Йога за гръб и гръбначен стълб – Сколиоза
Дата и час: 15.02. (събота) от 11:30 – 12:30ч.
Място: Студио „Самхита“, ет. 3
Водещ: Юлияна Янкова

Сколиозата е заболяване на гръбначния стълб, което засяга пациента физически емоционално и психически. най-често срещаните позиционни модели са: – главата не е в центъра на тялото – по – високо рамо – по-висока и по-изпъкнала лопатка – асиметрично пространство между талията и лакета -видимо изкривяване на гръбнака – едностранно повдигане на таза.

Всякакви изменения в позата, като по-ниско рамо, неравна позиция на таза, неравномерно пространство между талията и лакътя или изместване на главата напред/настрани, са признаци за възможна сколиоза
Oт 10 до 25 градуса (ъгъл на Cobb) се препоръчва лечебна физкултура и наблюдение чрез контролни рентгенографии на всеки 4-6 месеца.

Особено внимание трябва да се обръща на подрастващите между 11 и 16 години. Сколиозата или гръбначното изкривяване е заболяване, при което гръбначният стълб се отклонява странично във фронталната равнина. Тя е обект на наблюдение от ортопеди, педиатри , физиотерапевти, кинезитерапевти, рехабилитатори и, разбира се, от родителите. Добрата прогноза на заболяването зависи от ранното й откриване. Етиологията на гръбначните изкривявания все още не е напълно изяснена.

Водещият на Аналитична гимнастика – Юлияна Янкова е рехабилитатор. Тя се занимава с йога вече от 10 години и е от екипа на Йога център – Хридая. Юлияна ще Ви предложи пълен комплекс от леки, но ефективни упражнения, с помощта на които да почувстваме облекчение и комфорт в тялото си.

Телефони за записване:
0878 79 00 36 – Юлияна Янкова;
0883 36 25 54 – Богдан Героев.