Какво е йога?

Йога – древно учение за тялото и духа. Появата на йога е забулена в миналото и информацията за първите знаци за нейното съществуване е от поне от 5000г. Йога означава – единение, свързване, съюз. Това е само буквалният превод на думата йога от санскрит. Всъщност смисълът на йога е необятен. Тя свързва познанията за човешката душевност, за човешките възможно2012-04-12%2015_32_031сти, за умът в една система от принципи и практики.

Думите на Свами Сатянанда Сарасвати, които ясно обрисуват йога са:
„Човешката личност се състои от три основни компонента: тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да контролираме ума си, да бъдем посветени в големите загадки на душата и да достигнем до равновесие на тези три нива на съществуването – физическо, умствено и духовно – това е йога”.
Тялото се поддържа в добро здраве, вътрешният мир е спокоен, умът е контролиран. Не само асани, но и всички аспекти на йога са важни. Целта е да се постигне една хармонична, стабилна човешка личност, Може да се каже – йога е еволюционно развитие, тя усъвършенства и извисява съзнанието. Йога е път на съзидание и красота.

Можем ли да практикуваме йога у дома?

Най-добре е да се практикува на спокойно и тихо място. У дома е нужно да си подготвите място, което да Ви е удобно и приятно. Сутрин, преди да се е събудил градът, когато е тихо и се носи атмосфера на покой, това е най подходящото време за практика. Ако не можете да направите сутрешна практика, тогава изберете удобно за вас време и я направете по-късно. Важно е да не сте се хранили поне три часа преди практиката и след нея да не бързате да се нахраните поне 30 мин. Вашата ежедневна практика е добре да бъде подготвена от учител по йога.

Как да практикуваме йога?

Йога се е предавала векове наред от учител на ученик. В днешно време има школи по йога. Учителят е личността, която ни запознава с йога практиките и ни въвежда в теоретичната част. Може и самостоятелно да се практикува, но безспорно по-добрият вариант е с подходящ учител. Има една мъдрост, която казва: „ Когато ученикът е готов, учителят ще дойде.” Всеки ученик има своят учител, те се намират в определен момент от живота и вървят заедно по пътя на познанието. Учителят е този, при който Вие практикувате. Ако се чувствате добре това означава, че сте попаднали на правилното място.

Може ли йога да лекува?

Практиките на йога са изключително благоприятни за здравето и за душевния мир на човека. Когато има някакво заболяване, тогава е желателно да се направи лична програма за конкретния случай. Много добре се повлияват заболявания – диабет, бронхиална астма, болки в гърба и ставите, стрес, високо кръвно налягане, безсъние, проблеми със слуха и зрението, синузит, както и болести като рака. За да се постигне успех при, каквото и да е заболяване е нужно да се спазва точно програмата от йога практики и да не се прекъсва. Начинът на живот е основен фактор за преодоляване на болестите. Не само йога практики, а и начинът на хранене, начинът на мислене и съзнателно контролиране на действията / постъпките в живота са пътят към постигане на крайната цел – здраво тяло и спокоен вътрешен мир.

Йога религия ли е? 

Йога има широка философска основа, но не ни учи да вярваме в нея. Това е една от причините, поради които можем да кажем, че йога не е религия. Йога не е система от вярвания. Йога е наука за вътрешния свят на човека иразвитието на съзнанието. Йога отваря врати към себепознанието, към себе усъвършенстването и ако по пътя на своето развитие, човекът дълбоковярва в силата на сътворението, в мощните природни закони, във Висшия разум, това определено не е религия, а процес на развитие на съзнанието.Чрез йога лично се достига до осъзнаване на деликатната същност на всяко живо създание и мястото му, както в личния живот така и в цялостната същност на Вселената. Йога ни дава практиките. Волята на човека, тръгнал по пътя на йога е силата, която го води към успех.