Предстоящи събитияВсички събития
Записване за участие в събитие

Event Information:

 • пн
  28
  ное.
  2022
  пн
  16
  ян.
  2023

  Медитация - основен курс (подходящ за начинаещи)

  19:00зала Анахата, Проектантска организация, ет.6

  Медитацията - практически курс

  Най-добрите медитативни техники
  Подходящо за начинаещи

  От 29.11.2022г. до 17.01.2023г. - осем урока

  Водещ на курса - Люба Комитова

  Ден и час: Вторник от 19:00 до 20:00 часа в зала "Анахата", ет. 6

  Провеждането на медитативни курсове в Хридая е едно от най-важните предложения към всички желаещи да се научат да медитират. 

  Едва ли има съвременен човек, който да не е чувал за медитацията и нейните благотворни влияния. Може би и вие сте опитвали със запис на медитация или на живо. Може би сте усетили, че не всичко, което се говори и пише за медитацията е вярно. Да, така е, напоследък се разпространяват всякакви варианти на уникалните древни медитативни техники като се променя смисълът от тях, както и ползата. 

  В тези курсове, които организирам повече от 15 години, предоставям избрани техники, които считам, че са най-важни за постигане на напредък в умението медитация. Заповядайте!

  Уроците включват теория на следните теми:

  Корените на медитацията.
  За какво се използва медитацията и как се повлиява вътрешният мир и цялостната система - тяло-ум-емоции.
  Кой може да медитира?
  Избор на медитативна техника.
  Научни изследвания за медитативното състояние.
  Методи за медитация от йога и рейки - основни дихателни техники.
  Какво са чакрите и каква роля имат за медитацията.
  Енергиен баланс чрез медитация.
  Основните чакри и нади, и Кундалини.
  Техниката - Възнамеряване
  Техниката - Регресия
  Техниките - Хипноза и Сугестия

  Теми на медитациите:

  Творческа медитация - благодарност и прошка
  Йога нидра и техники за контрол на ума
  Медитация за вътрешен баланс
  Дихателна медитация
  Медитация с музика и без музика
  Медитация - регресия и медитация от типа - хипноза, както и сугестия
  Медитация с чакрите

  * Някой от темите се разглеждат в един урок и се прави една практика с няколко компонента.

  Медитацията може да се практикува успешно от всеки човек! Необходимо е: първо – желание и второ – личният метод, който работи точно за вас.

  Като начало аз (Люба) запознавам участниците с основните упражнения за контрол на ума и емоциите, след това постепенно разглеждаме и практикуваме методите, които стъпка по стъпка ни водят към медитативното състояние. Всеки има свободна воля и по време на обучението ще има възможност да прави своя избор за начина, по който ще практикува и също така да надгражда своите знания и умения.

  ------------------------------------------
  Цени и запазване на място:
  Курсът ще се проведе от 29.11. до 17.01.2023г. / всеки понеделник от 19:00ч.

  Крайна дата за запазване на място – 26.11.2022г.

  Записването е с обаждане на посочения по-долу телефон и заплащане на таксата или капаро от 50%. Доплащането може да се направи при започването на курса.

  Таксата е 80лв. за 8-те сесии.

  Еднократно посещение - 15лв. /само с предварително запазване на място, ако има такова след стартирането на курса/

  Телефон за контакти:
  0887 689903 - Люба Комитова

 • вт
  27
  сеп.
  2022
  ср
  01
  мар.
  2023
  Център за йога и психология - Хридая
  • Йога курс за начинаещи –  Основни теоретични и практически познания за йога: паванмуктасана (антиревматична серия), асани (пози) за начален етап, основни пози, крокодилски упражнения за гърба, пранаяма - основни дихателни, релаксарищи и медитативни техники. Всичко необходимо за първите ви стъпки в света на йога. Този клас е подходящ, както НАЧИНАЕЩИ така и за хора, които са прекъснали практиките си по йога и желаят да започнат отново. Курса започва на 27 септември 2022 и ще сепровежда в дните вторник и четвъртък от 17:45ч. в студио Самхита, Проектантска организация, ет.3. Водещи са Люба Комитова и Йордан Червенков. Вижте подробната информация тук.

  • Медитация - основен курс (подходящ за начинаещи) - Основите на медитацията.  От 28.11.2022г.  до 16.01.2023г. - осем урока. Водещ на курса - Люба Комитова.Ден и час: Понеделник от 19:00 до 20:00 часа в зала "Анахата". Тези осем урока включват теория на следните теми:

   • Исторически данни и теории за медитацията.
   • Какво означава понятието - медитация и как да разберем напредъка си в личния опит с медитацията?
   • Разбирането за медитацията в съвременния свят.
   • Научни изследвания за медитативното състояние.
   • Методи за медитация от йога и рейки.
   • Енергийна система - чакри и нади. Основните чакри и нади, и Кундалини.
   • Активност на чакрите. 

  Вижте повече информация тук.


  • КОНСТЕЛАЦИИ и МЕДИТАЦИИ – ВЛИЯНИЕТО НА КАРМИЧНИТЕ ВРЪЗКИ. Първа сесия – 23.11.2022г. от 17:30 до 19:00ч. Водещ: Люба Комитова. Кармичните връзки са навсякъде в живота ни. Ние сме свързани с хората, които са ни: родители, роднини, приятели, близки, колеги, също и с тези, които имаме конфликти. Думата карма означава – действие, дейност, но в смисъла на източните учения е свързана с причинно следствената връзка, която обяснява как и защо се случват определени събития, както в живота на отделния човек, така и в по-широк смисъл – обща карма на цели групи хора. Всеки, който се стреми към постигане на целите си или се опитва да разбере защо някой неща се случват в живота му като по предварителен план, би извлякъл полза от тези сесии. Записването е предварително по телефон - 0887 68 99 03. Събитието тук.

  • Партнер йога – по двойки, 17 ноември, четрвъртък от 19:00ч. с Мария Червенкова и Лиляна РусеваЗаповядайте на едно ново преживяване! Дори и да нямате партньор, можете да се включите. Това е едно забавно предизвикателство да опитате нещо различно и разтоварващо.  🙂   Целта е партньорите да си помагат при изпълнението на асаните като се използва силата на другия и много от нещата, които е трудно сами да изпълним се постигат с лекота. Точно с тази си част, практиката има терапевтичен ефект и спомага не само за правилното изпълнение на позите, но и за опознаване на възможностите на тялото ни. Дори изпълнителите да бъдат с различни физически възможности, асаните се правят до това положение, до което и двамата могат да ги изпълнят с лекота, усмивка и ненасилие. Събитието тук.

  • Мандала виняса йога - 18 ноември, петък от 19:00ч. с Йордан Червенков.Мандала – това е дума на санскрит, означаваща „кръг“. Представлява единството, хармонията и безкрайността на Вселената..  Виняса буквално се превежда като „поставям по определен начин“, но виняса е много повече, тя е системата на дишане за всяка асана, т.е. как точно ще се движа и как ще дишам, докато го правя. Често се определя като синхрона на дишане и движение. Мандала виняса йога е съвременен стил йога, който се базира на преливането от поза в поза (флоу),чрез различни преходи, като при изпълнението на асаните се оформя кръг (мандала). Асаните и преходите ни завъртат на 360 градуса по постелката, като с телата си рисуваме своята мандала. Класа е подходящ за всички. Записването е предварително. 

  • Звукова медитация "Вътрешен баланс" – 25 ноември /петък/ от 19:00ч. в зала Анахата, ет.6., водещи: Люба Комитова и Мария Червенкова.
   Заповядайте на медитация под звуците на тибетски купи и други музикални инструменти - коши, кристални купи и перкусии!
   Тибетските купи са един от методите, чрез които успешно се постига вътрешен баланс и се възвръща усещането за хармония в духа и тялото. Вибрациите на тибетските и кристални пеещи купи, както и други холистични инструменти създават благоприятни условия за освобождение и промяна във вътрешния мир. Звуците на тибетските купи помагат да се преодолеят и преработят ниските вибрации, негативните мисли и емоции.

   Записването е предварително! Събитието тук

  Виж повече
 • вт
  27
  сеп.
  2022
  пт
  31
  мар.
  2023
  17:45-18:45ч.студио "Самхита", "Проектантска организация", ет.3

   НОВИ курсове по йога за начинаещи в Хридая
  Дни и часове:
  ➡️ От 27 септември 2022г - вторник и четвъртък от 17:45 до 18:45ч.  (местата са запълнени) с Люба Комитова и Йордан Червенков
  ➡️ От 30 септемви 2022 - сряда и петък от 17:45ч. до 18.45ч. (има места) с Мария Червенкова и Аглика Костадинова
  ➡️ Място: студио "Самхита", бул. Стефан Стамболов" № 120, ет. 3, 314

  Този клас е подходящ, както НАЧИНАЕЩИ така и за хора, които са прекъснали практиките си по йога и желаят да започнат отново.

  ️Какво да очакавте от тези класове?

  ➡️Основни теоретични и практически познания за йога: паванмуктасана (антиревматична серия), асани (пози) за начален етап, основни пози, крокодилски упражнения за гърба, пранаяма - основни дихателни, релаксарищи и медитативни техники.

  ➡️Курса се провежда в три нива, всяко по 2 месеца, като класовете са фиксирани във вторник и четвъртък от 17:45ч., и сряда и петък от 17.45ч. 

  Първо ниво – група 1 от 27.09.22г. до 17.11.22г.; група 2 от 30.09.22г до 23.11.22г. - Поставят се теоретични и практически основи за овладяване на йога асаните (йогийските пози), правилно дишане по време на изпълнението им и релаксация на ума и тялото.

  Второ ниво – група 1 от 22.11.22г. до 19.01.22г.; група 2 от 25.11.22г. до 25.01.22г. - В тези часове се надграждат пози и варианти от различни групи асани, като се обръща специално внимание за усъвършенстването на изпълнението, дишането и концентрацията, което е от важно за извличане на максималното въздействие от йога практиката. Разучават се техники от пранаяма (дихателните практики).

  Трето ниво – група 1 от 24.01.22г. до 16.03.22г.; група 2 от 27.01.22г. до 22.03.22г. - Обогатява се теорията на йога - включва информация за енергийните центрове и потоци – чакри и нади. Използват се бандхи и мудри, които са специфични за йога. Включват се медитативни техники.

   

  След завършване на трите нива, ще имате основни познания по теория и практика на йога и ще можете да се включите и в други класове с различна интензивност.

   Можете да запишете всяко ниво поотделно. Картата важи само за този период и само за тези класове. Пропуснати практики не се компенсират.

  Още полезна информация:

  АСАНА - упражненията в йога са статични и динамични пози, в които се задържа без напрежение и влияят, както на здравословното състояние като го подобряват, така и върху вътрешната хармония. Основна цел от изпълнението на асаните е да се постигне физическо здраве. За да се постигне този ефект йога практиките трябва да се изпълняват поне два пъти на седмица - в началния етап, а след няколко месеца занимания - от три до пет пъти на седмица.
  ПРАНАЯМА – дихателни упражнения. Усвояват се основните дихателни техники като Нади Шодхана, Уджаий, Капалабхати, Бхастрика, Брамари и др. Основната ни цел е да се докоснем до смисъла от тях и как влияят на физически и умствен план.
  ЙОГА НИДРА и РЕЛАКСАЦИЯ – в йога се отдава специално внимание на всички техники за контрол на ума. Релаксацията успокоява не само тялото, тя възстановява и нервния баланс и сваля напреженията. При нас се използват няколко метода за релаксация и те са: йога нидра, антармауна, мускулна релаксация, музикален подход.

  Добре е да се знае, че няма никакви възрастови и полови ограничения. Мъже и жени практикуват йога по цял свят и тя влияе благотворно, както на едните така и на другите. Възрастта не може да е пречка за практикуване на йога, защото практиката на йога е за баланс и хармония на тялото, ума и емоциите. 

  В зала „Самхита“ има място за спокойно практикуване на йога, спазвайки необходимата дистанция. В помещенията ни се спазват мерки за хигиена. Разполагаме с постелки за йога, но съветваме да си носите лична или хавлийка, която да поставите върху нашата постелка. След употреба има на разположение дезинфектант за почистване. При желание, можем да Ви насочим от къде да се снабдите с шалте за практика.

  Има съблекалня за жени и мъже, където можете да се преоблечете в екип за йога. За да се избегне струпване на хора, по възможност бъдете готови за практика или се изчаквайте взаимно. Изберете леки и удобни дрехи, с които можете лесно да се движите и да не се блокират движенията на тялото ви. Носете си чорапи, не ви трябват маратонки или кецове. Носете си и шал или анорак за релаксацията и медитацията.

  В случай че възникнат други въпроси, можете да се обърнете към нас и ние ще ви отговорим.

  *Максималният брой на участниците в курса е 10 души. При запълване на бройката ще преустановим записването.


  Записване, такси и условия на курса:

  Записването става с обаждане на един от посочените по-долу телефони и внасяне на сумата за курса, за да Ви гарантира място в групата. Краен срок за записване 15 септември !

  Цената на едно ниво /два месеца/ е 120лв.  и включва всички класове в рамките на периода на нивото. Пропуснати класове не се компенсират. Картата е персонална и важи само за посочените часове и  не може да се използва за други класове и други хора. 

  При възникнала невъзможност да посещавате практиките, моля да ни уведомите в най-кратък срок (от един до три дни при възникнал проблем с посещенията ви). При такива случаи можем да удължим срока за посещения или да се преотстъпи на друго лице ползването на остатъка от време.

  Еднократни посещения ще се допускат единствено при наличие на свободни места в залата. Цената на еднократните посещения е 10лв.

  Начини за заплащане:

  Можете да платите в брой или с карта в залите ни, след предварителна уговорка.

  Ако желаете да платите по банков път нашите данни са:

  IBAN: BG35BGUS91601006196400

  „Център за йога и психология – Хридая“ ЕООД

  Адрес: гр. Бургас, бул. Стефан Стамболов” № 120

  МОЛ: Люба Георгиева Шулева-Комитова

  Телефон за записване:

  • 0887689903 - Люба Комитова
  • 0885537372 - Мария Червенкова

   

  Виж повече
 • пн
  28
  ное.
  2022
  пн
  16
  ян.
  2023
  19:00зала Анахата, Проектантска организация, ет.6

  Медитацията - практически курс

  Най-добрите медитативни техники
  Подходящо за начинаещи

  От 29.11.2022г. до 17.01.2023г. - осем урока

  Водещ на курса - Люба Комитова

  Ден и час: Вторник от 19:00 до 20:00 часа в зала "Анахата", ет. 6

  Провеждането на медитативни курсове в Хридая е едно от най-важните предложения към всички желаещи да се научат да медитират. 

  Едва ли има съвременен човек, който да не е чувал за медитацията и нейните благотворни влияния. Може би и вие сте опитвали със запис на медитация или на живо. Може би сте усетили, че не всичко, което се говори и пише за медитацията е вярно. Да, така е, напоследък се разпространяват всякакви варианти на уникалните древни медитативни техники като се променя смисълът от тях, както и ползата. 

  В тези курсове, които организирам повече от 15 години, предоставям избрани техники, които считам, че са най-важни за постигане на напредък в умението медитация. Заповядайте!

  Уроците включват теория на следните теми:

  Корените на медитацията.
  За какво се използва медитацията и как се повлиява вътрешният мир и цялостната система - тяло-ум-емоции.
  Кой може да медитира?
  Избор на медитативна техника.
  Научни изследвания за медитативното състояние.
  Методи за медитация от йога и рейки - основни дихателни техники.
  Какво са чакрите и каква роля имат за медитацията.
  Енергиен баланс чрез медитация.
  Основните чакри и нади, и Кундалини.
  Техниката - Възнамеряване
  Техниката - Регресия
  Техниките - Хипноза и Сугестия

  Теми на медитациите:

  Творческа медитация - благодарност и прошка
  Йога нидра и техники за контрол на ума
  Медитация за вътрешен баланс
  Дихателна медитация
  Медитация с музика и без музика
  Медитация - регресия и медитация от типа - хипноза, както и сугестия
  Медитация с чакрите

  * Някой от темите се разглеждат в един урок и се прави една практика с няколко компонента.

  Медитацията може да се практикува успешно от всеки човек! Необходимо е: първо – желание и второ – личният метод, който работи точно за вас.

  Като начало аз (Люба) запознавам участниците с основните упражнения за контрол на ума и емоциите, след това постепенно разглеждаме и практикуваме методите, които стъпка по стъпка ни водят към медитативното състояние. Всеки има свободна воля и по време на обучението ще има възможност да прави своя избор за начина, по който ще практикува и също така да надгражда своите знания и умения.

  ------------------------------------------
  Цени и запазване на място:
  Курсът ще се проведе от 29.11. до 17.01.2023г. / всеки понеделник от 19:00ч.

  Крайна дата за запазване на място – 26.11.2022г.

  Записването е с обаждане на посочения по-долу телефон и заплащане на таксата или капаро от 50%. Доплащането може да се направи при започването на курса.

  Таксата е 80лв. за 8-те сесии.

  Еднократно посещение - 15лв. /само с предварително запазване на място, ако има такова след стартирането на курса/

  Телефон за контакти:
  0887 689903 - Люба Комитова

  Виж повече