ДЕПРЕСИЯТА И ЙОГА
Тя върви сама по тихите улички в сумрака на наближаващата вечер. Няма посока и цел, само върви и умът й прескача от тема в тема, от мисъл в мисъл и сякаш нищо няма значение. Всичко изглежда безсмислено. Очаква я още една безкрайна нощ, безсънна и тягостна. Има приятели, има близки хора, които обича и я обичат, има книги, филми и какво ли не друго, но сега всичко това няма значение. Разходката, колкото и да е дълга ще свърши и тогава идва тя – самотата…

Депресията идва като следствие на важни събития, които не са благоприятни или е посята като начин за реагиране още в детска възраст. Тя се активира, когато има трудности в живота и може да стане част от характера на човека, може да завладее ума му.  Депресията е модел на поведение, който винаги е зов за помощ. Дали е като следствие на семеен конфликт или като прекалено благоприличие, или несподелена любов тя със сигурност говори за нарушен вътрешен мир. Можем да излезем лесно от нея, но можем и никога да не излезем. Причината е че тя може да се използва с някаква цел, напълно неосъзнато и също така напълно осъзнато.

Никой не иска да е в депресия, но все пак може да се случи и точно за това е добре да се знае, че има начини да се избавим от нея.

Нека да погледнем състоянието на депресия отстрани.  Разгледайте ситуацията така сякаш не ви засяга. Накарайте ума ви и логиката ви да подредят всеки детайл и накрая погледнете картината безпристрастно. Това означава да се дистанцирате от собствените си чувства. Не е лесно. Само не се отказвайте. Прибавете към картината безупречната сентенция, че всичко се променя и съответно и това ще се промени и приемете факта, че трудностите ни правят по-силни. Дайте си сметка, колко силен трябва да е човек, за да може да издържи на подобно напрежение и оценете собствените си способности. Освен всичко друго, колкото и да ви е трудно, непременно намерете някой на когото да споделяте своите мисли и намерения.

Преодоляването на депресията представлява активиране на волята на човека. Докато е в депресия човек губи силата си. Един от начините да се почувствате по-добре е да се ядосате. Депресията никога не върви ръка за ръка с агресията. Една лека агресия или просто да кажете смело какво мислите веднага ще ви накара да се почувствате по-добре. Когато сме готови да изговорим нещата, които ни притесняват ние спонтанно се освобождаваме от всякакви потиснати състояния. Ако трябва намерете някой, които да ви изслуша, само за да свалите напрежението. Просто насочете енергията си в друга посока. Още нещо – намерете другата страна на ситуацията, в която сте като намерите. Всяко нещо има две страни – намерете я и нека тя да е позитивна. Може би ви е трудно и все пак, опитайте. Казва се, че на човек му се дават такива неща да преживее, каквито би могъл да понесе, е може би Вие трябва да преминете през това, за да продължите напред. Другият вариант е да продължите да се въртите в омагьосания кръг докато накрая или ще ви омръзне и ще спрете или никога няма да спрете и няма да разберете какво има извън него.

И накрая – какъвто и да е спорт ще окаже прекрасно влияние, както върху физиката ви така и върху ума.  Движението може да направи чудеса! Потърсете вашия ключ към хармонията във вас.

Във всеки от нас говори интуицията и тя рядко греши.