Силата е вътре в нас. Йога нидра.

Психиката е здравата опора, върху която стъпваме, за да изградим своя щастлив път, своята съдба. Ако нашите мисли са негативни, ако виждаме винаги онази страна на нещата, която е тъжна, опасна, застрашаваща ни, тогава ние сме в капана на своята гледна точка. Дори постоянно да имаме повод за радостно настроение, а то вероятно е така, ние просто не го виждаме. Човешкият ум е уникален, способен е да създава сам проблеми, колкото и невероятно да звучи това. Освен това той, умът има избирателни способности и ако се обърнем назад и разгледаме реакциите си ще видим, че винаги имаме готовност да направим едно и също нещо, когато сме тъжни или радостни, или гневни. Причината е преди всичко в ума и неговото съгласие с това, което правим.  За да живеем щастливо първо с него трябва да се справим. Той не е най-висшата ни същност. Съществува и друга, по-висша форма на разум в нас. Нарича се съзнание. Може би имаме шанс да подредим живота си  красиво, може би не е късно да започнем сега.

Йога нидра – йогийски сън –техника за дълбинна релаксация. Това е уникална методика за активиране на скритите сили, разтваря портал към неподозирани способности, които могат да ни изведат в нов етап от живота. Изглежда лесно! Но не е. Какво всъщност се случва в йога нидра? Техниката достига до нас от един велик учител – Свами Сатянанда Сарасвати. Чрез нея можем да постигнем състоянието – алфа, на съзнанието.  В него се постигат хипнотични състояния и медитации. В йога нидра влизането в алфа състояние става спонтанно и няма негативни последствия.

За да бъде успешна е нужно не само желание. Просто не всеки може да проведе тази практика. Ако беше лесно всеки би могъл да го направи!

Каква е тайната за успеха в йога нидра – смирение.

Ако успеете да потънете в тази релаксация ще се освободите първо от  мускулното напрежение, което е резултат на вътрешна натрупана негативна енергия.  емоционално и умствено. Най-лесно е да се освободим от мускулното напрежение. Постигаме го като се настаним в удобна поза, най-добре е да легнем и да се отпуснем. Затваряме очи и насочваме вниманието си към дишането си. Наблюдаваме лекото разтваряне на гръдния кош при вдишването и след това свиването му при издишването. Това самонаблюдение помага на ума да се успокои. Емоционалните напрежения са свързани с нашите чувства, с хората, които обичаме и които ни притесняват, с всичко, което ни кара да променяме поведението и сме смутени или напрегнати. Емоциите ни отвеждат в състояния извън контрол, уязвими сме. Тези напрежения могат да се освободят като се постигне състоянието йога нидра. Същото се постига и с умствените напрежения. Те са нашите тревожни мисли, нашите възгледи, които не можем да контролираме. Най-често имаме умствени напрежения без да знаем. Те се изразяват в напрегнато поведение, нервност, депресия, затваряне в себе си и други неразположения.

Какво всъщност се случва в йога нидра? Посредством древна техника, достигнала до нас от един велик учител – Свами Сатянанда, можем да постигнем състояние на съзнанието между будното и сънното. В него ние се намираме в най-възприемчивото си състояние. Можем сами да насочваме силата си към преодоляване на проблемите си. Тази методика дава успешни резултати и е напълно безопасна. На тази база в някои съвременни науки са изработени системи за бързо научаване на езици и други знания. Всичко зависи само от  това, дали успяваме да постигнем състоянието на йога нидра или просто си почиваме и заспиваме.

Практика

Опитайте следната практика сами – Легнете удобно и затворете очи. Изчакайте да се отпусне тялото ви и опитайте да фокусирате вниманието си върху дишането си. Започнете да отброявате всяко вдишване и издишване като започнете с 27 – вдишвам, 27 – издишвам; 26 по същия начин и така продължете докато стигнете до 1. Око сбъркате, трябва да се върнете отначало. След като свършите с броенето опитайте да се заслушате в звуците около вас. Бъдете наблюдател, не ги анализирайте. Останете така за десетина минути. Накрая си помислете за нещо много приятно, спомнете си ваше преживяване, което ви е направило щастливи. Оставете това усещане да ви обхване изцяло и опитайте да го задържите за няколко часа след като свършите с практиката си. Това е кратка релаксираща техника, която можете да правите редовно. Ще бъдете спокойни и отпочинали. Успех!