Заповядайте в света на Ащанга виняса йога! 

От 21 октомври, всяка сряда с Мария Кирова-Червенкова и Аглика Костадинова

В тези часове ще се запознаете с основата на Ащанга метода и Първа серия – Йога Чикитса. Специално подготвената програма ще ви даде възможност да научите детайлите, които са ви необходими да развиете личната си практика. В самите класове са включени много елементи, затова постепено ще се разучават различните групи асани, а в теоретичната част ще бъдат обяснени – дишането Уджай, ключовете (Бандхи) и фокус/концентрация (Дрищи). Много характерно за тези часове е асистирането – водещите ще съдействат на всеки за по-добро усвояване на асаните.

В следващите редове има още информация за Ащанга метода..

Ащанга виняса йога се състои от преливаща последователна поредица от йога асани които са свързани и синхронизирани с дишането. Практиката е  разделена на серии, всяка със свой фокус и развитие, като Първа серия е най-достъпна за повечето ученици. Изключително подходяща  е за всички, които харесват динамика, бързите и преливащи движения. Допринася за повишаване на силата, гъвкавостта и издръжливостта на тялото и концентрацията на ума. Чрез този стил тялото се прочиства и усъвършенства. Колкото по-дълбоко се навлиза във физическата част – толкова повече  се ангажира ума и настъпва емоционално прочистване. Съсредоточаването и направляването на енергията в тялото до голяма степен го  усъвършенства.

Ащанга методът включва в себе си виняса и тристана. Виняса е синхрон на дишане и движение, а тристана – трите фокуса на вниманието: позата, дишането и посоката на погледа. Стилът – Ащанга е уникален, тъй като комбинира предизвикателство и лекота, сила и гъвкавост. Целта е вътрешно очистване – синхронизира се дишането с движенията, тялото се загрява и така кръвта циркулира по-свободно. Тялото се огъвкавява, тъканите се захранват, а организмът се изчиства и подмладява.

Традиционно Ащанга виняса йога се преподава в два варианта – Майсор (не воден клас) и Клас с водещ. При Майсор практиката, учениците следват своята лична практика, изготвена с помощта на учителя. Практикува се групово, но всеки индивидуално следва своето темпо. Учителя асистира и дава насоки индивидуално. При водената практика, учителя определя темпото на групата, насочва общо за изпълнението на асаните и асистира при необходимост. 

Какво да очаквате от тези часове? 

  • Първа начална серия – Йога Чикитса – включва Поздрави към слънцето  (Сурия Намаскар А и В), фундаментални (начални) асани, сърцевина (асани от серията на навежданията напред и др.) и финална серия. Практиката е водена, с разяснения и асистиране.
  • Теоретична част – Дишането Уджай, Дрищи (насоченост на погледа в различни точки), Бандхи (ключове – стягания и задържания на определени дълбоки мускули на тялото).

Акцентира се на:

·      Правилното изпълнение на асаните

·      Изпълнение с осъзнаване

·      Дишането и синхронизирането му с движенията

·      Бандхите и прилагането им при изпълнението на асаните

·      Концентрацията и насочване на погледа в определени за фокусиране места.

Водещите Мария Кирова и Аглика Костадинова са дипломирани инструктори в областта на Ащанга виняса йога. 

Цени и карти:

Месечна такса за 4 часа – 32лв.

Еднократно подещение при налични места в залата – 10лв.

*Записването е прерварително! 
Телефон за контакт – 0885537372, Мария Кирова-Червенкова