kedalaman%20batin11

Йога и психология – две науки с поглед към същността на човешката природа.

Периодично се провеждат семинарни дни за обогатяване с повече информация относно психиката и начините, чрез които можем да сме в хармония със себе си и другите. Датите за тези семинари се обявяват в графа „Събития“

Какво е добре да знаем за йога психологията?

Човешката психика е онази страна от нашата същност, която трудно можем да разберем или опознаем. Ако успеем да проникнем в тайните на психиката ще открием нови представи за себе си, за недосегаемата сила на познанието и разрушаващата мощ на невежеството. Психиката е в основата на нашите успехи и провали, тя е чувствената същност на всяко човешко същество.  Това което ни вълнува: чувствата ни, емоциите, желанието за щастие и успех, за престиж в обществото, усещането за значимост, всичко това е скрито в психиката. Поведението в ежедневния ни живот е само една малка част от нашата истинска природа. Ние живеем в обществото и постоянно се съобразяваме с него.

Има една тежка завеса, тя е преградата между истината и илюзията. Древните мъдреци и пророците ни учат как да разпознаваме истинските неща. Това търсене е винаги свързано с обръщане на ума навътре, към дълбините на съзнанието. Когато това се постигне, дори в малка степен, тогава започва да изкристализира илюзията, това което изглежда истинско, но всъщност е само въпрос на гледна точка.

Опознаването на психиката ни е като отварянето на широка порта към познанието за себе си.  Започваме да разбираме защо харесваме определени неща и защо имаме непоносимост към други, защо сме подредили дома си така, защо харесваме точно определени миризми, а други не, защо не се разбираме с някой хора и защо с  други винаги сме в хармонични отношения. Фундаменталният въпрос е – мога ли нещо да направя, за да бъда щастлив, зависи ли нещо от мен или всичко е съдба? Така можем да се питаме безкрайно и можем да живеем инертно, да оставим вятърът на живота да отнесе всичките ни надежди и мечти докато една сутрин се събудим с мисълта, че шансовете са отминали безвъзвратно.

Ключът към отговорите е в разбирането, което имаме за себе си и другите. Позицията, в която се поставяме и потребностите, на които даваме приоритет. Това е процес на себеосъзнаване – разбиране на това, което става вътре в нас, в психиката ни. Психиката няма как да бъде видяна, няма как да променим нещо, което не виждаме, но именно тя взема решенията, без дори да подозираме, дори нямаме представа, от къде идват решенията ни. Точно тези решения обаче, определят структурата на живота ни и съответно – успехите, радостите, удовлетворението.

Защо психиката ни е толкова важна? В нея са скрити всички наши съкровени мисли, мечти, преживявания, включително и онези неща, които не си спомняме. Не винаги тези минали преживявания са положителни, в много случаи нещо негативно остава в съзнанието и потъва в по-дълбоките нива, след което се забравя, но следата от него остава. Още от детството ни, когато се е формирал характерът има събития и случки, които в последствие са определящи за мисленето, поведението и разбирането ни за щастие.

Тежка завеса покрива истинските причини за всичко, което правим и което става причина за избора, който правим при вземането на решения в живота ни всеки ден. Особено важни са решенията ни в кризисни моменти. Тази завеса може да бъде повдигната и може да се промени животът в друга, по-благоприятна посока.  Това е трудната задача на йога психолагията.

Чрез йога се постига вътрешна хармония. Чрез психологията се докосваме до душевнността.

Йога – психологията е новост само в нашия свят, това е система, която работи от векове и никога не е преставала да съществува. Всеки притежава скрит потенциал, всеки има шанс да направи нещо за себе си, всеки може да бъде заведен до извора на познанието. Всеки може да протегне ръка и да вземе частица от това познание, завет от древните мъдреци, и да приеме една нова реалност.

Практиките в йога–психологията се изразяват в прилагане на йогийски методи с цел спокоен вътрешен мир и устойчива психика. Влиянието на външните и вътрешните фактори, разрушаващи хармонията в човешката душа са известни като: стрес, страхове, житейски проблеми, здравословни проблеми, повишена емоционалност и т.н. Чрез йогийски техники като – йога нидра и медитация, ние успешно можем да преодолеем състоянията на напрежение, които са основа за психическа нестабилност, за депресия и тревожност, които са предпоставка за психически заболявания. Цялостната система йога включва и физически упражнения – асани, посредством които се повлиява физическото тяло и съответно нервната система. Физическите упражнения заедно с подходящи медитативни техники могат да решат напълно психическите проблеми.

Ръка за ръка, сърце до сърце, човек до човека ние можем да изградим своя живот в светлината на хармонията, изграждаща живота, природата, вселената.