото ми твори, както музиката се лее.. Няма мисъл.. само дишане.. движение.. тишина.. наслада.. Това ми се иска да ви предам.. това усещане.. Обичам да помагам на хората и да ги подкрепям в избора им по пътя на йога и здравословния начин на живот. В този шарен свят, търся винаги баланса и хармонията или както казват възрастните хора: „Търсете средния път и никога не изпадайте в крайности..“ Винаги съм се стремяла да дам на хората най-доброто от себе си и да споделя това, което съм научила през годините. Използвам познанията си от различните школи, за да може всеки човек да намери „своето“ в практиките ми."
  Мария практикува йога от дете в Йога център Хридая. Участва в различни съм семинари и обучения в България у чужбина. През 2009г. от Свами Шивамурти е посветена в лична мантра, а през 2010г. получава духовното си име – Майтри. През 2018г. е пребивавала в Сатянанда Ашрама в Гърция.
   

  Йордан Червенков е бакалавър по "Туризъм", масажист и йога инструктор към "Хридая"

  Йордан практикува йога от 2017г. Вдъхновен от личните си преживявания от практиката завършва обучение и започва да преподава. Участва активно в различни събития и семинари организирани от Хридая.
  Йордан е завършил специализиран курс за обучение по йога – философия на йога, йога практики, спорт йога от Център за професионално обучение „ВР ПРОПЪРТИС“ – Бургас и е обучаван за инструктор в Хридая за провеждане на класически йога практики.
  След като се докосва до Мандала виняса йога в Англия през 2019г, преоткрива себе си и започва да развива този стил. Намира силна връзка със стихиите и елементите от природата, а практиката му е динамична и енергизираща.
  През 2021г е иницииран в Усуи Реики - Шоден и Окуден.

   

  Заповядайте!

  Екип на Хридая

  Тайнството на личния символ

  В моментите на тишина изплува, от дълбините на съзнанието, твоят символ. Може би не си даваш сметка колко важен е този знак и как той те води към най-благоприятните констелации на живота ти. Ако сега се питаш какво е констелация, ето какво - това е твоят микрокосмос, но такъв, какъвто го виждаш в мечтите си. И когато си стигнал до момента в живота си, когато знаеш каква е целта ти, когато си наясно, че преходността отнася всичко, но не всичко е преходно, тогава твоят символ е порталът към измерението на същността ти. Какво означава същност и измерение? Измеренията са различните начини на възприятие на света. Това, за което имаш сетива е видимият спектър, а това, за което още се питаш дали съществува има два варианта - да съществува ли и да е плод на фантазията ти. Фантазията идва от външния свят и  е вменена, тоест повлияна от някой друг, а това което съществува, но не го виждаме е реално, но все още непознато. Затова има разлика между медитация и фантазия. Медитацията е реална, фантазията - не. За да не стане много сложно нека да обобщим - личният символ е нещо като знак, буква, фигура или примерно - изгряващото слънце, звездно небе, Млечния път и т.н., който води до инсайт (миг просветление) и след това имаш шанса да извисиш съзнанието си на по-високо ниво или просто да продължиш живота си, както намираш за правилно.
  Заповядай на пътешествието в своя свят на знание и мъдрост, същността си 🙂
  ЛК - автор
 • сб
  11
  мар.
  2023
  13:00 - 17:00зала Мандала, Проектантска организация, ет.3

  Медитация - еднодневен семинар

  "ОСНОВНИ МЕТОДИ ЗА МЕДИТАЦИЯ"

  Тема - "Медитацията като начин за освобождаване от стреса и тревожността"

  11.03.2023г. от 13:00 до 17:00ч.

  Водещ на курса - Люба Комитова - психолог-психотерапевт

  Място - зала "Мандала"

  Добре дошли в Хридая 🙂

  Медитацията е едно от, все още, неразкритите тайнства за способностите на човека. Може би сте попадали на най-различни статии и аудио/видео записи, но това едва ли е достатъчно да обясни какво всъщност е медитацията. Най-популярният смисъл, който се влага в медитацията е, че така се отпускаме и се освобождаваме от напреженията си. Това обаче е само малка част от въздействието на медитацията и е по-скоро - релаксация. За да разберем и започнем да практикуваме медитация е необходимо да имаме познания за същината на медитацията и как тя ни въздейства. Особено когато искаме да контролираме мислите си или да овладеем емоциите си медитацията се явява като ярък лъч светлина в тъмна стая, благодарение на който започваме да виждаме какво има в стаята. И точно, защото медитацията отваря вратата към вътрешния свят, към личните сили и качества, ние Ви предлагаме стъпка по стъпка да напредваме, всеки със своето темпо, за да повдигнем завесата на тайнството на медитацията. 

  Този модул е насочен към използването на медитативни методи за контрол на ума и емоциите. Заедно с техниките, които водят до постигане на целта, ще придобиете и теоретичните основи за медитацията.

  Темите, по които ще работим са следните: 

  Теория за медитацията - Какво е медитативното състояние? Какво са Алфа и Тета вълните и как се използват за справяне със стреса и негативните мисли? Различни видове медитация. 

  Практика - техники за медитация:

  Дихателна техника;

  Тук и сега - аз и Азът.

  Програма

  Начало - 13:00ч.

  Символът на момента.

  Теоретична част и медитация с дихателна техника.

  Почивка - чай, бисквитки..

  Психологичен екскурс - Какво знаем за стреса и мислите, които пречат на спокойствието ни?

  Практика - Медитация "Аз и Азът"

  Преди да приключим срещата ни - "Моментът - тук и сега" - да запомним най-важното!

  Край на семинара - 17:00ч.


  За запазване на място в залата, обадете се на телефона за контакти, най-долу.

  Местата в залата са за осем човека.

  Такса за участие – 50лв. Можете да се възползвате от по-ниската такса при ранно записване до 28.02.23г.– 40лв.

  Крайна дата за записване – 05.03.23г.

  Телефон за контакти:
  0887 689903 - Люба Комитова

  Вижте събитието в сайта ни www.yoga-hridaya.com или във Фейсбук страницата – Йога и психология - Хридая

  За водещия:

  Люба Шулева-Комитова  е психолог – психотерапевт (дипломирана към Висбаденската академия по позитивна психотерапия (WIAP), йога учител и треньор по йога ( следдипломна квалификация към НСА/БФЙ и Международната федерация по йога). Започва да се занимава с йога през 1995г., а през 2002г. основава Хридая - център за йога и психология. След близо трийсет години практически и теоретични занимания в сферата на йога и други учения за разгръщане на потенциала на човека, Люба Комитова създава стила Хридая йога. Този стил включва, както асани така и дихателни, релаксиращи и медитативни техники, представени по достъпен начин, така че всеки, който следва инструкциите би могъл да се справи. Освен това стилът Хридая включва психологични методики за баланса на вътрешния мир. Люба е Рейки мастер - трето ниво. В годините, в своята работа съчетава: Йога, Рейки, психотерапия, хипноза и регресия. Най-важното според нея е да запазим чист душевния си мир, за да се развиваме в синхрон с природата и Пътя на знанието. 

  „Бих се радвала повече хора да се докоснат до древната мъдрост и да почерпят от нея сила и вдъхновение по пътя към своето щастие, реализация или спокойно съществуване. Всеки човек притежава сила и има своето място в света. Нашата цел, когато започнем да се занимаваме с йога или друго учение за себепознание, е да разбираме по-добре собствените си заложби, да ги развием и да изпълним живота си с радост, защото всеки миг от живота е шанс за физически и душевни преживявания. Пътят на себепознанието, разбира се, не е лесен, но пък това което ни се разкрива ден след ден си струва усилието.“ ЛК

   

 • пт
  17
  мар.
  2023
  19:00бул. Ст.Стамболов 120, зала "Анахата" на "Хридая"
  Пролетно презареждане - Медитация с Тибетски пеещи купи и други инструменти
  Ден и час: 17 март, петък от 19:00 до 20:00ч. в зала Анахата, ет. 6, гр. Бургас, бул. "Стефан Стамболов" № 120
  Водещи: Люба Комитова и Мария Червенкова

  Целта ни е да постигнем вътрешна хармония, да успокоим ума и тялото, и най-важното – посредством звука да направим свързване с висшия си Аз, защото вибрационното поле на тибетските купи има силата да изчиства пространството от негативни влияния. Освен това звукът, сам по себе си, има свойството да освобождава от влиянието на кармични блокажи. Това е нещо много особено и затова нека да го обясним: понякога събития в живота ни оставят следа. По-късно тази следа избледнява, но остава блокаж на някакво ниво - примерно страх, притеснение или някакъв вътрешен дискомфорт… С помощта на медитация ние можем да се освободим от някой такива пречки по пътя към щастието си.

  Тибетските купи са един от методите, чрез които успешно се постига вътрешен баланс и се възвръща усещането за хармония в духа и тялото. Вибрациите на тибетските и кристални пеещи купи, както и други холистични инструменти създават благоприятни условия за освобождение и промяна във вътрешния мир. Звуците на тибетските купи помагат да се преодолеят и преработят ниските вибрации, негативните мисли и емоции. Чрез образувалото се вибрационно поле по време на медитацията се навлиза с лекота в по-висшите нива на Съзнанието - там където се намират всички отговори и решения на житейските проблеми, и също се активира осъзнаване от собствената ни дълбока същност, които извисява нивото на ума.
   
  Какво ви е необходимо, за да участвате?
  - Удобни дрехи
  - Одеялце или шал за намятане
  - Бутилка с вода
  Заповядайте!
   
  Цени и записване:
  Местата са 16. Записването е предварително по телефон или вайбър:
  0885537372 - Мария Червенкова, 0887689903 - Люба Комитова.
  Краен срок за записване – 15 март 2023г.
  Таксата е 15лв. За хората с карта на Хридая – 2 посещения с карта. 

   
 • нд
  19
  мар.
  2023
  16:00бул.Ст.Стамболов 120, зала Анахата на Хридая
  Партнер йога – по двойки
  19 март, неделя от 16:00 - 17:00ч. с Мария Червенкова и Лиляна Русева
  Заповядайте на едно ново преживяване! Дори и да нямате партньор, можете да се включите. Това е едно забавно предизвикателство да опитате нещо различно и разтоварващо. 
  Характерното за Партнер йога е, че се изпълнява от двама души, които взаимно си помагат в изпълнението на позите. Между двамата партньори присъства допир, визуален контакт, както и синхрон на дишане и движение. Дори изпълнителите да бъдат с различни физически възможности, асаните се правят до това положение, до което и двамата могат да ги изпълнят с лекота, усмивка и ненасилие.
  Целта е партньорите да си помагат при изпълнението на асаните като се използва силата на другия и много от нещата, които е трудно сами да изпълним се постигат с лекота. Точно с тази си част, практиката има терапевтичен ефект и спомага не само за правилното изпълнение на позите, но и за опознаване на възможностите на тялото ни.
  Часът включва: загряваща част; асани и варианти, които се подреждат в подходяща последователност. Участниците в този час е желателно предварително да са практикували йога, за да не се затрудняват при изпълнението на основни пози.
  Това е страхотна възможност за изграждане на по-силна комуникация и интимност в почти всякакъв вид взаимоотношения, независимо дали става въпрос за приятелство, член на семейството или друг, важен за вас човек. Позите и последователността им са проектирани по страхотен начин и допринасят за създаване и подхранване на доверието, укрепване на комуникацията и предизвикват смях и добро настроение.
  Ползи от Йога по двойки:
  1) Подобрява и развива физическата и емоционалната подкрепа във взаимоотношенията - и двамата партньори трябва да бъдат изцяло ангажирани в опита си и да разчитат един на друг за самото създаване на позите и да поддържат баланса.
  2) Създаване на споделени моменти – няма по-приятно усещане от това да се почувствате полезни, нужни и в помощ на някого. Времето, споделено в смях и добра компания е лекарство за душата.
  3) Научаваме се да пускаме излишния емоционален товар - понякога всички ние вземаме живота прекалено на сериозно и си изкарваме натрупаното напрежение след тежкия ден на нашия партньор вкъщи. Йогата с асистиране е да се научим да пускаме излишния емоционален товар и да се наслаждаваме на живота. Тя ни помага да създадем този детски подход към него и да се научим да живеем живота, който обичаме.
  4) Подобряване на самочувствието и доверието - като се научавате да вярвате на друг човек, задълбочавате способността си да се доверявате на себе си. Партнер йога практиките разкриват красотата на нашата взаимозависимост. Виждаме, че когато поемаме риска да станем уязвими в присъствието на друг, ние сме оправомощени да отидем много по-дълбоко с много по-малко усилия. Това също важи и в живота. Можем да постигнем много повече с радост и лекота, когато се подкрепяме.
  5) Силата на докосването - както в отношенията, докосването е неразделна част от йогата по двойки. Ние използваме докосването, което получаваме, за да повишим осъзнатостта помежду си и да се отворим за по-голяма дълбочина в нашите тела и умове. В тази йога няма дарител или приемник в позата. Двамата партньори са изцяло ангажирани в собствения си опит, всеки от който със своята ясна роля на подкрепа за другия човек - създавайки това перфектно усещане за баланс.
  ---
  Цени и записване:
  Такса участие - 12лв. , 1 посещение от карта на Хридая или с карта "Мултиспорт".
  Местата са ограничени – максимум 7 двойки! Записването е предварително!
  Тел. за контакти и записване:
  Мария Червенкова – 0885 53 73 72
  Лиляна Русева - 0899 54 20 75
  Вижте повече за стиловете Артистик, Партнер и Акро йога тук - https://www.yoga-hridaya.com/project/артистик-йога/ 
 • сб
  25
  мар.
  2023
  10:00 - 17:00Център за йога и психология - Хридая

  Здравейте!

  Представяме на вашето внимание обучението в Рейки първо ниво.

  Рейки е японско изкуство за работа с универсалната енергия, която според древните източни учения - Йога, Тай чи, Рейки и др., съществува навсякъде и във всичко. Тази енергия в йога се нарича прана, а в Рейки - ки. За да се ползва Рейки енергията е необходимо желаещият да премине през обучение и да бъде иницииран / посветен от учител - мастер, който е подготвен и иницииран да извършва инициация. 

  При нас такива обучения се провеждат от Рейки Мастера Жана Вълкова – Камберов.

  Какво означава Рейки и какво можем да постигнем след обучението в първо ниво?

  Преведено от японски Рейки означава „духовна” или „свещена енергия”, известна също като „универсална жизнена сила” или „лекуваща енергия”.
  В Рейки практиката има лечебни техники, които се изпълняват с ръце и могат да се използват, както към себе си така и към другите. Обучението и инициацията в Рейки се прави с цел да се събудят лечебни вибрации и да се активира способността за провеждане на  жизнената енергия от вселената. Тази високо-вибрационна енергия стимулира балансирането, хармонизирането и естествените лечебни процеси на всички нива на съществуването ни – физическо, ментално, емоционално, духовно.. и води до дълбока вътрешна трансформация, както у нас така и у другите.

  За какво може да използвате Рейки:

  • Намаляване и отстраняване на болка;
  • Сваляне на напреженията и стреса;
  • Преодоляване на различни тревожни състояния – депресия, фобия, паника и др.
  • Бърза възстановяване при различни лечебни процеси;
  • Постигане на усещане за самочувствие и пълноценност;
  • Може да се използва също за работа със себе си по пътя на духовното развитие като се работи с медитация и йога.
  • Рейки системата се използва успешно навсякъде по света от йога специалисти, медици, центрове за здраве, хоспис центрове, СПА студия и спортни центрове.

  Какво включва този курс?

  • Запознаване с историята на Рейки,
  • Как работи енергията – Рейки;
  • Изучаване на подготвителния процес за работа с Рейки – изчистване на собствената енергия;
  • Заземяване и защита
  • Получаване на Първа степен инициация
  • Научаване на Рейки процедурите и позициите на поставяне на ръцете;
  • Практикуване Рейки на себе си и на другите;
  • Установяване на 21 дни рутина за процеса на пречистване и интеграция;
  • Получаване на Сертификат за практикуване на Рейки Първо ниво

  Ако проявявате желание да преминете през това обучение, свържете се с нас на посочените най-долу телефони.

  Благодарим за вниманието!

  Екип на Хридая


   

  За водещия на курса:
  Жана Вълкова-Камберов е сертифициран в напреднало ниво йога учител. Тя живее и преподава йога в Америка. Откривайки мощното въздействие на йога върху живота на хората, тя задълбочава знанията си в източните учения и придобива различни квалификации. По пътя си на фокусиране върху подкрепата на хората чрез йога тя усеща и силната си връзка с енергиите, които допълнително подпомагат практиката й във всеки аспект. Това води Жана до посвещение и ежедневна работа с бялата светлина, включваща както Усуи Рейки системата, така и Ангелско и Дракон Рейки. Така тя достига до майсторските нива и получава сертификатите си за: Усуи Рейки Майстор Учител, също и за: Дракон Рейки Еднорог Майстор Учител.

  Как да се запишете?
  Ако искате да се включите в това обучение, обадете ни се на някой от посочените телефони за контакт.
  Таксата за участие е 160лв.
  При ранно записване до 28.02.2023г. цената е преференциална - 140лв.
  Обучението се провежда в малки групи, не повече от 9 човека.
  За да запазите място за курса трябва да внесете или цялата сума или 50% капаро, до пет дни след заявката ви за участие.
  Крайният срок за записване е 15.03.2023г.


  Варианти за заплащане:
  Първи вариант: В офиса ни в Проектантска организация на адрес: гр. Бургас, бул. „Ст. Стамболов” 120 ет 3, ст.314

  /с предварителна уговорка по телефона/

  Втори вариант: По банков път на следните данни: IBAN: BG35BGUS91601006196400
  "Център за йога и психология - Хридая" ЕООД
  Адрес: гр. Бургас, бул. „Ст. Стамболов” 120 ет 3, ст.314
  Люба Комитова

  Телефон за контакти:
  Люба Комитова - 0887 689903

  Мария Червенкова - 0885 537372

 • нд
  26
  мар.
  2023
  12:00 - 19:00Център за йога и психология - Хридая

  Здравейте!

  Представяме ви програмата на обучението за Рейки - второ ниво

  Водещ на курса – Жана Вълкова - Камберов

  (Времетраенето може да бъде по-малко или по-дълго, според броя на участниците)

   

  За да участвате във второ ниво на Рейки трябва да сте преминали през първо ниво и да имате сертификат.

  Във второ ниво се въвеждат допълнителни инструменти за укрепване връзката на практикуващия с Рейки енергията, както и обогатяване на знанията и опита. Заедно със задълбочаване на собствената практика и психическите способности на практикуващия, във Второ ниво се изучава как да се използва Рейки енергията за свързване с други хора от разстояние, както и за лечение с енергията. Разширява се представата за работата с Рейки и в други аспекти на живота.

  След иницииране във Второ ниво вие ще можете да упражнявате своите нови умения върху други хора, тоест ще можете да се опитвате да прилагате енергийно лечение. Това е процес на лично израстване и е свързано с индивидуалните качества на човека.

  Връзката с учителя е от съществено значение. На база на тази връзка се осъществява и по-нататъшният напредък в работата с Рейки.

  За хора, които са инициирани от друг учител е необходимо да представят сертификат от завършено първо ниво. Необходимо е също да се проведе разговор с Жана преди второто ниво.

  Рейки обучението - Второ ниво включва:

  • Човешкото Енергийно Поле
  • Изучаване на Рейки Символите за Второ ниво
  • Получаване на Второ Ниво Инициация
  • Рейки Медитации
  • Разширена Рейки Практика Дистанционно лечение и Практика
  • Подпомагащи Приложения за Професионално Рейки Практикуващия
  • Получаване на Сертификат за Практикуване на Рейки Второ Ниво

  Ако желаете да се включите в това обучение, свържете се с нас на посочените по-долу телефони.

  Благодарим за вниманието!

  Екип на Хридая


  За водещия на курса:

  Жана Вълкова-Камберов е сертифициран в напреднало ниво йога учител. Тя живее и преподава йога в Америка. Откривайки мощното въздействие на йога върху живота на хората, тя задълбочава знанията си в източните учения и придобива различни квалификации. По пътя си на фокусиране върху подкрепата на хората чрез йога, тя усеща и силната си връзка с енергиите, които допълнително подпомагат практиката й във всеки аспект. Това води Жана до посвещение и ежедневна работа с бялата светлина, включваща както Усуи Рейки системата, така и Ангелско и Дракон Рейки. Така тя достига до майсторските нива и получава сертификатите си за: Усуи Рейки Майстор Учител, също и за: Дракон Рейки Еднорог Майстор Учител.


  Запазване на място и заплащане на курса:

  Обучението се провежда в малки групи, не повече от 9 човека.

  Таксата за Второ ниво е 200лв. и включва: обучението, инициация и сертификат.

  При ранно записване до 28.02.2023г. цената е преференциална - 170лв.

  Може да си запазете място като внесете или цялата сума или  50% от стойността на таксата в Хридая или по банка.

  Крайният срок за записване е 15.03.2023г.


  Варианти за заплащане:

  Първи вариант: В офиса ни в Проектантска организация на адрес: гр. Бургас, бул. „Ст. Стамболов” 120 ет 3, ст.314 /с предварителна уговорка по телефона/

  Втори вариант: По банков път на следните данни: IBAN: BG35BGUS91601006196400

  "Център за йога и психология - Хридая" ЕООД

  Адрес: гр. Бургас, бул. „Ст. Стамболов” 120 ет 3, ст.314

   

  Телефон за контакти:

  0887 689903 – Люба Комитова 

  0885537372 - Мария Червенкова

   

   

 • пт
  31
  мар.
  2023
  ср
  13
  сеп.
  2023
  18:00студио "Самхита", "Проектантска организация", ет.3

   НОВ курс по йога за начинаещи в Хридая
  Дни и часове:
  ➡️ Дни: сряда и петък от 18:00ч. до 19:00ч. с Йордан Червенков и Аглика Костадинова
  ➡️ Място: студио "Самхита", бул. Стефан Стамболов" № 120, ет. 3, 314

  Този клас е подходящ, както НАЧИНАЕЩИ така и за хора, които са прекъснали практиките си по йога и желаят да започнат отново.

  ️Какво да очакавте от тези класове?

  ➡️Основни теоретични и практически познания за йога: паванмуктасана (антиревматична серия), асани (пози) за начален етап, основни пози, крокодилски упражнения за гърба, пранаяма - основни дихателни, релаксарищи и медитативни техники.

  ➡️Курса се провежда в три нива, всяко по 2 месеца, като класовете са фиксирани в сряда и петък от 18.00ч до 19.00ч. 

  Първо ниво –  от 31.03.23г  до 24.05.23г.. - Поставят се теоретични и практически основи за овладяване на йога асаните (йогийските пози), правилно дишане по време на изпълнението им и релаксация на ума и тялото.

  Второ ниво – от 26.05.23г. до 19.07.23г. - Към основните пози, се добявят техни варианти. Разучават се техники от пранаяма (дихателните практики), Използват се бандхи и мудри, които са специфични за йога.

  Трето ниво –  от 21.07.23г. до 13.09.23г. - В тези часове се надграждат позите и вариантите от различни групи асани, като се обръща специално внимание за усъвършенстването на изпълнението, дишането и концентрацията, което е от важно за извличане на максималното въздействие от йога практиката. Обогатява се теорията на йога - включва информация за енергийните центрове и потоци – чакри и нади. Включват се медитативни техники.

  След завършване на трите нива, ще имате основни познания по теория и практика на йога и ще можете да се включите и в други класове с различна интензивност.

  *Курсът е за определен период от време. Можете да запишете всяко ниво поотделно. Таксата важи само за тези класове за съответното ниво. Пропуснати практики не се компенсират.

  Още полезна информация:

  АСАНА - упражненията в йога са статични и динамични пози, в които се задържа без напрежение и влияят, както на здравословното състояние като го подобряват, така и върху вътрешната хармония. Основна цел от изпълнението на асаните е да се постигне физическо здраве. За да се постигне този ефект йога практиките трябва да се изпълняват поне два пъти на седмица - в началния етап, а след няколко месеца занимания - от три до пет пъти на седмица.
  ПРАНАЯМА – дихателни упражнения. Усвояват се основните дихателни техники като Нади Шодхана, Уджаий, Капалабхати, Бхастрика, Брамари и др. Основната ни цел е да се докоснем до смисъла от тях и как влияят на физически и умствен план.
  ЙОГА НИДРА и РЕЛАКСАЦИЯ – в йога се отдава специално внимание на всички техники за контрол на ума. Релаксацията успокоява не само тялото, тя възстановява и нервния баланс и сваля напреженията. При нас се използват няколко метода за релаксация и те са: йога нидра, антармауна, мускулна релаксация, музикален подход.

  Добре е да се знае, че няма никакви възрастови и полови ограничения. Мъже и жени практикуват йога по цял свят и тя влияе благотворно, както на едните така и на другите. Възрастта не може да е пречка за практикуване на йога, защото практиката на йога е за баланс и хармония на тялото, ума и емоциите. 

  В зала „Самхита“ има място за спокойно практикуване на йога, спазвайки необходимата дистанция. В помещенията ни се спазват мерки за хигиена. Разполагаме с постелки за йога, но съветваме да си носите лична или хавлийка, която да поставите върху нашата постелка. След употреба има на разположение дезинфектант за почистване. При желание, можем да Ви насочим от къде да се снабдите с шалте за практика.

  Има съблекалня за жени и мъже, където можете да се преоблечете в екип за йога. За да се избегне струпване на хора, по възможност бъдете готови за практика или се изчаквайте взаимно. Изберете леки и удобни дрехи, с които можете лесно да се движите и да не се блокират движенията на тялото ви. Носете си чорапи, не ви трябват маратонки или кецове. Носете си и шал или анорак за релаксацията и медитацията.

  В случай че възникнат други въпроси, можете да се обърнете към нас и ние ще ви отговорим.

  *Максималният брой на участниците в курса е 11 души. При запълване на бройката ще преустановим записването.


  Записване, такси и условия на курса:

  Записването става с обаждане на един от посочените по-долу телефони и внасяне на сумата за курса, за да Ви гарантира място в групата. 

  Цената на едно ниво /два месеца/ е 120лв.  и включва всички класове в рамките на периода на нивото. Пропуснати класове не се компенсират. Таксата важи само за посочените часове в периода на съответното ниво и не могат да се посещават други класове.

  При възникнала невъзможност да посещавате практиките, моля да ни уведомите в най-кратък срок (от един до три дни при възникнал проблем с посещенията ви). 

  Еднократни посещения ще се допускат единствено при наличие на свободни места в залата. Цената на еднократните посещения е 12лв.

  Начини за заплащане:

  Можете да платите в брой или с карта в залите ни, след предварителна уговорка.

  Ако желаете да платите по банков път нашите данни са:

  IBAN: BG35BGUS91601006196400

  „Център за йога и психология – Хридая“ ЕООД

  Адрес: гр. Бургас, бул. Стефан Стамболов” № 120

  МОЛ: Люба Георгиева Шулева-Комитова

  Телефон за записване:

  • 0887019520 - Йордан Червенков
  • 0887689903 - Люба Комитова

   

 • ср
  19
  апр.
  2023
  18:00 - 19:00Студио Мандала, Проектантска организация, ет.3

  УРОЦИ ПО МЕДИТАЦИЯ 

  За безопасна и в хармония с вашето тяло медитативна практика!

  Сряда от 18:00 до 19:00ч. в зала "Мандала"

  Водещ - Люба Комитова

  Подходящо за начинаещи и практикуващи!

  Всяка седмица - различна тема!

  Тези класове са подходящи за хора, които не са се занимавали с медитация или имат само обща култура по темата за медитацията.

  Какво включват уроците:

  • Лекции за произхода и същността на понятието медитация.
  • За какво се използва медитацията в съвременния начин на живот?
  • Безопасно практикуване на медитация.
  • Състоянията на съзнание по време на медитация и терапевтичното влияние от практиките.
  • Какво е Тета и Алфа състояние на съзнанието и защо се използват за лечение! Важна тема, на която ще обърна специално внимание.
  • Защо е важно да сме компетентни? На кого и на какво да се доверим?
  • Как да изберем своя метод за медитация?

  Практики:

  В тези уроци ще преподам над 10 техники, с които може да се практикува безопасно медитация.

  Някой от тези техники са с музика, други с дишане, а някой с движение 🙂

  Тъй като корените на понятието медитация са от източния свят, но по принцип това, което ние разбираме за медитация се е практикувало винаги и във всички народи под други имена, в нашите класове ще разгледаме и опитаме да приложим различни подходи. Целта е само една - да намерите най-доброто за вас!

  Рано или късно всеки търсещ намира пътя.

  Ще се радвам да вървим заедно по пътя на знанието, защото медитацията е като светлина по този път.

  За Люба Комитова

  Люба Комитова  е психолог – психотерапевт и работи с групи и индивидуално. Провежда психологически тренинги, констелации, регресии и хипнотични сеанси. През последните 12 години организира йога лагери, ритрийти и семинари на теми свързани с йога, психология и психотерапия. Люба Комитова е дипломирана към Висбаденската академия по позитивна психотерапия (WIAP). Тя е йога учител и треньор по йога (дипломирана към НСА/БФЙ и Международната федерация по йога). Започва да се занимава с йога през 1995г. Преди това интересът й към окултните учения я отвежда в различни школи за духовно развитие, но посоката, която избира е йога, тъй като разбира, че в йога има всичко необходимо за постигане на баланс в тялото и ума. През 2002г. Люба основава Йога център Хридая, който прераства в Център за йога и психология, а по-късно и като - Източна Академия - Хридая. В класовете на Люба се практикува - Хридая йога, която е интегрална йога и включва всички - осем степени на йога. Освен това Люба се занимава и с Рейки. Тя е Рейки мастер - трето ниво. В практиките си тя прилага рейки медитации и дихателни техники. Най-важното според нея е да запазим чист душевния си мир, за да се развиваме в синхрон с принципите на природата.

  „Бих се радвала повече хора да се докоснат до древната мъдрост и да почерпят от нея сила и вдъхновение по пътя към своето щастие, реализация или спокойно съществуване. Всеки човек притежава сила и има своето място в света. Нашата цел, когато започнем да се занимаваме с йога или друго учение за себепознание, е да разбираме по-добре собствените си заложби, да ги развием и да изпълним живота си с радост, защото всеки миг от живота е шанс за физически и душевни преживявания. Пътят на себепознанието, разбира се, не е лесен, но пък това което ни се разкрива ден след ден си струва усилието.“ ЛК


  Как да се запишете?

  Ако желаете да посещавате тези класове, обадете са на телефона за контакт и ще ви запишем.

  Място в залата - 10 човека

  Карта за 4 урока - 36лв. / картите са валидни за един месец

  Еднократни посещения - 12 лв.

  Телефон за контакт: 0887 689903 - Люба Комитова

 • ср
  17
  май
  2023
  18:00 - 20:00Зала МАНДАЛА, ет. 3, гр. Бургас, бул. "Стефан Стамболов" № 120

   КОНСТЕЛАЦИЯ - СИЛАТА НА РОДА и ИЗБОРЪТ на АЗА

  Ден и час: 17.05.2023г. сряда от 18:30 до 20:30ч.

  Водещ - Люба Комитова

  Имали ли сте някога усещането, че носите в себе си силата на вашите предци? А имали ли сте случай, в който сте отишли на ново за вас място, а сякаш вече сте били там? По-късно не се ли е събудил и спомен, незнайно откъде, който ви свързва с точно това място? Не всеки обръща внимание на такива преживявания, но има хора, които веднага се замислят и се опитват да намерят отговори. 

  Един от начините да надникнем в миналото и да научим повече за пътя на душата е така наречената - констелация. Това е сравнително ново понятие, което се използва в психотерапевтичните сесии, които могат да бъдат групови или индивидуални. Важно е да имаме желание и смелост да разберем повече за собствената си психика като подредим нагледно картината на живота си, било то с хора от групата или с фигури, за тази цел. И в двата случая има резултат! Това до което достигаме е много лично и дълбоко, с изключителна значимост за проблемите, които ни съпътстват, понякога цял живот. 

  Терапевтичният момент се изразява във вътрешна трансформация, която се осъществява спонтанно. Ключовият момент е разбирането и новата гледна точка, които се появяват по време на сесията.

  И така, тръгнем ли веднъж по пътя на себепознанието можем да сме сигурни, че той ще минава през трудни пътеки, стръмни склонове и мистериозни пещери. Едно от най-големите предизвикателства е изборът на Аза. Това е вътрешният глас, който не винаги чуваме, но той е равносилен на интуиция. Затова е трудно да направим промяна, защото всички около нас ни познават такива, каквито сме били до сега. Решим ли да променим нещо в поведението си, особено ако не отговоря на очакваното от нас, ще настъпи реакция от най-близките ни хора. Често, точно това се оказва най-голямата пречка за постигане на сериозни промени или за вземане на неочаквани решения! Те сякаш не ни разбират. Така достигаме до момент, в който се питаме дали познаваме добре хората, с които сме свързани – родители, роднини, приятели, съпрузи, дори децата си?

  В същото време има други хора, с които нямаме родствена връзка, но ни свързва невидимата нишка на духовното привличане. 

  Животът ни е преходен, като река е, променяме се ние - променят се и другите… А промените, които носят най-много удовлетворение са тези, които ни карат да се чувстваме свободни, независими. За да направим промяна в себе си със сигурност имаме съгласието на свободната си воля! За да чуем този личен, вътрешен глас трябва да знаем кои сме. Тогава вземаме най-важните решения, тези решения, които променят посоката на живота ни и които ни карат да отстояваме пред трудностите.  Ние имаме източник на безценна информация и това е подсъзнанието и несъзнаваното. Там, в тези дълбоки нива на съзнанието, е запечатана тайната за нашите желания, стремежи, поведение и реакции. Ние избираме хората, с които да контактуваме, подсъзнателно! Ние – хората, имаме уникална система за разкодиране на невербалното поведение, което, както знаем, е  спонтанно, тоест не подвежда. Ако слушаме интуицията си, няма да сгрешим.

  Родът е коренът на всеки човек. Но има и други връзки, наричаме ги – духовни връзки. Това са хората, с които се чувстваме най-добре. Затова е важно партньорът в живота да бъде близък душевно, за да има разбирателство. Тогава ще можем да се разгърнем и да живеем щастливо, дори и да не сме много богати или успешни в работата. Кръвната връзка ни дава всичко научено и постигнато от нашите предци. Духовната връзка ни помага да бъдем себе си.

  Констелацията е прекрасен начин да видим картината на живота си отстрани, да я преценим и да подредим, ако е необходимо, „пъзела”. Констелацията е подход в психотерапията, чрез който можете да откриете нови идеи, за да се освободите от излишното и негативното в живота си и да предприемете действие в хармония с вашата същинска природа.

  За водещия - Люба Комитова

  Люба Комитова е магистър психолог по консултативна психология, дипломирана в ПУ "Паисии Хилендарски", гр. Пловдив и психотерапевт по метода на Позитивната психотерапия към Висбаденската академия по позитивна психотерапия (WIAP). Тя е йога учител и треньор по йога (дипломирана към НСА/БФЙ и Международната федерация по йога), Рейки мастер - трето ниво. Дейността на Люба е психотерапия и йога. Тя работи с групи и индивидуално, както и провежда ритрийти, тренинги за себепознание и семинари, психотерапия и консултации, хипнотерапия, регресия, медитация, психологически тренинги и констелации. През 2002г. Люба основава Йога център Хридая, който по-късно се развива като Център за йога и психология, а към момента - Източна Академия - Хридая. След близо 30 години опит Люба оформя свой стил за йога практики - Хридая йога, който се практикува в нейните часове и ритрийти. Най-важното според нея е да бъдем в хармония със себе си, да имаме спокоен и чист вътрешен мир, и да сме в синхрон с принципите на природата. 


  Записване и запазване на място:

  Групата може да бъде не по-голяма от 10 човека.

  Запазването става с обаждане на посочения телефон и заявяване на желание за участие.

  Крайна дата за запазване на място - 15.05.2023г.  

  Таксата за участие е – 20лв.

  Телефон за контакт - 0887 689903

   

 • нд
  21
  май
  2023
  16:00зала Анахата, на Йога център Хридая

  Заповядайте на Уъркшоп – Пауър йога!
  21 май 2023 от 16:00 до 17:30ч. с водещ Лили Цветкова
  Предлагаме Ви нов поглед върху този модерен стил на йога. Пауър означава сила, а основната особеност на практиката е в повишаването на енергията в тялото, генериране на вътрешна топлина и развиване на издръжливост и гъвкавост. Работата върху мускулите оформя тялото и го прави по-силно. Накрая на практиката има релаксация, която възстановява вътрешното спокойствие, което помага да се намали стреса от ежедневието.
  Всеки може да опита този стил йога и да почувства влиянието му върху себе си. Това е единствения начин да разберете дали Пауър йога е за вас!
  Този стил йога е подходящ за хора, които:
  • Предпочитат по-динамична, активна практика.
  • Желаят да стегнат мускулатурата на тялото си.
  • Имат нужда да освободят напрежението.
  • Искат да увеличат гъвкавостта си.
  • Обичат разнообразието в йога практиката.
  Акценти на уъркшопа:
  -Обяснение на стила „пауър йога“ – произход, ползи;
  - Основни асани в пауър йога - теория и практика;
  - Преходът „виняса“;
  - Загрявка на стави и слънчеви упражнения;
  - Практика в стил „пауър йога“.
  - „Стречинг“ и леки усуквания за край на физическата част;
  - Пранаяма (пълно йогийско дишане);
  - Поучителна притча;
  - Релаксация;
  Водещ: Лиляна Цветкова – Сертифициран водещ по йога в йога център „Хридая“ и Масажист.
  „Започнах да се занимавам с йога през 2003г. в „Хридая“. За мен йога е начин на живот. Тя е изкуството, в което успях да намеря своето място. Тя е нещо ценно и незаменимо, точно както въздуха, който дишам. Благодарение на йога откривам красотата в малките неща, наслаждавам се на настоящия момент, виждам смисъл във всяко преживяване било то лошо или добро и смятам, че тя ме прави по-добър човек и определено промени моя вътрешен и външен свят.”
  Какво ви е необходимо?
  Удобни дрехи, постелка за йога (ако нямате може да използвате от нашите), худи или анорак, одеялце за намятане по време на релаксацията и позитивно настроение!
  Цена: 15лв.
  Ако имате карта от нашия център – 2 посещения.
  Не се допускат карти „Мултиспорт“.
  Тел. за записване и информация:
  0899 542075 – Лили Цветкова
 • сб
  27
  май
  2023
  13:00 - 17:00Източна Академия - Хридая, зала "Анахата"

   ЧАКРИТЕ и ЕМОЦИОНАЛНИЯТ БАЛАНС

  27 май 2023г. събота, от 13:00 до 17:00ч. 

  В зала Анахата

  Водещ - Люба Комитова

  Какво означава думата чакра? Преводът на думата е - колело, но се има предвид невидимото за очите енергийно завихряне, което играе важна роля за физическото, емоционалното и менталното ни състояние. Чакрите са описвани в древни текстове и за тяхното съществуване има много източници, от които можем да почерпим информация. Това, с което ние ще се занимаем е теоретичната онова и как практически можем да работим с чакрите. За да разберем по-добре какво са чакрите можем да направим съпоставка с емоциите и мислите си, които също като чакрите са невидими, но съществуват. Вероятно сте забелязали, че когато сте спокойни обикновено не мислите за неприятни неща, а сте приятно отпуснати в нещо като лек транс, без значение какво ви е повлияло, за да ви е така добре. Ако обаче внезапно чуете лоша новина или просто се замислите за някакъв проблем, веднага това спокойно състояние ще изчезне и на негово място ще се появят негативни емоции и вие ще се почувствате тревожни, тъжни или дори гневни. Медицината обяснява тези състояния със стрес-хормоните, които се отделят от надбъбречните жлези. Това разбира се е точно така, но в науките за себепознанието, като йога примерно, които описват чакрите и надите - енергийните потоци, се казва, че това което виждаме на материален план има и по-фина структура, тоест не е само материя. Тоест, за да се стигне до там, че една мисъл да може да ни смени настроението, е необходимо нещо, през което преминава този мисловен импулс и след това идва реакцията на физически план. Това става чрез нервната система, но и тя е материя, а по-фината структура е по-скоро от флуиди, които наричаме потоци - нади. Чакрите и надите са именно това - фина система. Затова е правилно да се каже, че чакрите са психически енергийни центрове, а надите - енергийни потоци.

  Да работиш добре с чакрите означава да разбираш функциите им. Означава също да развиеш усещане за тяхното съществуване и да влияеш съзнателно на физическата реакция, което означава да владееш емоциите и мислите си.

  Нашата задача в тези семинари е да се научим да чувстваме връзката на чакрите с емоционалните ни състояния. Това ще повиши нивото на емоционалната ни интелигентност и съответно ще бъдем много по-спокойни и уравновесени отколкото преди да имаме тази опитност.

  Какво включват семинарите?

  Всеки модул има лекция по темата и практически упражнения - техники за дишане, движение, утвърждения и медитации.

  Първи модул на 27.05.2023г., от 13:00 до 17:00ч. - Чакри и нади / Основните чакри - функции; Основните нади - дихателни упражнения с надите. Медитация с чакрите - хармония.

  За водещия

  Люба Комитова е магистър психолог по консултативна психология, дипломирана в ПУ "Паисии Хилендарски", гр. Пловдив и психотерапевт по метода на Позитивната психотерапия към Висбаденската академия по позитивна психотерапия (WIAP). Тя е йога учител и треньор по йога (дипломирана към НСА/БФЙ и Международната федерация по йога), Рейки мастер - трето ниво. Дейността на Люба е психотерапия и йога. Тя работи с групи и индивидуално, както и провежда ритрийти, тренинги за себепознание и семинари, психотерапия и консултации, хипнотерапия, регресия, медитация, психологически тренинги и констелации. През 2002г. Люба основава Йога център Хридая, който по-късно се развива като Център за йога и психология, а към момента - Източна Академия - Хридая. След близо 30 години опит Люба оформя свой стил за йога практики - Хридая йога, който се практикува в нейните часове и ритрийти. Най-важното според нея е да бъдем в хармония със себе си, да имаме спокоен и чист вътрешен мир, и да сме в синхрон с принципите на природата. 


  Записване и запазване на място:

  За да запазите място е необходимо да се обадите на посочения за контакти телефон. Броя на хората в залата е до 16 човека

  Крайна дата за записване - 25 май 2023г. Цена за участие 40лв. 

  Телефон за контакт: 0887 689903, Люба Комитова

 • пн
  29
  май
  2023
  16:30 - 17:30Зала "Мандала", ет. 3, гр. Бургас, бул. "Стефан Стамболов" ет. 6

  Тема - Негативни мисли - техники за справяне

  Групови сеанси за преодоляване на тревожността

  Водещ - Люба Комитова

  Необходимо е предварително записване.

            Силата на работата в група е в груповата енергия.
            Ако понякога си мислите, че сте много чувствителни и имате нужда от разбиране, то тогава е добре да знаете, че сте от хората, които притежават способността да изпитват силни емоции и се влияете от тях. Проблемът, който възниква най-често при емоционалните натури е, че емоциите трудно се поддават на контрол. От това - в каква степен умеем да контролираме, често приличащата на стихия емоция, зависи вътрешния ни баланс и спокойствие. Тревожността идва като следствие от натрупването на негативни мисли, страхове и стресови преживявания, а повишената чувствителност е като усилвател на този процес.
            Не се питайте дали ще се справите и не си мислете, че няма да успеете. Никога не е късно да започнете да правите нещо за своя вътрешен мир и не е необходимо да споделяте с някого, който на свой ред ще изкаже мнение и вероятно ще ви повлияе. Ако вече имате някаква тревожност като примерно: кратки паник атаки - сърцебиене, световъртеж, подкосяване на краката и др..., ако се притеснявате, че може да сгрешите при взимане на решения или, че ще ви направят забележка, може би е време да се вземете в ръце и да предприемете действие. Разбира се има и индивидуални сеанси, но помислете и за груповите, защото в тях име друг вид сила, която терапевтира.
           
            За участие в група не ви е необходимо нещо специално. Сеансите протичат по следния начин:
  Настаняваме се в залата. Запознаваме се. Ще чуете кратка лекция - около 15 мин. по темата, която предварително е обявена. След това правим тренинг с техника, специално подбрана за случая и накрая желаещите могат да споделят впечатления от работата, която сме свършили.
           Техниките, които използвам са от: позитивната психотерапия; медитативни и асоциативни тренинги; интерактивни - такива, които карат човек да се замисли, примерно - до кога ще отлагам важно решение и др.; източни дихателни упражнения и музико-терапия.
  Всяка сесия има акцент върху проблем с тревожните състояния - негативни мисли, паник атака, фобия, ОКР - натрапчивости, безпокойство и др.
   
           И накрая - ако чувствате, че спокойствието ви често е нарушено, че не можете да овладеете нервите си, както сте го правили преди време, ако заспивате угрижени или усещате нарастване на негативна нагласа за живота - направете нещо по-скоро, защото психиката също е уязвима и има нужда от грижа 🙂
   
  За да участвате е необходимо да се обадите на телефона за контакти и да си запазите място.

  Такса за сесия - 60 мин. - 15лв. или две посещения с карта на Хридая
  Телефон за контакт - 0887 689903, Люба Комитова

 • нд
  04
  юни
  2023
  16:00зала Анахата, на Йога център Хридая
  Партнер йога – по двойки
  4 юни, неделя от 16:00 - 17:00ч.
  Водещи: Мария Червенкова и Лиляна Цветкова
  Заповядайте на едно ново преживяване! Дори и да нямате партньор, можете да се включите. Това е едно забавно предизвикателство да опитате нещо различно и разтоварващо. 
  Характерното за Партнер йога е, че се изпълнява от двама души, които взаимно си помагат в изпълнението на позите. Между двамата партньори присъства допир, визуален контакт, както и синхрон на дишане и движение. Дори изпълнителите да бъдат с различни физически възможности, асаните се правят до това положение, до което и двамата могат да ги изпълнят с лекота, усмивка и ненасилие.
  Целта е партньорите да си помагат при изпълнението на асаните като се използва силата на другия и много от нещата, които е трудно сами да изпълним се постигат с лекота. Точно с тази си част, практиката има терапевтичен ефект и спомага не само за правилното изпълнение на позите, но и за опознаване на възможностите на тялото ни.
  Часът включва: загряваща част; асани и варианти, които се подреждат в подходяща последователност. Участниците в този час е желателно предварително да са практикували йога, за да не се затрудняват при изпълнението на основни пози.
  Това е страхотна възможност за изграждане на по-силна комуникация и интимност в почти всякакъв вид взаимоотношения, независимо дали става въпрос за приятелство, член на семейството или друг, важен за вас човек. Позите и последователността им са проектирани по страхотен начин и допринасят за създаване и подхранване на доверието, укрепване на комуникацията и предизвикват смях и добро настроение.
  Ползи от Йога по двойки:
  1) Подобрява и развива физическата и емоционалната подкрепа във взаимоотношенията - и двамата партньори трябва да бъдат изцяло ангажирани в опита си и да разчитат един на друг за самото създаване на позите и да поддържат баланса.
  2) Създаване на споделени моменти – няма по-приятно усещане от това да се почувствате полезни, нужни и в помощ на някого. Времето, споделено в смях и добра компания е лекарство за душата.
  3) Научаваме се да пускаме излишния емоционален товар - понякога всички ние вземаме живота прекалено на сериозно и си изкарваме натрупаното напрежение след тежкия ден на нашия партньор вкъщи. Йогата с асистиране е да се научим да пускаме излишния емоционален товар и да се наслаждаваме на живота. Тя ни помага да създадем този детски подход към него и да се научим да живеем живота, който обичаме.
  4) Подобряване на самочувствието и доверието - като се научавате да вярвате на друг човек, задълбочавате способността си да се доверявате на себе си. Партнер йога практиките разкриват красотата на нашата взаимозависимост. Виждаме, че когато поемаме риска да станем уязвими в присъствието на друг, ние сме оправомощени да отидем много по-дълбоко с много по-малко усилия. Това също важи и в живота. Можем да постигнем много повече с радост и лекота, когато се подкрепяме.
  5) Силата на докосването - както в отношенията, докосването е неразделна част от йогата по двойки. Ние използваме докосването, което получаваме, за да повишим осъзнатостта помежду си и да се отворим за по-голяма дълбочина в нашите тела и умове. В тази йога няма дарител или приемник в позата. Двамата партньори са изцяло ангажирани в собствения си опит, всеки от който със своята ясна роля на подкрепа за другия човек - създавайки това перфектно усещане за баланс.
  ---
  Цени и записване:
  Такса участие - 12лв. , 1 посещение от карта на Хридая или с карта "Мултиспорт" или "Кулфит".
  Цена за двойка: 20лв.(вместо 24лв.)
  Местата са ограничени – максимум 7 двойки! Записването е предварително!
  Тел. за контакти и записване:
  Мария Червенкова – 0885 53 73 72
  Лиляна Цветкова - 0899 54 20 75
  Вижте повече за стиловете Артистик, Партнер и Акро йога тук - https://www.yoga-hridaya.com/project/артистик-йога/ 
 • пн
  05
  юни
  2023
  16:045зала Анахата, на Йога център Хридая
  НОВ клас по ПИЛАТЕС
  Начало: 5 юни (понеделник) от 16:45ч.
  Място: зала "Анахата", ет. 6
  Водещ: Лили Цветкова
  Метода ПИЛАТЕС за трениране на тялото – уникална система от упражнения за разтягане и за сила, укрепване и тонизиране на мускулите, подобряване на стойката, сливане в едно на ума и тялото и подобряване на фигурата.
  В тези класове ще се разучат различни комплекси от упражнения – на земя, изправен стоеж, с тежести, топки и др. Ще се допълват плавно, следвайки темпото на групата.
  Методът Пилатес черпи от много и разнообразни стилове на упражнения, от китайска акробатика до йога, но има няколко основни принципа, които обединяват всички тези елементи под името ПИЛАТЕС. И теса:
  "Концентрация – тя е ключът към осъществяването на връзката между ума и тялото.
  Контрол – той означава да не допускате случайни, безразборни движения. Всяко движение има предназначение.
  Центърът – в него има голяма група мускули(корем, кръст, ханш и седалище).
  Плавност – с нея се изпълняват движенията. Набляга се на изяществото на движението, вместо на скоростта.
  Прецизност – всяко движение има предназначение. Всяко указание е решаващо за успеха на цялото.
  Дишане – когато вдишвате и издишвате напълно, вие изхвърляте застоялия въздух и отровните газове от дълбините на белите си дробове и изпълвате тялото си с чист въздух.
  Въображение – умът действа по загадъчен начин и една от особеностите му е способността да генерира визуални образи, които тялото да следва.
  Интуиция- ако нещо ви причинява болка – Не го правете!
  Постепенно ще се научите да усещате ефикасността на упражненията, докато ги изпълнявате, и така ще постигнете ЖЕЛАНИТЕ РЕЗУЛАТИ!"
  Източник: Джоузеф Пилатес
  Еднократно посещение - 12лв.
  Карта за 4 посещения - 36лв.
  Работим с карти Мултиспорт и Кулфит.
  Тел. за контакт: 0899 54 20 75 - Лили
 • пн
  03
  юли
  2023
  пт
  07
  юли
  2023
  14:00СПА Хотел Исмена**** Девин

  ЛЕТЕН РИТРИЙТ В СЪРЦЕТО НА РОДОПИТЕ

  Каним Ви в "Исмена СПА Хотел"****, гр. Девин

  Да направим нещо красиво за себе си и да вдишаме прана (жизнена сила) от тази изпълнена с тайнство и мистика планина.

  Дати: 3 - 7 юли 2023г. 

  ЙОГА - РАЗХОДКИ ПО ЕКО ПЪТЕКИ - МЕДИТАЦИЯ

  Темите на ритрийта: "Еликсир за душата - инсайт" - водена медитация с музика и движение

  "Самоконтрол на времето" -  констелация

   "Звукът на тишината" – медитация

  Йога в хармония с тялото – за да разберем гласа на тялото си!

  За кого е подходящ този ритрийт?

  • За хора, които имат интерес към източната философия, по-специално по темите в този ритрийт - медитация, дишане, контрол на ума и работа с по-фините измерения 🙂 
  • За семейства с деца, защото "Исмена" е затворен комплекс и има място за игра и детски кът!
  • Подходящ е също за всеки, търсещ спокойствие и красота;
  • За хора, които имат интерес към Йога, Рейки, психология и себепознание;
  • За почитателите на разходки в гората; 

  Практики:

  • Сутрин - Йога за всеки, особеност на практиките - всяка практика е с насоченост към хармонизирането на изпълнението на позата с естествените възможности и потребности на човека.
  • Следобед - при хубаво време, на поляната - дихателни техники и зареждащи с енергия медитации. Става въпрос за специфични умения, които се постигат при изпълнение на техниките.
  • По-късен следобед - тренинги, дискусии и медитации по темите на ритрийта -  ВРЕМЕ - ИНСАЙТ - ТИШИНА.

  Ние непрестанно преминаваме от миналото в бъдещето, а настоящият момент е само миг, но той е най-важен, защото в него чувстваме живота и в него се случва всичко. Имаме своето тяло, благодарение на което изпитваме чувства, емоции - радост и болка. А дали даваме на тялото си това, от което се нуждае, вслушваме ли се в неговия глас, разбираме ли го? Понякога имаме ИНСАЙТ, онзи миг, в който просветва реалната картина и всеки сложен въпрос става лесен, а нашата душа утихва в същността си...

  Разходки - Предвидени са две разходки по Еко пътеки.

  Релакс: СПА Хотел Исмена има прекрасен СПА център и басейни - вътрешен и външен. В свободното си време можете да ги посещавате. Поляните също са чудесни за релакс. В двора има и чешми с минерална вода! Водата в хотела също е минерална. 

  Всичко в този ритрийт е  посветено на вътрешния свят и естествената хармония, присъща за всеки човек. Медитациите, йога практиките и темите за дискусия са на базата на древни трансформиращи техники от източни учения, с помощта на които се преработват конфликтни моменти от миналото, състояния на дискомфорт и натрупани напрежения. Ще разгледаме детайли от философията на йога за цялостната структура на човека, за да развием по-добро ниво на себепознание, което създава усещане за спокойствие.

  Темата - "Самоконтрол на времето" е свързана с приоритетите в живота и се провежда като констелация.  Констелациите станаха популярни напоследък, тъй като са много приятен и лесен начин да се види и почувства картината на живота. Ако не сте участвали в констелация до сега, ще имате възможност да го направите 🙂  Често след това, а понякога и по време на тренинга, се преживява инсайт /прозрение/. Така получаваме  спонтанно ясна и точна представа от къде идва напрежението, какъв е проблемът и как да го решим. 

  Всъщност, ако се стремим към някакъв вътрешен баланс - тайната е в личната ни философия за живота. От древни времена, личности са тръгвали по пътя на себепознанието и благодарение на тях до нас са достигнали текстове с методи и техники, сочещи пътя за човешкото развитие, за да живеем по-добре. Тези личности наричаме учители, мъдреци и адепти. Примерно мъдрецът Патанджали е известен с Йога сутрите, които са се превърнали в наръчник на всеки, занимаващ се с йога, а и не само с йога.  Нашата цел е да следваме пътя, разбирайки силата на всяка техника, всяко послание, всяка сентенция. Това е целта ни - синхрон в системата - тяло, ум и емоция. 

  Програма:

  Понеделник, 03.07.2023

  16:30 – 16:50 ч. – Организационна среща на полянката при фонтана.

  17:00 – 18:30 ч. – Йога за хармония на тялото и ума,  включва и медитация. Люба
  19:00 - Вечеря

  Вторник, 04.07.2023

  07:45 – 08:45 ч. – Йога практика – Ин – Ян йога с Георги
  09:90 – 10:00 ч. – Закуска
  10:15ч. – Организирана разходка по Еко пътека или почивка в хотела
  16:30 – 17:15 ч. – Дихателни техники и мудри от Йога и Рейки, Люба

  17:30 – 18:20 ч. – Медитация с музика "Еликсир за душата - инсайт"
  19:00 – 20:00 ч. – Вечеря

  Сряда, 05.07.2023

  07:45 – 08:45 ч. – Йога практика – сутрешен йога флоу с Люба
  09:90 – 10:00 ч. – Закуска
  10:15ч. – Свободно време за СПА и разходки

  16:30 – 18:30 ч. – Кратка лекция за констелациите и констелация на тема - "Самоконтрол на времето"  

  19:00 – 20:00 ч. – Вечеря

  Четвъртък, 06.07.2023

  07:45 – 08:45 ч. – Йога практика – Ин йога с Ирина
  09:90 – 10:00 ч. – Закуска
  10:15ч. – Организирана разходка по Еко пътека или почивка в хотела

  17:00 – 17:30 ч. – Лекция - Скритата сила на позитивната нагласа. Многоизмерната структура на човека, Люба

  17:45 – 18:20ч. - Медитация "Звукът на тишината"

  19:00 – 20:00 ч. – Вечеря

  Петък, 07.07.2023

  07:45 – 08:30 ч. – Йога практика с Георги

  08:30 – 08:30ч. – Сатсанг, обратна връзка
  09:90 – 10:00 ч. – Закуска
  12:00 – Освобождаване на хотела и отпътуване

  *Възможно е да има промени по програмата.

  Благодарим за вниманието!

  Екип на Хридая

  За водещите:

   

  Люба Комитова е магистър психолог по консултативна психология, дипломирана в ПУ "Паисии Хилендарски", гр. Пловдив и психотерапевт по метода на Позитивната психотерапия към Висбаденската академия по позитивна психотерапия (WIAP). Тя е йога учител и треньор по йога (дипломирана към НСА/БФЙ и Международната федерация по йога), Рейки мастер - трето ниво. Дейността на Люба е психотерапия и йога. Тя работи с групи и индивидуално, както и провежда ритрийти, тренинги за себепознание и семинари, психотерапия и консултации, хипнотерапия, регресия, медитация, психологически тренинги и констелации. През 2002г. Люба основава Йога център Хридая, който по-късно се развива като Център за йога и психология, а към момента - Източна Академия - Хридая. След близо 30 години опит Люба оформя свой стил за йога практики - Хридая йога, който се практикува в нейните часове и ритрийти. Най-важното според нея е да бъдем в хармония със себе си, да имаме спокоен и чист вътрешен мир, и да сме в синхрон с принципите на природата. 

   

   

  Георги Николов - живее и води йога практики във Финландия. Ще имаме удоволствието да практикуваме йога и под негово ръководство.

  Ирина Павлова - Йога инструктор

   


  Записване и запазване на място:

  Настаняването може да бъде в двойна стая, самостоятелно. 

  Настаняването е в къщите на Исмена. Всяка къща има веранда 🙂 В една къща има две двойни стаи със самостоятелен санитарен възел. Може да се използва допълнително легло за трети възрастен или дете. За ползването на хола на къщата се доплаща допълнително, както е описано по-долу.

  РАННО ЗАПИСВАНЕ с по-ниска цена!

  Благодарим на всички, които се записаха бързо и запълнихме резервираните стаи! 

  И, тъй като все още има време до юли, успяхме да договорим още няколко стаи!

  Записването на по-ниската цена ще продължи до 15-ти май!

  Цените за този ритрийт са преференциални и включват:

  • Участие във всичко по програмата:
  • Четири йога практики - интегрална йога са акцент - особености на индивидуалното изпълнение;
  • Три тренинга  по темите - Констелация в група, Инсайт и дълбинна медитация
  • Дихателни и медитативни практики всеки следобед - от Йога и Рейки
  • Дискусии за фините измерения - гледната точка на изтока за структурата на човека.
  • Две разходки по Еко пътеки, при хубаво време.
  • 4 нощувки със закуски и вечери на блок маса,
  • Ползване на външен басейн,
  • Therma &SPA зона / акватоничен басейн, арома парна баня,
  • Солна сауна,
  • Релакс и тепидариум зона,
  • Приключенски душове/,
  • СПА център/вътрешен басейн с минерална вода, джакузи, контрастен басейн,
  • Релакс зона, парна баня, сауна/,
  • Фитнес,
  • Безжичен интернет, паркинг, курортна такса, 9 % ДДС. 

  Пакетни цени за един човек:

  • В двойна стая (цена за един човек) - до 15.05.2023г. - 644лв., след тази дата цената е 744лв.
  • В самостоятелна стая - до 15.05.2023г. - 880лв. след тази дата цената е 980лв.
  • Настаняване на трети възрастен или дете над 12г. в двойна стая, на допълнително легло - до 15.05.2023г. - 500лв. след тази дата цената е 600лв.
  • Деца до 4г., навършени, се настаняват безплатно.
  • Деца от 4 до 12г., навършени, се настаняват при двама пълноплащащи възрастни до 15.05.2023г. - 200лв. след тази дата цената е 250 лв.
  • За полазване на хол в къща се доплащат общо 92лв., тъй като се настаняват две семейства. Цените на децата се определят според възрастта им, както е описано по-горе.
  • За ползване на апартамент в хотелската част ще направим допълнителна оферта на желаещите. Апартаментите са удобни за семейство с деца. 

  За да запазите място трябва да внесете 50% от цената до пет дни след заявяване на желание за участие. Втората половина се внася до 20 май 2023г.

  Заплащане в брой може да направите /с предварителна уговорка по телефона/ в офиса ни на адрес: гр. Бургас, бул. "Ст. Стамболов" 120, ет. 3, ст. 314 

  Плащане по банков път:
  IBAN: BG35BGUS91601006196400
  "Център за йога и психология - Хридая" ЕООД
  Адрес: гр. Бургас, бул. „Ст. Стамболов” 120 ет 3

   

  Телефон за контакт: 0887 689903 - Люба Комитова

 • нд
  20
  авг.
  2023
  сб
  26
  авг.
  2023
  14:00Хотел "Белица" гр.Приморско

  ЙОГА РИТРИЙТ - "Синева - лято 2023"

   Приморско - Хотел Белица***

  Дати:  20 - 26 август 2023г.

  Темите на ририйта:

   "Алфа и Тета - трансформиращите състояния"

  Ин - Ян йога и Ресторативна йога

  Дихателни практики и медитации

  Тибетски и Кристални купи - звукова медитация

  Плаж и почивка 

  Заповядайте на морския ни ритрийт, отново в Приморско! Програмата се състои от сутрешни йога практики, на които може да участва всеки. Целта е да правим йога в хармония с личните си възможности, за да се чувстваме здрави и спокойни. Темите и медитациите в ритрийта са насочени към вътрешния мир и в същността си са методики за постигане на баланс не само на физически план, а и на по-фините нива от структурата на човека като например - емоциите и мислите. В източната философия се казва, че всичко е свързано - нашите мисли пораждат емоции, а тялото реагира по свой начин. Това наричаме психосоматика, което означава, че можем да вземем нещата в свои ръце и да бъдем господари на себе си. Ако нещо искаме да променим, трябва да направим нещо различно.

  Темата за Алфа и Тета, които се постигат в медитация, е тема за размисъл, защото именно чрез тези състояния на съзнание можем да направим много промени за себе си, ако желаем.

  Ин и Ян йога - това е всъщност йога практика, в която се съчетават динамичните и статични пози от йога. В класическата йога има точно такава последователност и ние ще я практикуваме на сутрешните ни занимания.

  Звуковите медитации, както и киртанът - мантра медитацията, имат мощно пречистващо влияние. Когато се медитира на силно енергийно място, каквото е Бегликташ, се постига още по-силен ефект. Това е накратко нашето предложение за морски ритрийт. Заповядайте! 

  Събитието е подходящо за:

  • Всеки, който желае да практикува йога и медитация.
  • Семейства с деца – в двора на хотела има градина, детски кът, басейн и шезлонги. Също така има и игрище, на което може да се играе с топка и тенис. При желание на един член на семейството да участва в практиките, а другите да си почиват, имаме предвидена отстъпка за не-практикуващите.
  • Подходящо за хора, които имат интерес към йога и темата на ритрийта - Тета и Алфа състоянията на съзнание, които се постигат чрез медитативни техники. Повече по темата вижте в текста по-долу.
  • За всеки, който би съчетал почивката си с йога и медитация на брега на морето...

  Информация за практиките:

  Може би сте практикували йога или сега мислите да опитате за първи път? В практиките, които ще правим на този ритрийт няма значение дали сте практикували йога или не. Класическата йога е подходяща за всеки и включва – раздвижващи тялото упражнения  и основни пози – асани, а накрая правим релаксация. Преди йога практиката ще обясним и направим дихателна техника. Пожелание можете да правите Пранаяма и Медитация и на брега на морето.

  Медитациите, които са подходящи за този период на годината, особено когато сме на море могат да бъдат, както в зала (за да се отдръпнем от външните влияния), така и сред природата – примерно на Бегликташ или на брега на морето.

  Ще имате достатъчно информация за начина, по който да медитирате, защото в програмата ни е включена темата за Алфа и Тета състоянията на съзнанието.

  Във връзка с тази тема е важно да знаем, че когато се използва някой метод или техника за медитация, вълните в мозъка на човека се променят в Алфа и Тета. Това са същите вълни, които се регистрират при полусън и сън със сънища. По време на медитация обаче, ние постигаме това съзнателно. Ако искаме да работим със себе си и да направим промяна, примерно да се освободим от някой навик, използването на медитация може да доведе до много добри резултати. Проблемът е, че не е толкова лесно колкото звучи. И така, ние ще направим лекция – беседа – дискусия, за да изясним тази теория и да направим пълноценна практика. След ритрийта ще можете да практикувате самостоятелно.

  Разходка до Бегликташ с медитация с тибетски купи и гонг (ако времето не позволява ще направим тази медитация в залата за практики) на едно от силните енергийни места в България. Бегликташ е известен с особената си енергия и интересна история. Да медитираш на Бегликташ е наистина запомнящо се преживяване.

  За  хотел „Белица“ Мястото на хотела е на 5 мин. до центъра на Приморско и 5 мин. до северния плаж - известен като плажът до Перла. Хотелът разполага с голяма градина с цветя и дървета, басейн, шезлонги, открит фитнес и детски кът. Има и игрище подходящо за игри с топка и тенис. Ползването на басейна, шезлонгите, игрището и фитнеса са към пакетната цена.

  Йога практиките се провеждат в зала и на открито в двора на хотела. Медитациите – в залата, на брега на морето и Бегликташ.

  Предварителна програма

  20 август /неделя/

  14:00 - Настаняване в х. „Белица”

  16:30 - Организационна среща във фоайето на хотела

  17:00 - 18:30 – Ин - Ян йога и медитация с мудра, водещ Люба

  19:00 - Вечеря

  21 август /понеделник/

  08:00 - 09:00 – Сутрешна йога с Георги

  08:30 - Закуска

  10:00 – Време за плаж, разходки и почивка или групова разходка до Бегликташ с медитация на едно от енергийните места. 

  16:45 - 17:30 – Уъркшоп – Ресторативна йога и йога за гръб, водещ - Люба

  17:45 - 18:30 –  Пранаяма на брега на морето. Разходка под звуците на вълните - мълчалива медитация..

  19:00ч. – Вечеря

  22 август /вторник/

  08:00 - 09:00 – Сутрешна йога с Люба

  08:30 - Закуска

  10:00  – Време за плаж, разходки и почивка 

  16:45 - 17:15 – Киртан – мантра медитация

  17:30 - 18:30 – Лекция и медитативен тренинг - Алфа и Тета – трансформиращите състояния. Водещ - Люба

  19:00 - Вечеря

  23 август /сряда/

  08:00 - 09:00– Сутрешна йога с Георги

  08:30 - Закуска

  10:00 – Време за плаж, разходки и почивка

  16:30 - 17:00 - Мантра медитация с Люба

  17:00 - 18:30 – Магията на дишането с Петьо Коджабашев

  19:00 - Вечеря

  24 август / четвъртък/

  08:00 - 09:00 – Сутрешна йога - Ащанга с Георги

  08:30 - Закуска

  10:00 – Време за плаж, разходки и почивка

  16:45 - Медитативни пози, упражнения преди медитация.

  17:00 - 18:00 – Звукова медитация с тибетски, кристални купи и гонг. Люба

  18:00 - 18:30 - Сатсанг и котва

  19:00 - Вечеря

  25 август /петък /

  08:00 - 09:00 – Сутрешна йога с Люба

  08:30 - Закуска

  10:00 - Време за плаж, разходки и почивка

  17:00 - 18:30 – Танцова терапия на тема "Аз, другите и ние" с Милена Петрова 

  19:00 - Вечеря

  26 август /събота/

  08:00 - 09:00 – Сутрешна йога Люба / Георги

  Сатсанг

  Свободна програма

  Закуска

  12:00ч. – Освобождаване на х.Белица, отпътуване.

   * Това е предварителна програма. При възникване на непредвидени обстоятелства може да направим малки промени.

  *  В свободното време можете да се възползвате от възможността за индивидуален психотерапевтичен сеанс. Необходимо е предварително запазване на час.

  За водещите на ритрийта:

  Люба Комитова е магистър психолог по консултативна психология, дипломирана в ПУ "Паисии Хилендарски", гр. Пловдив и психотерапевт по метода на Позитивната психотерапия към Висбаденската академия по позитивна психотерапия (WIAP). Тя е йога учител и треньор по йога (дипломирана към НСА/БФЙ и Международната федерация по йога), Рейки мастер - трето ниво. Дейността на Люба е психотерапия и йога. Тя работи с групи и индивидуално, както и провежда ритрийти, тренинги за себепознание и семинари, психотерапия и консултации, хипнотерапия, регресия, медитация, психологически тренинги и констелации. През 2002г. Люба основава Йога център Хридая, който по-късно се развива като Център за йога и психология, а към момента - Източна Академия - Хридая. След близо 30 години опит Люба оформя свой стил за йога практики - Хридая йога, който се практикува в нейните часове и ритрийти. Най-важното според нея е да бъдем в хармония със себе си, да имаме спокоен и чист вътрешен мир, и да сме в синхрон с принципите на природата. 

  Водещ - Георги Николов - Йога инструктор. Започва да се занимава с йога през 1988г. През 2014г. преминава обучение по Ащанга виняса йога при Ирина Бъчварова. От 2017г. води йога практики по Хатха йога, Ин йога и Ащанга виняса йога във Финландия, участва в ритрийти на Хридая. На ритрийта в Приморско ще имаме възможността да практикуваме заедно.

  Йордан Черванков - практикува йога от 2017г. Вдъхновен от личните си преживявания от практиката завършва обучение и започва да преподава. Участва активно в различни събития и семинари организирани от Хридая. Йордан е завършил специализиран курс за обучение по йога – философия на йога, йога практики, спорт йога от Център за професионално обучение „ВР ПРОПЪРТИС“ – Бургас и е обучаван в Хридая за провеждане на класически йога практики.След като се докосва до Мандала виняса йога в Англия през 2019г, преоткрива себе си и започва да развива този стил. Намира силна връзка със стихиите и елементите от природата, а практиката му е динамична и енергизираща.През 2021г е иницииран в Усуи Реики – Шоден и Окуден. Към момента следва Следдипломна квалификация за треньор по йога към НСА и БФЙ.

  Милена Петрова - Танцотерапевт - дипломирана към танцовия съвет на ЮНЕСКО в "Терапевтичен танц". Ориенталска танцьорка, хореограф, международен съдия на артистични танцови дисциплини към WADF, Мастер ИЗИС СЕЙКХИМ.  Милена е харизматична и мистериозна личност, в компанията на която преминаваме отвъд границите на обичайните настроения и нагласи. В нейните тренинги лесно се постига освобождаване на всякакви напрежения. На този ритрийт ще бъде гост и ще проведе уъркшоп и тренинг по темата "Аз и другите" психосоматика. Денят на уъркшопа ще бъде допълнително посочен.

  Петъо Коджабашев - Автор на метода "Силата на дишането";
  - Сертифициран водещ по ХОЛОТРОПНО ДИШАНЕ, завършил GTT (Grof Transpersonal Training);
  - РЕБАЛАНСИНГ терапевт (ДЪЛБИННА ТЕРАПИЯ С ТЯЛОТО);
  - Сертифициран психотерапевт - "Позитивна психотерапия" към Висбаденската академия по психотерапия (WIAP);
  - Сертифициран терапевт по Класически и Аюрведа Йога масаж и Тантра масаж с 30 годишен опит.


  Записване и запазване на място:

  Пакетната цена включва:

  Шест нощувки със закуски и вечери на блок маса.

  Ползване на басейн и шезлонг, игрище за тенис и детска площадка.

  Всичко по програмата - йога практики, лекции, беседи, медитации и групови разходки.

  • Пакет за 6 нощувки за един човек в двойна или тройна стая - 650лв. 
  • Пакет за 6 нощувки в самостоятелна стая – 890лв.
  • За деца /2-12г./ настанени на редовно легло - 458лв.
  • За деца /2-12г./ на допълнително легло при двама пълноплащащи - 332лв.

  Как да се запишете за ритрийта?

  • Обадете се на телефона за контакти, за да заявите желанието си за участие.
  • Вашето място се счита за запазено след внасяне на капаро от 50% от цената за ритрийта.
  • Капарото се внася до една седмица след заявяване на участие.
  • Доплащането на останалите 50% се прави на място, при започване на ритрийта.

  Заплащане в брой може да направите /с предварителна уговорка по телефона/ в офиса ни на адрес: гр. Бургас, бул. "Ст. Стамболов" 120, ет. 3, ст. 314 

  Плащане по банков път:
  IBAN: BG35BGUS91601006196400
  "Център за йога и психология - Хридая" ЕООД
  Адрес: гр. Бургас, бул. „Ст. Стамболов” 120 ет 3

  Телефон за контакт:

   0887 689903 – Люба Комитова

   

 • сб
  16
  сеп.
  2023
  10:00
  Здравейте!
   
  Представяме Ви обучението в Рейки първо ниво.
  През последните няколко години при нас се провежда обучение в Рейки системата на д-р Усуи под ръководството на Рейки Мастер - Жана Вълкова – Камберов.
  Всеки, който желае да се запознае с този метод може да се запише за първо ниво, което е насочено към прилагане на техниките за себе си.
   
  Няколко думи за Рейки:
  Рейки е японско изкуство за работа с универсалната енергия, която според древните източни учения - Йога, Тай чи, Рейки и др., съществува навсякъде и във всичко. Тази енергия в йога се нарича прана, а в Рейки - ки. За да се ползва Рейки енергията е необходимо желаещият да премине през обучение и да бъде иницииран / посветен от учител - мастер, който е подготвен и иницииран да извършва инициация.
   
  Какво можем да постигнем след обучението в първо ниво?
  Преведено от японски Рейки означава „духовна” или „свещена енергия”, известна също като „универсална жизнена сила” или „лекуваща енергия”.
  В Рейки практиката има лечебни техники, които се изпълняват с ръце и могат да се използват, както към себе си така и към другите. Обучението и инициацията в Рейки се прави с цел да се събудят лечебни вибрации и да се активира способността за провеждане на жизнената енергия от вселената. Тази високо-вибрационна енергия стимулира балансирането, хармонизирането и естествените лечебни процеси на всички нива на съществуването ни – физическо, ментално, емоционално, духовно.. и води до дълбока вътрешна трансформация, както у нас така и у другите.
   

  За какво може да използвате Рейки:

  • Намаляване и отстраняване на болка;
  • Сваляне на напреженията и стреса;
  • Преодоляване на различни тревожни състояния – депресия, фобия, паника и др.
  • Бърза възстановяване при различни лечебни процеси;
  • Постигане на усещане за самочувствие и пълноценност;
  • Може да се използва също за работа със себе си по пътя на духовното развитие като се работи с медитация и йога.
  • Рейки системата се използва успешно навсякъде по света от йога специалисти, медици, центрове за здраве, хоспис центрове, СПА студия и спортни центрове.

  Какво включва този курс?

  • Запознаване с историята на Рейки,
  • Как работи енергията – Рейки;
  • Изучаване на подготвителния процес за работа с Рейки – изчистване на собствената енергия;
  • Заземяване и защита
  • Получаване на Първа степен инициация
  • Научаване на Рейки процедурите и позициите на поставяне на ръцете;
  • Практикуване Рейки на себе си и на другите;
  • Установяване на 21 дни рутина за процеса на пречистване и интеграция;
   Получаване на Сертификат за практикуване на Рейки Първо ниво
   Ако проявявате желание да преминете през това обучение, свържете се с нас на посочените най-долу телефони.
   Благодарим за вниманието!
   Екип на "Хридая"
  За водещия на курса:
  Жана Вълкова-Камберов е сертифициран в напреднало ниво йога учител. Тя живее и преподава йога в Америка. Откривайки мощното въздействие на йога върху живота на хората, тя задълбочава знанията си в източните учения и придобива различни квалификации. По пътя си на фокусиране върху подкрепата на хората чрез йога тя усеща и силната си връзка с енергиите, които допълнително подпомагат практиката й във всеки аспект. Това води Жана до посвещение и ежедневна работа с бялата светлина, включваща както Усуи Рейки системата, така и Ангелско и Дракон Рейки. Така тя достига до майсторските нива и получава сертификатите си за: Усуи Рейки Майстор Учител, също и за: Дракон Рейки Еднорог Майстор Учител.
   
  Как да се запишете?
  Ако искате да се включите в това обучение, обадете ни се на някой от посочените телефони за контакт.
  Такса за участие - 170лв.
  При ранно записване до 31.08.2023г. цената е с отстъпка - 150лв.
   
  Обучението се провежда в малки групи, не повече от 9 човека.
  За да запазите място за курса трябва да внесете или цялата сума или 50% капаро, до пет дни след заявката ви за участие.
  Крайният срок за записване е 12.09.2023г.
   
  Варианти за заплащане:
   
  Първи вариант: В офиса ни в Проектантска организация на адрес: гр. Бургас, бул. „Ст. Стамболов” 120 ет 3, ст.314
  /с предварителна уговорка по телефона/
   
  Втори вариант: По банков път на следните данни: IBAN: BG35BGUS91601006196400
  "Център за йога и психология - Хридая" ЕООД
  Адрес: гр. Бургас, бул. „Ст. Стамболов” 120 ет 3, ст.314
  Люба Комитова
   
  Телефон за контакти:
  Люба Комитова - 0887 689903
 • ср
  20
  сеп.
  2023
  12:30Академия - Хридая
  МЕДИТАЦИЯ - ОСНОВЕН КУРС
  ОСЕМ СЕДМИЦИ - ОСЕМ ТЕХНИКИ ЗА МЕДИТАЦИЯ
  ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА
  От 20.09. до 08.11.2023г.
  Ден и час: Сряда от 17:45 до 18:45ч.
  Място: Зала "Мандала" /медитативната зала на Хридая/
  Водещ - Люба Комитова
   
  Този курс е подходящ за хора, които желаят да медитират. Няма значение дали имате опит или нямате такъв. Ще научите всичко необходимо за успешната медитация, освен ако не сте настроени скептично предварително
  Като начало мога да ви споделя, че моят път в медитацията започна преди повече от 25 години, когато посещавах една група за медитации. Там практикувахме веднъж седмично и общо взето нямаше някакви техники, а само музика, която беше омагьосваща и ние се отпускахме, плачехме, танцувахме... Това премина, а аз продължавах да се интересувам от медитацията. Животът ме отведе в различни среди и школи за йога и какво ли не друго, но медитацията си остана СЪРЦЕТО на ПЪТЯ!
  За да постигнете усещане и разбиране за медитацията трябва да знаете някой основни неща. Това е което съм подготвила за този курс - най-същественото и най-доброто, което дава резултати!
  Заповядайте!
  Нека ви води интуицията и нека вашето желание да ви даде достатъчно сила, да устоите на трудностите!
  ЛК

  Какво включват уроците:

  • Теоретична част за постигане на медитация
  • Пози за медитация
  • Техники за релаксация и медитация
  • Практика на техники за медитация

  Въпроси, на които ще намерите отговор по време на курса:

  • Кога и как да медитираме?
  • Защо да медитираме?
  • Къде да медитираме?
  • Има ли терапевтично влияние върху вътрешния мир, медитацията?
  • Къде намира приложение медитацията в съвременния начин на живот?

  Всеки урок има теория и практика. Ето някой от темите, които са включени:

  • Произход и същност на медитацията.
  • Състоянията на съзнание по време на медитация и терапевтичното влияние върху тялото и ума.
  • Какво са Алфа и Тета състоянията на съзнание, характерни за медитацията и защо се използват за лечение!
  • На кого и на какво да се доверим, когато се учим да медитrраме?Как да изберем своя метод за медитация?
   
  За практиките:
  Някой от срещите ни ще бъдат посветени на музика, други на дишане, а някой с движение на тялото. Ще направим и една регресия, и една трансова практика за освобождаване от блокажи, от миналото. В програмата има и така неречените енергийни практики, които са свързани с понятия като чакри и нади, също и с Кундалини - Шакти, силата на Кундалини. Всичко тава, представено в разбираем вариант, за хора които искат да знаят за какво става въпрос 
  Тъй като корените на понятието медитация са от източния свят, но по принцип това, което ние разбираме за медитация се е практикувало винаги и във всички народи под други имена, в нашите класове ще разгледаме и приложим различни подходи. Целта е да намерите най-доброто за вас! Богатият избор от идеи за медитация ще ви даде възможност да направите най-добрия избор.
   
  Ето някой от темите за медитация по време на курса:
  • Дихателна техника
  • Водена медитация с глас и музика
  • Звукова медитация с тибетски и кристални купи
  • Техники за контрол на ума и емоциите
  • Йога нидра
   и други 
   
  За водещия на курса - Люба Комитова вижте тук


  Как да се запишете?

  Ако желаете да посещавате тези класове, обадете са на телефона за контакт, за да заявите желанието си.
  Място в залата - 10 човека
  Карта за 8 урока - 72лв. / картите са валидни за целия период на курса - от 20.09. до 08.11.2023г.
  Еднократни посещения - 12лв., ако има място в залата.
   
  Телефон за контакт: 0887 689903 - Люба Комитова
   
 • ср
  27
  сеп.
  2023
  17:045:00Център за йога и психология - Хридая
  ЙОГА ЗА НАЧИНАЕЩИ - ПЪЛЕН КУРС
  ЙОГА ЗА ВСЕКИ
   
  ДВЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЗАПИСВАНЕ В КУРСА:
  ПЪРВА група - Понеделник и сряда от 19:00 до 20:00ч.
  Начало на курса - 27.09.2023г. - сряда, 19:00ч., зала Самхита - място в залата - 12 човека
  Край на курса - 11.03.2024г.
   
  ВТОРА група - Сряда и петък от 17:45 до 18:45ч.
  Начало на курса - 27.09.2023 - сряда, 17:45ч., зала "Самхита"- място в залата - 12 човека
  Край на курса - 13.03.2024г.
   
  Записването започна!
  Крайна дата за запазване на място - 20.09.2023г.
   
  ВОДЕЩИ НА КУРСА
   
  Мария Червенкова
  Аглика Костадинова
  Йордан Червенков
  Лиляна Цветкова
  Люба Комитова
  Информация за водещите вижте тук 
   
  ЗАПОВЯДАЙТЕ на новия курс по йога за начинаещи в Хридая - Академия! 
  Йога е древна наука свързана с опознаване и развитие на човешките способности. Едно от най-разпространените схващания за йога е физическата й страна. Това са упражненията - АСАНИТЕ, които през последните години придобиват все повече популярност, защото практикуването им оказва благоприятно влияние върху здравето и гъвкавостта на човешкото тяло! Освен асаните ние Ви предлагаме и ДИХАТЕЛНИ упражнения - Пранаяма, и РЕЛАКСАЦИЯ, както и някой основни медитативни техники. В този ПЪЛЕН КУРС ПО ЙОГА е включено всичко най-съществено от теорията и практиката на йога, което е едно добро начало за всеки желаещ да стъпи на постелката и да започне да практикува йога.
   

  Курсът е разделен на три модула с постепенно напредване в овладяването на позите - асаните и придобиване на разбиране от практикуването на йога. Най-важните неща, които са необходими, за да се практикува йога се преподават в детайли. На всеки участник се обръща персонално внимание и се препоръчват подходящите за него варианти. 

  Всеки може да участва в този курс. Единственото условие е да имате желание, да навлезете в необятния свят на йога. 
  Мотото на курса е: "Практиката придава смисъл на теорията"
   

  ️Какво включва курсът?

  Първо ниво – Поставят се теоретични и практически основи за овладяване на йога асаните/йогийските пози. Набляга се на правилното дишане по време на изпълнението на асаните, както и по време на релаксацията. Относно теорията - произход на йога и мястото на йога в съвременния свят.
  Второ ниво – В тези часове се надграждат пози и варианти от различни групи асани, като се обръща специално внимание за усъвършенстването на изпълнението, дишането и концентрацията, което е  важно за извличане на максималното въздействие от йога практиката. Разучават се техники от пранаяма (дихателните практики).
  Трето ниво – Обогатява се теорията на йога - включва информация за енергийните центрове и потоци – чакри и нади. Използват се бандхи и мудри, които са специфични за йога. Включват се медитативни техники.
   
  След завършване на този курс вие ще можете да практикувате успешно различни стилове йога и да изберете най-подходящия за вас.
   
  Още полезна информация:
  АСАНА / упражненията в йога - това са статични и динамични пози, в които се задържа без напрежение и влияят, както на здравословното състояние като го подобряват, така и върху вътрешната хармония. Основната цел от изпълнението на асаните е да се постигне физическо здраве. За да се постигне този ефект йога практиките трябва да се изпълняват поне два пъти в седмицата. След няколко месеца занимания практиката може да се увеличи от три до пет пъти на седмица.
  ПРАНАЯМА – дихателни упражнения. Усвояват се основните дихателни техники като Нади Шодхана, Уджаий, Капалабхати, Бхастрика, Брамари и др. Основната ни цел е да се докоснем до смисъла от тях и как влияят на физически и умствен план.
  ЙОГА НИДРА и РЕЛАКСАЦИЯ – в йога се отдава специално внимание на всички техники за контрол на ума. Релаксацията успокоява не само тялото, тя възстановява и нервния баланс и сваля напреженията. При нас се използват няколко метода за релаксация и те са: йога нидра - йогийски сън, антармауна - вътрешна тишина, мускулна релаксация, музика и др.
  ‍♂️‍♀️Добре е да се знае, че няма никакви възрастови и полови ограничения. Мъже и жени практикуват йога по цял свят и тя влияе благотворно, както на едните така и на другите. Възрастта не може да е пречка за практикуване на йога, защото практиката на йога е за баланс и хармония на тялото, ума и емоциите.
  В зала „Самхита“ има място за спокойно практикуване на йога, спазвайки необходимата дистанция. В помещенията ни се спазват мерки за хигиена. Разполагаме с постелки за йога, но съветваме да си носите лична или хавлийка, която да поставите върху нашата постелка. След употреба има на разположение дезинфектант за почистване. При желание, можем да Ви насочим от къде да се снабдите с шалте - постелка за практика.
  Има съблекалня за жени и мъже, където можете да се преоблечете в екип за йога. За да се избегне струпване на хора, по възможност бъдете готови за практика или се изчаквайте взаимно. Изберете леки и удобни дрехи, с които можете лесно да се движите и да не се блокират движенията на тялото ви. Носете си чорапи, не ви трябват маратонки или кецове. Носете си и шал или анорак за релаксацията и медитацията.
  В случай че имате други въпроси, можете да се обърнете към нас и ние ще ви отговорим.

   
  ЗАПИСВАНЕ за курса:
  Курсът е шест месеца - три модула по два месеца.
  Записването става с обаждане на телефона за контакти и заявяване на желанието ви за участие.
   
  Такса за курса:
  Заплащане на целия курс /шест месеца/ с ОТСТЪПКА - 384лв. (реална цена - 432лв.)
  Заплащане на модули по два месеца - 144лв.
  Краен срок за записване - 20.09.2023г.
  Място в залата - 12 човека
   
  Еднократни посещения се допускат, само ако има място в залата.
   
  Адрес: гр. Бургас, бул. Стефан Стамболов" № 120 / сградата на Проектантска организация
  Зала "Самхита" ет. 3 
  Начини за заплащане:
  Можете да платите в брой или с карта в залите ни, след предварителна уговорка.
  Ако желаете да платите по банков път нашите данни са:
  IBAN: BG35BGUS91601006196400
  „Център за йога и психология – Хридая“ ЕООД
  Адрес: гр. Бургас, бул. Стефан Стамболов” № 120
  МОЛ: Люба Комитова
   
  Телефони за контакт:
  0887 689903 - Люба Комитова
  0887 019520 - Йордан Червенков
   
 • вт
  03
  окт.
  2023
  9:00Зала Анахата, ет. 6

  СУТРЕШНА ЙОГА
  Начало: 3 октомври 2023г. (вторник)
  Всеки вторник и четвъртък от 9:00 - 10:00ч. и всяка събота от 10:00 - 11:00ч. в студио "Анахата", ет. 6.

  Сутрешна практика по йога.. Какво по-хубаво от това да започнем деня заредени, раздвижени и усмихнати?

  Има много ползи от практикуване на йога на сутринта. Физическите ползи включват разтягане на мускулите, пробуждане на тялото, подобряване на кръвообращението и стимулиране ума. Освен това, дихателните техники водят до намаляване на напрежението още от сутринта, така че да започнем деня по-спокойни и уравновесени.

  Един съвет: Слушайте тялото си. Ако се чувствате схванати сутринта, се движете бавно в позите и спрете ако се чувствате некомфортно. Не се насилвайте преди тялото ви да се затопли и да е готово да отиде по-дълбоко в асаните.

  Акценти на практиката са:
  Асани /упражнения/ – подготовка на тялото, статични и динамични комбинации, внимание върху усукващи пози /детоксикиращ ефект/;
  Дишане и дихателни техники /много важни особено сутрин/;
  Релаксираща част /успокоение на ума и зареждане с позитивно настроение през целия ден /

  Още някои ползи от сутрешната йога:
  - Сутрешната йога регулира съня и подпомага балансирането на хормоните – след като направите практикуването на йога сутринта в навик, тялото ви свиква да става по едно и също време всеки ден.
  - Създава по-спокоен ден – една ранна сутрешна практика може да ви даде тонус за целия ден напред. Важно е да бъдете спокойни и заземени преди да се спуснете в хаоса на ежедневието.
  - Забързва метаболизма – Практикуването на йога на сутринта, подобрява храносмилането и помага повече хранителни вещества да се движат през тялото ви.
  - Разтягането на гръбнака стимулира работата на вътрешните органи и подобрява кръвообращението.
  - Мускулите, които се разтягат след събуждането ви от сън, допълнително се снабдяват с кислород и се освобождават от токсините, които са се натрупали в тях.
  - Дишането, направено по време на сутрешна йога практика стимулира цялото тяло и ума. Свежият кислород помага на мозъка да се събуди. Ранната йога ви помага да се чувствате по-енергични и заземени, като по този начин вие постигате повече и сте по-продуктивен през деня.

  Отделянето дори на малко време за йога практика сутринта ви позволява да започнете деня си концентрирани и да бъдете щастливи в настоящия момент

  Как да се запишете?
  Ако желаете да посещавате тези класове, обадете са на един от телефоните за контакт и ще ви запишем.
  Еднократно посещение - 12лв.
  Карта за 8 посещения - 64лв. / картите са валидни за един месец
  Работим и с карти "Мултиспорт" и "Кулфит".

  Телефони за контакт:
  0887 689903 - Люба Комитова
  0899 542075 - Лиляна Цветкова
  0887 019520 - Йордан Червенков

 • вт
  03
  окт.
  2023
  16:30Зала Анахата, ет. 6

  ЙОГА ЗА ГРЪБ - НОВ КЛАС
  Начало: 3 октомври 2023г.(вторник)
  Всеки вторник и четвъртък от 16:30 - 17:30ч. в студио "Анахата", ет. 6
  Водещ: Йордан Червенков

  Тази практика представлява специализиран йога клас, насочен към хора, които имат нужда от адаптирана йога програма. В Класическата йога практика са включени разнообразни групи асани, които въздействат общо и цялостно. Тук акцента е терапевтичния аспект на йога върху гръбнака, ставите и мускулите. Включени са допълнителни упражнения, които подпомагат изпълнението на йога позите и обогатяват тяхното въздействие, като развиват и стимулират мускулите в тялото, подобрява вътрешния тонус и влияят върху добрата форма на гръбначния стълб.

  Този клас е подходящ за всеки, който има статична работа – на компютър, в офис или просто чувства, че движенията му са ограничени и понякога се чувства схванат от стоене на едно място, а също така и за хора които имат болки в кръста или имат дискова херния, болки в гърба и врата и други подобни притеснения.

  В тези класове чрез добре подбрани упражнения, голяма част от които са от йога, се увеличава силата на мускулите. Работата с гръбнака, коремните мускули и въобще цялостната мускулатура, води съответно до постигане на крайния резултат – подобряване на подвижността на тялото, тонизиране на мускулите и усещане за добро настроение.

  Как да се запишете?
  Ако желаете да посещавате тези класове, обадете са на един от телефоните за контакт и ще ви запишем.
  Еднократно посещение - 12лв.
  Карта за 8 посещения - 64лв. / картите са валидни за един месец
  Работим и с карти "Мултиспорт" и "Кулфит".

  Телефони за контакт:
  0887 019520 - Йордан Червенков
  0887 689903 - Люба Комитова
  0899 542075 - Лиляна Цветкова

 • ср
  04
  окт.
  2023
  16:30зала Самхита, ет.3

  Нов клас по ПИЛАТЕС
  Начало: 4 октомври(сряда) от 16:30ч.
  Място: Зала "Самхита", ет. 3
  Водещ: Лили Цветкова

  Методът ПИЛАТЕС е уникална система за трениране на тялото и включва упражнения за разтягане и сила, укрепване и тонизиране на мускулите; подобряване на стойката и концентриране на ума. Тренирайки ПИЛАТЕС се постига сливане в едно на ума и тялото.
  В този курс Ви предлагаме разучаване на различни комплекси от упражнения: на земя, от изправен стоеж, с тежести, с топки и др. При занимаване с Пилатес, минимум два пъти в седмицата, се постига видим ефект върху визията и тонуса на мускулите.
   
  Методът ПИЛАТЕС е изграден на базата на много и разнообразни стилове от упражнения - от китайска акробатика до йога, но има няколко основни принципа, които обединяват всички тези елементи под името ПИЛАТЕС. Това са:
  • Концентрация – ключът към осъществяването на връзката между ума и тялото;
  Контрол над движенията по време на тренировката;
  • Център – в него има голяма група мускули (корем, кръст, ханш и седалище).
  • Плавност – с нея се изпълняват движенията. Набляга се на изяществото на движението, вместо на скоростта.
  • Прецизност – всяко движение има предназначение. Всяко указание е решаващо за успеха на цялото.
  • Дишане – когато вдишвате и издишвате напълно, вие изхвърляте застоялия въздух и отровните газове от дълбините на белите си дробове и изпълвате тялото си с чист въздух.
  • Въображение – умът действа по загадъчен начин и една от особеностите му е способността да генерира визуални образи, които тялото да следва.
  • Интуиция- ако нещо ви причинява болка – Не го правете!
   
  Постепенно, с всяка следваща тренировка, ще усещате ефикасността на упражненията, докато ги изпълнявате, и така ще постигнете ЖЕЛАНИТЕ РЕЗУЛАТИ!

  Еднократно посещение - 12лв.
  Карта на Хридая за 8 посещения, за един месец - 64лв.
  Работим и с карти Мултиспорт и Кулфит.
  Тел. за контакт: 0899 54 20 75 - Лили
 • сб
  28
  окт.
  2023
  11:30 - 13:30ИЗТОЧНА АКАДЕМИЯ - ХРИДАЯ

  Ин йога - уъркшоп

  На 28 октомври от 11:30 до 13:30ч. в зала Анахата,

  Водещ: Люба Комитова.

  *Редовните класове по Ин йога ще започнат на 30 октомври и ще се провеждат в понеделник и сряда от 16:30 до 17:30ч. в зала Анахата и вторник от 17:45 до 18:45 в зала Мандала

  В този Уъркшоп ще имате възможността да се запознаете със стила Ин йога. Включва теоретична и практическа част, която ще ви въведе в преживяване на Ин концепцията. Този стил йога е подходящ за хора от всяка възраст. Това което отличава Ин йога от другите стилове е въздействието от позите, проникващо на много дълбоко ниво, върху мускулите, гръбнака и цялостното усещане за обновяване на физически и ментален план.
  В практиките Ин йога можете да си поставите цел, да отидете малко отвъд границата на комфорта си, за да преодолеете съпротивата на тялото и да почувствате енергията на волята си, на личния избор.
  Какво е ИН?
  Ин и Ян е символ от източната философия, в който Ин е свързан с понятието спокойствие, пасивност, статичност, тишина и забавяне на темпото. В тялото това отговаря на парасимпатиковата нервна система. Всичко свързано с вглъбяването е Ин, всеки път когато медитираме в тишината е Ин. За да разберете Ин още по-добре, спомнете си Лятна нощ на Гершуин.
  Ето какво е Ян - действие, активност, бурни емоции, йога виняса, забързаното ежедневие, страст и топлина... Енергията Ян е свързана със симпатиковата нервна система.
  Когато практикуваме хатаха йога ние правим Ин-Ян йога, каквото и означава Ха-Тха - слънце и луна, топлина и студ, активност и пасивност, женско и мъжко начало. Хатха йога не е нищо друго освен стъпало към по-висшите нива на вътрешната трансформация, които идват като следствие от хармонията на Ин и Ян, на Ха и Тха, което е едно и също като смисъл. Ин и Ян е символ от китайската, тибетската , японската традиция, а Ха Тха от индийската, съответно от йога.
  В Ин йога практиката ние се насочваме към един специфичен ефект - абсолютното сливане и отпускане в позата, както и активно въздействие върху тялото, оттам и върху цялостната система на човека.
  Това което постигаме с Ин йога е възстановяване на естественото равновесие на системата -тяло-ум - емоция. Всичко, което правим в Ин йога е в хармония с възможностите ни и все пак, малко отвъд тях.
   
  Заповядайте!
  Екип на Хридая
  ---------------------------------------------------------------------------
  ОТСТЪПКА при записване до 22.10.23г. - 15лв. След тази дата - 18лв.
  Крайна дата за записване за Уъркшопа - 26.10.2023г.
   
  Можете да посещавате ИН йога с карта на Хридая, карти Мултиспорт и Coolfit
  Еднократно посещение - 12лв.
  Необходимо е предварително записване.
  Телефон за контакт: 0887 689903 - Люба
   
 • пн
  30
  окт.
  2023
  16:30 - 17:30Център за йога и психология - Хридая

  Ин йога в Хридая

  Понеделник и сряда от 16:30 до 17:30ч.

  Вторник от 17:45 до 18:45ч.

  Зала Анахата

  Водещи: Люба Комитова и Аглика Костадинова

  Ин йога е съвременен стил на йога практика. Едно от основните неща, които трябва да се знаят за Ин йога е, че начинът на изпълнение, на задържане и последователност на асаните/позите води до дълбоко отпускане на мускулите, цялото тяло и ума. Особено ценно е влиянието върху фасцията - съединителната тъкан под кожата и около органите, която по време на задържането в позите се отпуска, издължава и укрепва. Така по естествен начин се провокират възстановителните възможности но тялото. Освен това благодарение точно на задържането с наместване в позите и използването на различни помощни средства като - болстери, блокчета, колани и др. по време на Ин йога се активира  парасимпатиковата нервна система или казано с други думи - преминава се в състояние на релакс, на утихване, на тишина. За човешкия организъм това е като еликсир за възстановяване и хармония. Може да се каже, че неусетно стават такива промени, каквито обикновено очакваме да постигнем с много тренировки и време. Ин йога е тясно свързана с Ян йога. Трябва да изясним и този факт, тъй като щом сме се заели с тази тема е добре да разбираме какво означават понятията Ин и Ян.  Понятията Ин и Ян идват от Изтока, но те съществуват във всички култури под някаква форма, защото в символиката се илюстрира контрастът на две противоположности, примерно - ден и нощ, топло и студено, бяло и черно, добро и не чак толкова добро 🙂 и т.н.

  Ин - пасивност, женското начало, отрицателен полюс, луна, парасимпатикова нервна система...

  Ян - активност, мъжкото начало, положителен полюс, слънце, симпатикова нервна система... 

  Ин и Ян са неразделни.

  В половината на Ин - черната половина,има малка бяла точка - Ян в Ин, а в половината на Ян - бялата половина, има малка черна точка - Ин в Ян. По този начин придобиваме представа, символично, за свързаността на всичко в природата и в нас самите, защото и ние сме част от природата и вселената.

  В Ин йога се дава приоритет на плавното движение, отпускането и задържането в позите, докато в Ян йога има активност, динамика и силово изпълнение.  

  Има още много неща да ви споделим 🙂 но най-същественото е действието. Както е казал Свами Шивананда: "Един грам практика е равен на един тон теория."

  Заповядайте!

  Екип на Хридая


  Записване и запазване на място:

  Можете да посещавате промоционално първия месец на Ин йога 🙂

  Еднократно посещение - 12лв.

  С карта на Хридая - 8лв. само този месец.

  С картите на Мултиспорт и Coolfit - също можете да практикувате Ин йога.

  Запазването на място става в групата ни във Вайбър или с обаждане по телефона.

  Телефон за контакти:

  0887 689903 - Люба

   

 • ср
  22
  ное.
  2023
  ср
  20
  мар.
  2024
  17:45 - 18:45Източна Академия - Хридая, зала "Самхита"

  Този курс е основополагащ и всеки, който желае да започне да практикува йога може да използва възможността да се запише. Подходящ е и за хора, които искат да обогатят познанията си или са прекъснали практиката си и желаят да я подновят. 
  Курса включва три модула по два месеца.

  На 24 януари 2024г. започва трето ниво и има свободни места в групите.

  ПЪРВА група  - понеделник и сряда от 19:00 до 20:00ч. 
  ВТОРА група - сряда и петък от 17:45 до 18:45ч. 

  ВОДЕЩИ НА КУРСА:
  Мария Червенкова
  Аглика Костадинова
  Йордан Червенков
  Лиляна Цветкова
   
  ЗАПОВЯДАЙТЕ на КУРСА по ЙОГА ЗА НАЧИНАЕЩИ в Хридая - Академия!
  Йога е древна наука свързана с опознаване и развитие на човешките способности. Едно от най-разпространените схващания за йога е физическата й страна. Това са упражненията - АСАНИТЕ, които през последните години придобиват все повече популярност, защото практикуването им оказва благоприятно влияние върху здравето и гъвкавостта на човешкото тяло! Освен асаните ние Ви предлагаме и ДИХАТЕЛНИ упражнения - Пранаяма, и РЕЛАКСАЦИЯ, както и някой основни медитативни техники. В този ПЪЛЕН КУРС ПО ЙОГА е включено всичко най-съществено от теорията и практиката на йога, което е едно добро начало за всеки желаещ да стъпи на постелката и да започне да практикува йога.
  Курсът е разделен на три модула с постепенно напредване в овладяването на позите - асаните и придобиване на разбиране от практикуването на йога. Най-важните неща, които са необходими, за да се практикува йога се преподават в детайли. На всеки участник се обръща персонално внимание и се препоръчват подходящите за него варианти.
  Всеки може да участва в този курс. Единственото условие е да имате желание, да навлезете в необятния свят на йога.
   
  Мотото на курса е: "Практиката придава смисъл на теорията"
   
  ️Какво да очаквате?
  * Първи стъпки - Поставят се теоретични и практически основи за овладяване на йога асаните/йогийските пози. Набляга се на правилното дишане по време на изпълнението на асаните, както и по време на релаксацията. Относно теорията - произход на йога и мястото на йога в съвременния свят.
  * Детайли и надграждане в практиката на йога. В случай че се включите в курса, след като вече е започнал, ще имате възможност да навлезете в йога без притеснение, защото всичко, което се преподава през първите уроци се затвърждава и обяснява отново. В тези часове се надграждат пози и варианти от различни групи асани, като се обръща специално внимание за усъвършенстването на изпълнението, дишането и концентрацията, което е важно за извличане на максималното въздействие от йога практиката. Разучават се техники от пранаяма (дихателните практики).
  * Обогатява се теорията на йога - включва информация за енергийните центрове и потоци – чакри и нади. Използват се бандхи и мудри, които са специфични за йога. Включват се медитативни техники.
   
  След завършване на този курс вие ще можете да практикувате успешно различни стилове йога и да изберете най-подходящия за вас.
   
  Още полезна информация:
  АСАНА / упражненията в йога - това са статични и динамични пози, в които се задържа без напрежение и влияят, както на здравословното състояние като го подобряват, така и върху вътрешната хармония. Основната цел от изпълнението на асаните е да се постигне физическо здраве. За да се постигне този ефект йога практиките трябва да се изпълняват поне два пъти в седмицата. След няколко месеца занимания практиката може да се увеличи от три до пет пъти на седмица.
   
  ПРАНАЯМА – дихателни упражнения. Усвояват се основните дихателни техники като Нади Шодхана, Уджаий, Капалабхати, Бхастрика, Брамари и др. Основната ни цел е да се докоснем до смисъла от тях и как влияят на физически и умствен план.
   
  ЙОГА НИДРА и РЕЛАКСАЦИЯ – в йога се отдава специално внимание на всички техники за контрол на ума. Релаксацията успокоява не само тялото, тя възстановява и нервния баланс и сваля напреженията. При нас се използват няколко метода за релаксация и те са: йога нидра - йогийски сън, антармауна - вътрешна тишина, мускулна релаксация, музика и др.
   
  ‍♂️‍♀️Добре е да се знае, че няма никакви възрастови и полови ограничения. Мъже и жени практикуват йога по цял свят и тя влияе благотворно, както на едните така и на другите. Възрастта не може да е пречка за практикуване на йога, защото практиката на йога е за баланс и хармония на тялото, ума и емоциите.
   
  В зала „Самхита“ има място за спокойно практикуване на йога, спазвайки необходимата дистанция. В помещенията ни се спазват мерки за хигиена. Разполагаме с постелки за йога, но съветваме да си носите лична или хавлийка, която да поставите върху нашата постелка. След употреба има на разположение дезинфектант за почистване. При желание, можем да Ви насочим от къде да се снабдите с шалте - постелка за практика.
  Има съблекалня за жени и мъже, където можете да се преоблечете в екип за йога. За да се избегне струпване на хора, по възможност бъдете готови за практика или се изчаквайте взаимно. Изберете леки и удобни дрехи, с които можете лесно да се движите и да не се блокират движенията на тялото ви. Носете си чорапи, не ви трябват маратонки или кецове. Носете си и шал или анорак за релаксацията и медитацията.
   
  В случай че имате други въпроси, можете да се обърнете към нас и ние ще ви отговорим.
   
  ЗАПИСВАНЕ за курса:
   
  Курсът е шест месеца - три модула по два месеца.
  Записването става с обаждане на телефона за контакти и заявяване на желанието ви за участие.
   
  Такса за курса:
  Заплащане на модули по два месеца - 144лв.
  Място в залата - 12 човека
  Еднократни посещения се допускат, само ако има място в залата, цената е 12лв.
   
  Адрес: гр. Бургас, бул. Стефан Стамболов" № 120 / сградата на Проектантска организация
  Зала "Самхита" ет. 3
   
  Начини за заплащане:
  Можете да платите в брой или с карта в залите ни, след предварителна уговорка.
   
  Ако желаете да платите по банков път нашите данни са:
  IBAN: BG35BGUS91601006196400
  „Център за йога и психология – Хридая“ ЕООД
  Адрес: гр. Бургас, бул. Стефан Стамболов” № 120
  МОЛ: Люба Комитова
   
  Телефони за контакт:
  0887 689903 - Люба Комитова
  0887 019520 - Йордан Червенков 

  Вижте по-малко
 • нд
  26
  ное.
  2023
  13:00 - 16:00Зала Мандала, ет. 3, гр. Бургас, бул. "Стефан Стамболов" ет. 3, 315

  Констелация на тема "Ролята на любовта в живота"

  Водещ - Люба Комитова
  Психолог - психотерапевт

   
             Любов - най-висшето чувство! 
            Това което ни прави силни, и което ни отличава като вид е любовта. Вероятно някой няма да се съгласи с това. Ние обаче ще предприемам едно пътуване в света на психиката си, в душевността си, за да достигнем до лично преживяване и разбиране за своята същност. Имаме всичко необходимо - тук и сега е реалността, останалото е начинът по който я възприемаме. Любовта в живота на всеки човек има силата да трансформира, но дали наистина е така? Отговор на този въпрос ще потърсим в тази констелация.
            Участието в констелация - психотерапевтичен подход е начин да се решат дългогодишни проблеми, чиито корени са в миналото и често са свързани с кармични връзки.
             Може понякога да си мислите, че животът няма смисъл, че не разбирате защо сте родени точно тук, точно сега, при тези родители. А може би сте осиновени и се питате – Защо съм изоставен, с какво съм заслужил това?
  Вие сте точно там, където трябва да бъдете и вървите по пътя на душата си. Имате точно толкова право на избор, колкото всеки друг и сте толкова важни, колкото всеки друг. Погледнато отстрани това изглежда абсурдно, но е така.
            В тази констелация темата е ЛЮБОВТА. Основният въпрос е не дали обичаме някого, и не дали нас ни обича някой, а КАК се случва любовта в живота ни, как обичаме, какво очакваме от другия и защо се променят чувствата ни с времето. Силната любов защо понякога се стопява като снежна топка? В констелацията се прониква до тайните кътчета на родовата памет, както и до стремежът на душата към щастие. Начинът, по който обичаме е отражение на моделите на нашите предци в комбинация с нашата опитност в живота. Преди всичко обаче, дали можем да сме щастливи в любовта зависи от несъзнаваното ни убеждение за взаимоотношенията. 
  Ако решим да вникнем в смисъла, който стои зад понятието любов, ще достигнем до безброй варианти за изразяване на чувствата и емоциите и постепенно, но трайно ще се появи едно ново усещане за спокойствие и вътрешна хармония. Така любовта трансформира и облагородява всяко нещо, до което се докосне.
   
  Констатациите са сравнително нов метод за психотерапия, но за кратко време придоби популярност, защото е много достъпен за хората, които участват. Констатациите се използват за работа с различни видове проблеми, включително:
  • Теми свързани с конкретни емоционални и ментални състояния, примерно - любов - обич - съмнение - ревност - страст и т.н.
  • Семейни констелации: проблеми във взаимоотношенията между родители и деца, братя и сестри, съпрузи и партньори, както и с роднини.
  •  Проблеми при намиране правилния партньор.
  • Тревожни състояния: депресия, паник атака, зависимости, фобии, страхове, ОКР – натрапчиви мисли и действия, паник атаки – виене на свят без причина, подкосяване на краката в конкретни ситуации и др…
  •  Проблеми в работата: конфликти с колегите, прегаряне – преумора, неуспех в намирането на подходяща работа и др.
  •  Проблеми в социалната среда – трудно създаване на приятелски отношения
  • Проблеми с вътрешния мир – чувство за неразбиране от другите, самота, отхвърляне от определени групи хора или отделни личности. Обикновено този проблем е свързан с болезнено усещане за отхвърляне без причина.
   
  Констелацията може да ви бъде полезна, да рестартирате живота си и да се почувствате – себе си!
  ---------------------------------------------------------------------------
  Как да се запишете за участие в констелацията?
  Можете да присъствате като:
   
  Участник – таксата е 40лв. при заплащане до 18.11.2023, след тази дата таксата е 50лв. Вашата роля ще бъде да присъствате и да участвате в констелацията. Ще имате възможност да почувствате магията на процеса. Въздействието идва като следствие от участието.
   
  При желание от ваша страна предварително да обсъдим тема, която да поставим по време на констелацията – таксата е 80лв. Изисква се предварителна среща, която не се заплаща допълнително. Свържете се с мен на посочения за контакти телефон.
   
  В тази сесия ще има възможност за три случая.
   
  Запазване на място – Обадете се на посочения за контакти телефон и заявете своето участие.
  Телефон за контакти: 0887 689903 - Люба Комитова