Йога се развива заедно с развитието на обществото. Преминавайки през различни епохи, потребностите на човечеството се променят. В нашето съвремие, съществуват различни стилове йога, които се базират на древните школи, но се поднасят в модерен вид под най-различни атрактивни наименования. Стремежа е да се удовлетворят желанията на хората, от спокойни практики – до динамични и силови, от практики на земя – до такива във вода или във въздуха.

Някои съвременни стилове:


390091_10150361879479125_245804574124_8307321_68531272_n11Артистик йога 
се развива предимно в западните школи. Към Артистик йога спадат: Акро йога, Партнер йога и Ритмик йога. Тези стилове са подходящи за хора ценящи изкуството, търсещите красотата, изящество и съвършенство в изпълнение на асаните. В Артистик йога се подготвят комбинации от асани и мудри, които се изпълняват по звуците на музика (най-често мантри). Преминаването от поза в поза с лекота и финес превръщат изпълнението в творение на личността и изразяват хармонията и вътрешната сила на изпълнителя.

 

 

 


artpartner%20181Партнер йога
 е стил, при който асаните се изпълняват по двойки (може и от повече хора), като партньорите взаимно си помагат. Изпълняват се най-различни комбинации от асани, които също могат да бъдат свързани в цялостно съчетание.

 

 

 

 


artpartner%201511Акро йога
 (акробатична йога) е стил, в които също участниците са двама или повече. Тя е интересен стил,  който изисква високо ниво на владеене на асаните, тъй като тук се развива координацията, силата и концентрацията на изпълнителите.

 

 

 

 

 

 


384163_10150361875364125_245804574124_8307218_1637898700_n1Ритмик йога
 представлява групово (от двама или повече) изпълнение на асани, което е предварително подговено. Важно е участниците да изпъляват до еднаква степен асаните, с едно и също движение и дишане. От тук идва и красотата на Ритмик йога, хора от различни възрасти и с различни възможности изпълняват заедно йога асани до еднакво положение и степен.

 

 

 

 


chaturanga_111Ащанга йога
 се състой от плавно приливаща се  последователна поредица от йога асани които са свързани и синхронизирани с дишането. Ащанга Виняса Йога съсредоточава и направлява енергията в тялото и до голяма степен го  усъвършенства. Този стил йога се изразява в динамичен и силов комплекс от йога асани, уджай дишане и фокусиране на погледа (дришти). Изключително подходящ йога стил за млади хора и такива които са много енергични и физически здрави и издръжливи. Чрез този стил тялото се прочиства и усъвършенства. Колкото по-дълбоко се навлиза във физическата част – толкова повече  се ангажира ума и настъпва емоционално прочистване.

 

 


bikram-large-why-i-love1Бикрам йога 
е известна повече като Хот йога или Гореща йога. Състои се от точно определена серия от упражнения (26 на брой и 2 дихателни техники), които се изпълняват в затоплено помещение в продължение от 90 минути. Има обаче определени условия, които трябва да се спазват стриктно, за да бъде практиката  наистина Бикрам. Необходимо е оборудване, което създава специалните условия  (40 градуса топлина и 40% влажност на въздуха). Практикуването при тези условия помага на ставите, сухожилията и мускулите да функционират по-лесно и по-активно, подобрява се притока на кръв до всички части на тялото. До голяма степен е важна ползата от обилното изпотяване, чрез което се пречиства организма от токсините, а и води до намаляне на излишното тегло.