Йога за гръб и гръбначен стълб – Остеохондроза
Дата и час: 29.02. (събота) от 11:30 – 12:30ч.
Място: Студио „Самхита“, ет. 3
Водещ: Юлияна Янкова

Какво е остеохондроза ?
Под общото наименование остеохондроза се отнася група дегенеративни заболявания, които засягат ставния хрущял и нормалното формиране на костите. То може да се появи с различна локализация, като трудно се установяват причините за появата. При всички разновидности обаче едно условие е валидно – налице е смущение на кръвообращението, отговорно за костта, както и увреждането на хрущялна или костна тъкан.

На древногръцки oseon означава кост, а chondros – хрущял. Това е още един начин да се разбере същността на остеохондрозата. В медицинските енциклопедии може да се срещне още едно определение: дистрофическо заболяване на гръбначния стълб, протичащо с поражение на междупрешленните дискове и вследствие поражение на междупрешленните стави и свързващия апарат.

При увреждане на този съвършено действащ апарат на движение, първо се нарушава механизма на амортизация, който се изпълнява от хрущялните дискове. При остеохондроза, с времето и развитието на заболяването тези дискове се повреждат, стават все по-нееластични и тънки, а разстоянието между прешлените намалява и костните им повърхности се трият един в друг.

Остеохондроза на прешлените на гръбначния стълб Често бъркана с дисковата херния, остеохондрозата на прешлените на гръбначния стълб се познава по болката – в шийната или поясната област. В други случаи тя може да се разпространи по нервите на ръката или седалищния нерв. При този вид остеохондроза мускулатурата в засегнатата зона е относително напрегната и твърда, като болката при движение се усилва.

Лечение на остеохондроза- Индивидуалното лечение зависи до голяма степен от установените резултати от изследвания. За лечението на остеохондроза е необходимо да се осигури покой на засегнатите стави, но леки механични движения без натоварване. Понякога се изписват помощни средства при по-напреднали стадии и тежки случаи като специални ортопедични подложки. Физиотерапията помага със сигурност, както и рехабилитационните дейности. С тяхна помощ се възвръща мускулния тонус и се възобновява изхранването на ставния хрущял.

Телефони за записване:
0878 79 00 36 – Юлияна Янкова;
0883 36 25 54 – Богдан Героев.

Цени:
Еднократно посещение – 9лв.
Ако имате карта от нашия център – може да я използвате.
Работим и с Мултиспорт.