ЙОГА ЗА БРЕМЕННИ

Водещ на курса – Люба Комитова

Йога асани

Дихателни упражнения

Релаксация

Медитация

Йога практиките през бременността са подходящи за раздвижване на тялото и успокояват ума. Практиката е предвидена специално за този период от живота на жената. Не се препоръчва да посещавате други часове по йога, защото се изпълняват упражнения, които крият рискове за бременността.

ЙОГА ЗА БРЕМЕННИ НЕ Е КЛАСИЧЕСКА ЙОГА!

При нас се практикува йога за бременни вече повече от 10 години. Упражненията са спецално подбрани, така че всяка жена, без значение дали е посещавала йога или не може да се опита да ги изпълнява. Целта от тези часове е да се подобри вътрешния тонус и да се правят достатъчно движения, които да поддържат мускулатурата активна и в добра форма. Няма никакви трудни асани, по-скоро се набляга на доброто настроение и леката подвижност, които безспорно са много важни за жената в този период. 

Накрая на всяка йога практика се прави релаксация, която е предвидена отново за вътрешната хармония. Напоследък доста се говори колко е важно да има съзнателен контакт между бъдещата майка и плода, които през целия период, а и дълго след това, са свързани не само физически, но и духовно. Затова им отдаваме нужното внимание и правим най-необходимите дихателни упражнения и визуализации. 

Успех на всички! 

*за да се включите, моля запишете се на телефон 0887689903 – Люба Комитова


Ролята на йога за бъдещите майки

(статия на Л. Комитова)

Магията на живота

Едва ли има нещо, с което може да се сравни нежното очакване на детето. Това което се случва в организма на жената през бременността се отразява на развиващото се малко същество в нея. Нейното безпокойство, нейните притеснения и вълнения са и негови преживявания. Ако тя е щастлива и то е щастливо. Ако тя страда и то страда. Емоционалната връзка между майката и бебето е реална и силна. От нейния вътрешен мир зависи и неговото хармонично развитие. Въпреки че, информацията за необходимостта от радостни изживявания по време на бременността е масова, дали действително жените, носещи в себе си живот, намират вътрешна хармония.

Йога е наука за тялото и ума. Йога се практикува от векове и истина е че чрез йога можем да стигнем до спокойна и ясна преценка на реалността и да я приемем без това да причинява ненужни страдания. Смисълът от йогийските практики е в прилагането на самите практики и техники, дадени ни от древните мъдреци като послание за начин на живот в синхрон с природните закони.
Бременността е нормално и изпълнено с емоции състояние на жената. В този период практикуването на йога поддържа и тонизира мускулите, които могат да се отпуснат и след бременността времето за възстановяване да е дълго и неприятно. Вътрешните органи се повлияват благоприятно от леките и внимателно изпълнени пози. Позите /асани/ са предвидени за моментното състояние на жената и подготвят за раждането.
Вътрешният мир, така важен за бременността, се успокоява и се провокира оптимистично мислене, чрез практиката йога нидра – релаксация на тялото и ума. Йога успешно се практикува по време на бременност и е начин да направим нещо за себе си в този изключителен период от живота си.

Йога е подарък, който можем да си направим по време на бременността. Леките и плавни упражнения са подходящи за този така важен период от живота на жената. Дори никога да не сте практикували йога, тази кратка програма ще ви е полезна и приятна. Основният акцент е върху поддържането на добра физическа форма, мускулите да бъдат тонизирани и да не се загуби подвижността на тяло.