Ащанга виняса йога се състои от преливаща последователна поредица от йога асани които са свързани и синхронизирани с дишането. Съсредоточава и направлява енергията в тялото и до голяма степен го  усъвършенства. Този стил йога се изразява в динамичен и силов комплекс от йога асани, уджай дишане и фокусиране на погледа (дришти).

Ащанга методът включва в себе си виняса и тристана. Виняса е синхрон на дишане и движение, а тристана – трите фокуса на вниманието: позата, дишането и посоката на погледа. Стилът – Ащанга е уникален, тъй като комбинира предизвикателство и лекота, сила и гъвкавост. Целта е вътрешно очистване – синхронизира се дишането с движенията, тялото се загрява и така кръвта циркулира по-свободно. Тялото се огъвкавява, тъканите се захранват, а организмът се изчиства и подмладява.

Изключително подходящ йога стил за всички, които харесват динамика, бързите и преливащи движения. Допринася за повишаване на силата, гъвкавостта и издръжливостта на тялото и концентрацията на ума. Чрез този стил тялото се прочиства и усъвършенства. Колкото по-дълбоко се навлиза във физическата част – толкова повече  се ангажира ума и настъпва емоционално прочистване.

Традиционно Ащанга виняса йога се преподава в два стила – Майсор (не воден клас) и Клас с водещ. При Майсор практиката, учениците следват своята лична практика, изготвена с помощта на учителя. Практикува се групово, но всеки индивидуално следва своето темпо. Учителя асистира при необходимост. При водената практика, учителя дава темпото на групата, насочва в изпълнението на асаните и асистира. 

Какво да очаквате от тези часове? 

  • Първа начална серия – Йога Чикитса – включва Поздрави към слънцето  (Сурия Намаскар А и В), фундаментални (начални) асани, сърцевина (асани от серията на навежданията напред и др.) и финална серия. Практиката е водена, с разяснения и асистиране.
  • Теоретична част – Дишането Уджай, Дрищи (насоченост на погледа в различни точки), Бандхи (ключове – стягания и задържания на определени дълбоки мускули на тялото).

Акцентира се на:

·      Правилното изпълнение на асаните

·      Изпълнение с осъзнаване

·      Дишането и синхронизирането му с движенията

·      Бандхите и прилагането им при изпълнението на асаните

·      Концентрацията и насочване на погледа в определени за фокусиране места.

·      Релаксация

Водещите Мария Кирова и Аглика Костадинова са дипломирани инструктори в областта на Ащанга виняса йога. 

Телефон за записване – 0885537372, Мария Кирова