Това което отличава Ин йога от другите стилове е въздействието от позите, проникващо на много дълбоко ниво, върху мускулите, гръбнака и цялостното усещане за обновяване на физически и ментален план.
В практиките Ин йога можете да си поставите цел, да отидете малко отвъд границата на комфорта си, за да преодолеете съпротивата на тялото и да почувствате енергията на волята си, на личния избор.

Ин йога е съвременен стил на йога практика. Едно от основните неща, които трябва да се знаят за Ин йога е, че начинът на изпълнение, на задържане и последователност на асаните/позите води до дълбоко отпускане на мускулите, цялото тяло и ума. Особено ценно е влиянието върху фасцията – съединителната тъкан под кожата и около органите, която по време на задържането в позите се отпуска, издължава и укрепва. Така по естествен начин се провокират възстановителните възможности но тялото. Освен това благодарение точно на задържането с наместване в позите и използването на различни помощни средства като – болстери, блокчета, колани и др. по време на Ин йога се активира  парасимпатиковата нервна система или казано с други думи – преминава се в състояние на релакс, на утихване, на тишина. За човешкия организъм това е като еликсир за възстановяване и хармония. Може да се каже, че неусетно стават такива промени, каквито обикновено очакваме да постигнем с много тренировки и време. Ин йога е тясно свързана с Ян йога. Трябва да изясним и този факт, тъй като щом сме се заели с тази тема е добре да разбираме какво означават понятията Ин и Ян.  Понятията Ин и Ян идват от Изтока, но те съществуват във всички култури под някаква форма, защото в символиката се илюстрира контрастът на две противоположности, примерно – ден и нощ, топло и студено, бяло и черно, добро и не чак толкова добро  и т.н.

Ин – пасивност, женското начало, отрицателен полюс, луна, парасимпатикова нервна система…

Ян – активност, мъжкото начало, положителен полюс, слънце, симпатикова нервна система… 

Ин и Ян са неразделни.

В половината на Ин – черната половина,има малка бяла точка – Ян в Ин, а в половината на Ян – бялата половина, има малка черна точка – Ин в Ян. По този начин придобиваме представа, символично, за свързаността на всичко в природата и в нас самите, защото и ние сме част от природата и вселената.

В Ин йога се дава приоритет на плавното движение, отпускането и задържането в позите, докато в Ян йога има активност, динамика и силово изпълнение.  

Има още много неща да ви споделим  но най-същественото е действието. Както е казал Свами Шивананда: „Един грам практика е равен на един тон теория.“

Заповядайте!