Йога навлиза в живота ни и се практикува все повече от хората в запада, както и в България като разкрива една силна и богата на възможности човешка природа. Йога ни учи как да опознаем своя собствен потенциал, как да изживеем живота си в хармония с околния свят, как да намерим правилния път в трудни моменти. Всеки би могъл да се занимава с йога. За да го направите е нужно да имате желание, да навлезете в този свят от тайнство и предизвикателства.

Какво е йога и как може да ни бъде полезна? Най-важното, което всеки съвременен човек трябва да знае за йога е че тя не е религия, а наука за тялото и ума. Йога е дар от древните мъдреци на човешкия род с единствената цел – да се развива и  да еволюира.

Йога практики, които бихте могли да използвате у дома и сред природата – Първо намерете удобно и спокойно място за своята практика. Добре е да не ви притесняват звуци, течения или насекоми. Трябва да не сте се хранили поне три часа преди да започнете практиката си.

Заемете удобна поза с кръстосани крака, например по турски, затворете очи и изпънете гърба. След това отпуснете мускулите си, без да огъвате гърба. Поемете въздух дълбоко и бавно, издишайте и се отпуснете още веднъж. Осъзнайте тялото си спокойно в тази поза. Дишането ви трябва да е спокойно и равномерно. Продължете така 1-3 минути.

Първите упражнения, с които ще започнем подготвят тялото за по-нататъшните практики. Те са предвидени за укрепване на мускулите, раздвижване на ставите и подобряване на вътрешния тонус. В йога упражненията се наричат асани. Асана означава стабилно и удобно положение на тялото. Те влияят на тялото благотворно. Всяка асана, дори и най-леката има своето въздействие върху органите и системите в тялото, както и върху вътрешния мир. Винаги отвеждаме мисълта си там, където е движението или в мястото за концентрация. В случай, че не знаете това място, просто наблюдавайте дишането си по време на задържането в позата. И така, да започнем с кратък комплекс от динамични асани. От седнало положение с кръстосани крака направете следните няколко движения:

  1. Главата се движи напред и назад. Движенията са бавни и в крайното положение има кратко задържане. Издишвайте, когато отпускате главата напред и вдишвайте, когато главата е назад. Повторете 5 пъти. След това направете бавно пълен кръг с глава, в едната и другата посока.
  2. Раздвижете ставите си като изпълнявате кръгови движения в посочената последователност:
  • рамене – докоснете с пръсти раменете и движете първо външни кръгове, по пет движения, след това вътрешни;
  • китки – по същия начин;
  • пръсти на ръцете – свиваме и опъваме пръстите;
  • пръсти на краката – свиваме и опъваме;
  • коляно – по пет движения като държим с ръка под бедрото и опъваме и свиваме крака, по пет движения с десен, след това с ляв крак;
  • тазобедрена става – хванете дясното коляно с дясната ръка, а пръстите на крака с лявата, направете пет кръга първо навън, след това навътре. Повторете с левия крак.
  1. Сега се изправете, преплетете пръстите на ръцете, протегнете се нагоре, вдишвайки и издишвайки свалете обратно ръцете долу. Повторете пет пъти.
  2. Разтворете крака на около един метър разстояние, сложете ръце на кръста и се наведете. Дръжте лицето напред. Сега огънете назад и пуснете главата да виси, отпуснете се две-три дишания. Повторете пет пъти.
  3. От същото положение на краката, завъртете едното стъпало настрани и опънете ръце настрани. Наведете се първо към десния, след това към левия крак като задържате по десет секунди в крайното положение.
  4. Легнете на пода по гръб, отпуснете ръцете си до тялото с длани обърнати нагоре, краката леко разтворени. Затворете очи. Останете така няколко минути.

Това е само началото. Скоро ще имате една хубава ежедневна йога практика. Можете да я правите в удобно за вас време.