ПИЛАТЕС 

Метода ПИЛАТЕС за трениране на тялото –  уникална система от упражнения за разтягане и за сила, укрепване и тонизиране на мускулите, подобряване на стойката, сливане в едно на ума и тялото и подобряване на фигурата. Философията на метода се съсредоточава върху приучването на ума и тялото да работят заедно за постигане на целта – блестяща цялостна физическа форма.

„След десет тренировки ще почувствате разликата, след двадесет – ще видите резултатите, след тридесет – ще имате съвършено ново тяло“- Джоузеф Пилатес 

В тези класове се разучат различни комплекси от упражнения – на земя, изправен стоеж, с тежести, топки и др. Ще се допълват плавно, следвайки темпото на групата.

Как ПИЛАТЕС ни въздейства:

 • „Добрата физическа форма е първата предпоставка за щастието” – посредством визуализации, физическо укрепване и разтягане на тялото си възвръщаме будността на ума и подобряваме оросяването на мозъчните клетки. Този възроден дух на мисъл и движение е първата стъпка към преодоляване на стреса, към изящество на движенията, към удоволствие от живота.
 • Преодоляване на стреса и умората – ако не се грижим за тялото си няма как да се чувстваме добре. Лоша стойка, нарушено равновесие и неправилно дишане са част от причините за умора и стрес. Най-напред трябва да се научим правилно да укрепим и контролираме мускулите си, преди да ги подложим на натоварванията на всекидневния живот.
 • Използване на визуални образи за ангажиране на ума и тялото – посредством визуални метафори можем подсъзнателно да вкараме в действие мускулите без да познаваме тяхното устройство и функциониране.

Методът Пилатес черпи от много и разнообразни стилове на упражнения, от китайска акробатика до йога, но има няколко основни принципа, които обединяват всички тези елементи под името ПИЛАТЕС. И теса:

 • Концентрация – тя е ключът към осъществяването на връзката между ума и тялото.
 • Контрол – той означава да не допускате случайни, безразборни движения.Всяко движение има предназначение.
 • Центърът – в него има голяма група мускули(корем, кръст, ханш и седалище).
 • Плавност – с нея се изпълняват движенията. Набляга се на изяществото на движението, вместо на скоростта.
 • Прецизност – всяко движение има предназначение. Всяко указание е решаващо за успеха на цялото.
 • Дишане – когато вдишвате и издишвате напълно, вие изхвърляте застоялия въздух и отровните газове от дълбините на белите си дробове и изпълвате тялото си с чист въздух.
 • Въображение – умът действа по загадъчен начин и една от особеностите му е способността да генерира визуални образи, които тялото да следва.
 • Интуиция- ако нещо ви причинява болка – Не го правете! Постепенно ще се научите да усещате ефикасността на упражненията, докато ги изпълнявате, и така ще постигнете ЖЕЛАНИТЕ РЕЗУЛАТИ!

 

Телефон за записване – 0888010056- Гери

За статията е използван източник: Из Метода Пилатес на Брук Сайлър